2021. aug. 2. hétfőLehel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

MPP: ki lesz Szász utódja, és mi lesz a párttal?

szerk. 2012. október 10. 18:31, utolsó frissítés: 2012. október 11. 13:28

Szász Jenő semlegesítése már hónapok óta téma, a méltányos kifizetés Orbán ötlete. Ki lép a helyébe, mi az EMNP középtávú terve?


Orbán Viktor a helyhatósági választások eredményeinek ismeretében, Tusványoson egyeztetett az EMNP vezetőivel. Az egyik fő téma a "Szász-ügy" volt. Orbán elmondta, hogy az MPP elnökének egyszerű félreállításában ugyan nem hajlandó részt vállalni, viszont a méltányos „kifizetését” megfelelő megoldásnak tartja - tudtuk meg egy háttérbeszélgetésben.


A Nemzetstratégiai Intézet, a salamoni döntés

A magyar kormány nem konzultált a Kárpát-medencei magyar szervezetekkel a Nemzetstratégiai Intézet létrehozásáról, csupán pár nappal a Máért keddi ülése előtt közölték velük tényként, hogy Szász Jenőt megbízzák az intézmény megalapításával – ez is azt mutatja, hogy széles politikai legitimáció nélküli, vagyis súlytalan intézményt hoznának létre. Azt a bejelentést, hogy Szász Jenő a Kárpát-medencei magyaroknak nemzetstratégiát fog készíteni, általános derültség fogadta a Máért-ülésen, akinek nem volt humorérzéke, az meg szomorkodott – állítja egy másik forrásunk.

Több társadalomkutató is értetlenül fogadta, hogy a magyar kormány – miután már tavaly novemberben létrehozott egy Nemzetpolitikai Kutatóintézetet, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. keretében működik, és szakmai felügyeletét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára látja el – most miért állt elő egy ugyanazt a célt szolgáló Nemzetstratégiai Intézet létrehozásának ötletével. Forrásunk szerint a kormányban „ész nélkül döntöttek”, sőt az is elképzelhető, Orbán Viktor nem tudott az immár egyéves Nemzetpolitikai Kutatóintézet létezéséről, vagy ha tudta is, közben elfelejtette.Ezt az új intézetet feltehetően azzal a céllal hozták létre, hogy Szász Jenőt eltávolítsák az erdélyi politikából, így elháruljon az akadály az EMNP-MPP együttműködés útjából. Ilyenkor bevált forgatókönyvek szerint az új intézet megbízást kap néhány tanulmány elkészítésére, erre kap némi pénzt, majd valószínűleg hagyják elsorvadni – vélte forrásunk, aki szerint voltaképpen az egész történet nem is a külhoni magyarokról vagy az ő pártjaikról szól, hanem magyarországi hatalomtechnikai játszmák, a Fideszen belüli érdekkonfliktusok állnak a háttérben.Pártelnökök reakciói

„Ha tőlem bárki megkérdezi, akkor azt mondtam volna, hogy Szász Jenőnek Erdélyben a helye, több éves munkáját nem szabad lenullázni, ha pártot alapított, akkor kell hagyni, hogy ezt a pártot vezesse. Ha megkérdezik, hogy ő-e az a személy, aki a Kárpát-medencei magyarságnak kellene nemzetstratégiát írnia, akkor azt mondtam volna, hogy nem. Megpróbálták Szász Jenőt kiemelni arcvesztés nélkül, de ezzel azt üzenték, hogy nem gondolják komolyan azt, hogy Szász Jenő nemzetstratégiát ír a Kárpát-medencei magyarságnak” – vélekedett Kelemen Hunor. Az RMDSZ szövetségi elnöke szerint a megbízatásnak nem lehet semmiféle más értelmezése, mint az, hogy Orbán megpróbálja elősegíteni az MPP és az EMNP közeledését, hogy a két párt szavazóit egy táborba tereljék.

Toró T. Tibor pozitív fejleménynek nevezte Szász megbízatását. Az EMNP elnöke a Krónikának adott nyilatkozatában úgy vélekedett, a létrehozandó intézet vezetése összeférhetetlen a pártelnökséggel. „Örülök, hogy az MPP új esélyt kap önmaga újragondolására, ennek nyomán pedig a decemberi romániai parlamenti választásokon sikerül közös jelölteket támogatnunk" – idézi a lap Torót.


Ki lesz az MPP új elnöke?

Szász maga azt állítja, még nem döntött arról, mi lesz pártvezetői feladatköreivel, de mindenki készpénznek veszi, hogy lemond a tisztségről, és már az utódlásról is beindultak a találgatások. Egyik forrásunk úgy tudja, vannak, akik Biró Zsoltot szeretnék Szász utódjának tudni, MPP-vezetőséghez közeli forrásunk viszont Mezei János gyergyószentmiklósi polgármestert nevezte meg esélyesként. Rajtuk kívül a szóbeszédek szerint több, a jelenlegi vezetőségben lévő személy is fontolgatja jelöltetését.

MPP-s forrásunk szerint egészen biztos, hogy Szász lemond, és a párt új elnököt választ az október 13-i Országos Tanácson. Ugyanez a forrás úgy vélekedett, a Nemzetstratégiai Intézet megalapításának megbízatása nem „lelépési pénz” Szász Jenőnek, hanem egy „kihagyhatatlan lehetőség” számára is és a pártnak is, ugyanakkor az alapító elnök továbbra is fontos tisztséget fog betölteni az MPP-ben.

Ami a helyi szervezeteket illeti, Kulcsár-Terza Józsefet kérdeztük meg, aki üdvözli Orbán Viktor miniszterelnök döntését. Az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint a megbízatás azt mutatja, „nem volt igazuk azoknak, akik azt híresztelték, hogy elengedte az MPP kezét a Fidesz, a magyar kormány.” Kulcsár-Terza azt mondta: Szász Jenő kinevezése a Nemzetstratégiai Intézet élére azt jelenti, hogy az elnök bizonyított. „Ha nem bizonyított volna, a miniszterelnök úr nem bízza meg ilyen fontos feladattal” – nyilatkozta a megyei elnök, aki szerint a szombati székelyudvarhelyi kongresszuson döntenek majd a párt jövőjével kapcsolatos kérdésekről. Kulcsár-Terza József nem bocsátkozott találgatásokba az új MPP-elnök személyével kapcsolatban.

Farkas Csaba, az MPP országos alelnöke szerint amikor a pártelnök lemond, az alelnököknek dönteniük kell és javasolniuk kell egy másik vezetőt, akit a kongresszus megválaszt. „Abban a percben, hogy a lemondás biztos lesz, az elnökség dönt a jelölési folyamat menetéről, én remélem, hogy ez egy-két napon belül megoldódik. Mindez csak akkor, ha az elnök úr lemond, de amíg nem, ez csak találgatás” – mondta.

Gálfi Árpád, az MPP székelyudvarhelyi területi szervezetének elnöke nem tudott véleményt nyilvánítani az ügyben, mivel nem tartózkodott a megyében, és elmondása szerint csak a médiából értesült Szász Jenő kinevezéséről. Gálfi Árpád a volt területi elnökhöz, Molnár Miklóshoz irányított bennünket, aki azt mondta, csak úgy tud nyilatkozni, mint a 6000 fős párt egyik tagja. Kifejtette, a párt statútuma szerint hétvégén nem kellene sor kerüljön tisztújításra, Szász Jenő lemondásával egy rendkívüli helyzet állna elő. Molnár nem tudott információkkal szolgálni arról, hogy ki lehetne az új pártelnök.


MPP-EMNP együttműködés

Attól, hogy új elnöke lesz az MPP-nek, még nem biztos, hogy az együtt tud működni vagy akár fuzionálni tud az EMNP-vel - magyarázza MPP-s forrásunk, aki azt állítja, eddig sem az MPP volt ennek az akadályozója, hanem személy szerint Toró T. Tibor EMNP-elnök „csapta le mindig az MPP feléjük kinyújtott kezét”. Az EMNP-MPP viszony alakulása egyelőre teljesen nyitott kérdés, bár forrásunk megítélése szerint az EMNP-ből továbbra is hiányzik a jóindulat és a hajlandóság ennek tető alá hozására.

Farkas Csaba nem hiszi, hogy csak személyi kérdésekről lett volna szó az MPP-EMNP együttműködés meghiúsulása kapcsán. „Úgy gondolom, hogy ha Szász Jenő helyére más ember kerül, nyilván a párt életében is változások történhetnek, és reményeim szerint mindenkivel kialakulhat egy együttműködés, eddig is próbálkoztunk több-kevesebb sikerrel”.

A Transindex úgy tudja, Orbán Viktor nem támogatta, hogy Tőkés és Toró pártja induljon a parlamenti választásokon, hiszen a bukta borítékolható, de a néppárti vezetés nem volt hajlandó letenni szándékáról. Toró pártjának stratégiai célja, hogy az RMDSZ-t az 5%-os küszöb alá szorítsa. Elképzelésük szerint ha az RMDSZ csak a 6+3-as alternatív küszöb teljesítésével tud bejutni a parlamentbe, akkor rá lesz kényszerítve a kiegyezésre, főleg mert így megdőlhet az RMDSZ által hangoztatott 5%-os pszichológiai határ politikai ereje.

A polgári és a néppárt rövidtávú fuzionálása nem szerepel az EMNP tervei között, az EMNP szándéka az, hogy jelöltjei közt az MPP néhány arca is felbukkanjon, illetve hogy elszívja az MPP szavazóinak kritikus tömegét, tulajdonképpen egy helyre gyűjtse a proteszt szavazatokat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS