2022. október 7. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kisebbségi képviselet és nyelvi jogok: angol nyelvű konferencia Kolozsváron

x 2012. október 09. 13:39, utolsó frissítés: 16:25

Nyelvhasználat, sokszínűség, autonómiaformák Európában, a Balkánon, a Kaukázusban és Közép-Ázsiában.


Kisebbségi képviselet és nyelvi jogok. Jogszabályok, tapasztalatok, tanulságok címmel szervez nemzetközi konferenciát Kolozsváron 2012. október 11–14. között a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Jogtudományi és Európai Tanulmányok Tanszéke, az Amszterdami Egyetem Európai Tanulmányok Tanszéke, valamint az Európai Politikai Kutatóintézet (ECPR).

A résztvevők október 11-én estig érkeznek meg, a megnyitó október 12-én 9 órától lesz. A kétnapos konferencia után, október 14-én közös kirándulást szerveznek a résztvevőknek a feketetói vásárba.

A tudományos rendezvény a 2010. június 17-19. közötti Mineureg konferencia folytatása (Kisebbségpolitika a régiók Európájában).

Az idei konferencia két különálló, mégis egymáshoz szervesen kapcsolódó témát ölel fel: egyfelől a kisebbségi képviselet (politikai pártok, helyi, országos vagy európai parlamenti képviselet), másfelől a kisebbségvédelem és nyelvi jogok kérdéskörét.


Az utóbbi a kisebbségi jogok megalapozása és gyakorlatbaültetése területén meghatározó szerepet játszó két szervezet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az Európa Tanács dokumentumaival kapcsolatos jelenségeket vizsgálja. A bemutatásra kerülő esetek földrajzi szempontból hatalmas területet fednek le: EU-tagállamok, Balkán, Kaukázus, de Közép-Ázsia is.

A konferencia angol nyelven zajlik, helyszíne pedig a kolozsvári Bocskai-ház. Az eseményen 35 előadó jelezte részvételét (Európában élő és tevékenykedő kutatók, szakemberek, szakértők, valamint egyetemi tanárok és diákok), akik közül sokan a konferencia előző kiadásán is jelen voltak előadóként. A bemutatások 5 panelben hangzanak el:

1. Nyelvi jogok, nyelvi politikák, nyelvhasználat (olaszországi, moldovai, litvániai, szerbiai, ausztriai, romániai, görögországi és koszovói példák a kisebbségek nyelvi jogainak érvényesítése kapcsán)

2. Kisebbségi jogok – történelem és nemzetközi jogi megközelítések

3. Autonómia és kisebbségi önkormányzatiság Európában (magyar szakértők európai autonómiaformákról)

4. Választások, pártok és kisebbségi képviselet (közép- és kelet-európai, romániai kisebbségek - pl. romák - részvétele a politikai érdekképviseletben)

5. Etnokulturális sokszínűség - kezelési technikák, percepciók, tapasztalatok (magyarországi, lengyelországi, romániai, macedóniai szakértők előadásaival)

A 2010-ben indított együttműködés értelmében az előadások a 2010-es konferenciához hasonlóan egy újabb kötetben kerülnek publikálásra.

>> A konferencia részletei >>
>> Részletes program >>
>> Regisztráció >>
>> Az előadók névsora és az előadások kivonatai >>

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS