2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Idén már 1765 orvos hagyta el Romániát

K. M. K. M. 2012. október 24. 10:04, utolsó frissítés: 13:03

Évente körülbelül kétezer orvos jelzi az Orvosi Kamaránál, hogy külföldre megy praktizálni. A célországok Németország, Franciaország és Nagy-Britannia.


Évente kétezernél is több orvos dönt úgy, hogy egy nyugati, jobb fizetéssel kecsegtető országban próbál biztos egzisztenciát teremteni magának. Az utóbbi két évben az alacsony orvosi fizetések mellett további érv volt az emigrálás mellett, hogy az egészségügyi intézményekben az állásokat befagyasztották a megszorító intézkedések eredményeként.

Mivel sok frissen diplomázott szakembernek esélye sem volt az elhelyezkedésre, nem csoda, hogy a Nyugat felé vezető utat választották, ahol egy egészségügyi dolgozó kezdő fizetése is legkevesebb ezer euró, tehát akár háromszorosa is lehet a Romániában megkereshető összegnek. Jelenleg


56 ezerre

tehető a romániai egészségügyi rendszerben dolgozó orvosok száma, ebből 13 ezer rezidens, kétezer pedig továbbra is az egészségügyben tevékenykedő nyugdíjas orvos.
Országos szinten 2841 orvos kért tavaly az Orvosi Kamarától külföldi munkavállaláshoz szükséges szakmai képességit, azaz Romániában szerzett okleveleit elismerő bizonylatot, idén október elsejéig 1765 orvos döntötte el, hogy külföldre vándorol. A legtöbb orvos a fővárosnak fordított hátat idén, onnan összesen 364-en távoztak. Az orvosok Temes és Kolozs megyéből is tömegesen emigráltak (245 illetve 232 orvos távozott), a bukarestiekkel együtt


közel 50%-át

teszik ki azoknak az orvosoknak, akik idén elmentek az országból. A legnépszerűbb célországnak több éve Németország számít: már 523 orvos települt ki idén, miközben tavaly 835-en mentek oda dolgozni. A másik két legvonzóbb ország Nagy-Britannia és Franciaország, ahova 2011-ben 611 illetve 560 szakember vándorolt ki, idén a két ország 255 illetve 295 romániai orvosnak nyújtott munkalehetőséget.

2010-ben összesen 2779 orvos kért bizonylatot az Orvosi Kamarától külföldi munkavállalás érdekében.

Idén népszerű célországnak számított Írország, Belgium, Svédország és Olaszország is, azonban arra is volt példa, hogy az Arab Emírségekbe, Trinidad és Tobagóba, illetve Bulgáriába is távoztak orvosok.

Az emigrált orvosok közül legtöbben, 843-an családorvosok, a második legnépesebb csoport a sebészek tábora (155).


Amúgy az utóbbi 5 évben több mint tízezer orvos hagyta el az országot, miközben az orvosi egyetemek rezidensprogramjai csak valamivel több mint hétezer orvost képeztek ki.

A Transindex megkeresésére az Orvosi Kamara szóvivője, Luminiţa Vâlcea elmondta, az egészségügyi rendszerben a munkahelyek befagyasztása hatására felerősödött az orvosok migrációja: bár kétségtelenül többségben voltak, nemcsak az elhelyezkedni nem tudó pályakezdők mentek el, még az 50 éven felüli orvosok sem rettentek el attól, hogy Nyugaton próbáljanak szerencsét.


A szóvivő elmondta, érdekességnek számít, hogy az ország nyugati részén élő, például temesvári orvosokra jellemző a leginkább a németországi munkavállalás.

Az Orvosi Kamara szerint rendkívül kevés orvos tér vissza Romániába, legtöbbjük a társadalmi beilleszkedéssel kapcsolatos problémákat, a barátok hiányát, a házastárs munkanélküliségét jelöli meg a visszatérése oka gyanánt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS