2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemlétezőnek tekinti az állam a székely tanácsokat

szerk. 2003. október 29. 09:35, utolsó frissítés: 09:35

#b#Nem fogadhatja el#/b# az állam a törvényes helyi tanácsokkal párhuzamos ún. székely tanácsokat – jelentette ki Gabriel Oprea, a Nastase-kormány közigazgatással megbízott minisztere, aki emellett a gyülekezési szabadságra is hivatkozik.

A román állam nem fogadhatja el a törvényesen megalakult helyi tanácsokkal párhuzamos közigazgatási formák létét, az úgynevezett székely tanácsok (SZNT) és székek tehát jogi szempontból nem léteznek – jelentette ki kedden Gabriel Oprea, a Nastase-kormány közigazgatással megbízott minisztere.Oprea a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: annak, hogy megalakultak a székely nemzeti tanácsok, jogi tekintetben nincs semmilyen következménye, amennyiben létrehívóik nem tartották tiszteletben a törvényes feltételeket."– Meg kell értenie mindenkinek, hogy sem most, sem a jövőben nem lehet és nem is fogják elfogadni a törvényesen megalakult tanácsokkal párhuzamos intézményeket. A helyi autonómia a törvényesen megalakult helyi tanácsok útján valósul meg". A miniszter hozzátette: az országban a helyi autonómia az alkotmányban és a helyi közigazgatási törvényben megnevezett közigazgatási hatóságok révén valósul meg.


Az autonómia-törekvés törvénytelen?

Oprea ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az állam alapvető alkotmányos vonásai közé tartozik egységes és oszthatatlan jellege. Románia alapokmánya ezen túlmenően kimondja, hogy az állam egységes és oszthatatlan jellegére vonatkozó alkotmányos előírásokat nem lehet később átfogalmazni. Következésképpen a helyi autonómiára vonatkozó és a fenti törvényes feltételektől eltérő bármilyen kezdeményezés vagy lépés törvénytelennek minősül – szögezte le.

Az állampolgárok alkotmányos joga, hogy szabadon politikai pártokba, szakszervezetekbe vagy más társulási formákba tömörüljenek, de ezt csak a törvényes előírások szigorú betartásával tehetik – hangsúlyozta Oprea, majd hozzátette:


Oprea hatósági fellépéssel fenyeget

"– Amennyiben az úgynevezett 'helyi székely tanácsok' tagjai a román állam alapvető értékeivel szemben lépnek fel, amennyiben a társulásra, egyesülésre vonatkozó joggal, a helyi autonómiával vagy a jogállam bármely más szabályával ellentétes tevékenységet fejtenek ki, akkor cselekedeteiket nem fogják megtűrni, s felelősségüket szigorúan a törvényes rendelkezéseknek megfelelően állapítják majd meg a hatóságok" – jelenti az MTI.

A Székely Nemzeti Tanács Sepsiszentgyörgyön vasárnap megtartott alakuló ülését követően az ellenzéki Demokrata Párt (PD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és legfőképpen a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Nagy-Románia Párt (PRM) vezetői nyomatékosan hatósági állásfoglalást követelték a székelyföldi autonómia-törekvések okán. A megbízott közigazgatási miniszter keddi nyilatkozata az állami- és kormányintézmények első hivatalos megnyilatkozása.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS