2024. február 25. vasárnapGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mesterházy: az MSZP elnézést kér 2004. december 5-ért

Sólyom István 2013. január 16. 20:40, utolsó frissítés: 2013. január 17. 09:46

Az MSZP levonta az elmúlt húsz év nemzetpolitikai hiányosságainak következményeit, és készen áll a gyökeres változtatásra – mondta a pártelnök Kolozsváron.


Kolozsváron tartotta elnökségi ülését az MSZP, amely szerdán fogadta el új nemzetpolitikai programját. Az MSZP-ben nem kapott megfelelő hangsúlyt a nemzetpolitika, ezért a párt jogosan kapott kritikát és bírálatokat – jelentette ki Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke szerint pártja a kettős állampolgárságról szóló népszavazást megelőzően rossz politikai választ adott egy rossz politikai kérdésre, és ezért elnézést kért.


„Ezzel kárt okoztunk akkor a magyar-magyar kapcsolatoknak, és olyan érzelmeket keltettünk a határon túli magyarságban, amelyek joggal sértették őket. Téves politikai döntés volt, ezért


elnézést kérünk mindazoktól, akiket ezzel megsértettünk”


– fogalmazott a pártvezető. Hozzátette, a bocsánatkérésnek abban az esetben is el kell hangoznia, ha ebben a kérdésben nem csak az MSZP volt az egyetlen hibás politikai szereplő.

Elmondta: az MSZP történetében először fordul elő, hogy határon túl tartotta elnökségi ülését. „Szimbolikus a helyszínválasztás, tudatosan ide szerettünk volna jönni Kolozsvárra, az erdélyi magyarság történelmi, szellemi és kulturális központjába” – mondta Mesterházy. Bejelentette: a kihelyezett kolozsvári elnökségi ülésen a testület elfogadta a párt új nemzetpolitikai programját, amelyet az elmúlt időszakban lezajlott elemzések és azok következtetései alapján dolgoztak ki. A történelmi helyszínválasztással az MSZP jelezni akarja, hogy sok mindenben változtatni kíván az MSZP-t eddig jelző nemzetpolitikai irányvonalon.


Az MSZP elnöke szerint eddig a határon túli magyar politikához pragmatikusan, probléma-megoldó szemlélettel közelített. „Sokszor nem értettük, hogy a külhoni magyarság ügye nem pusztán probléma-megoldást és finanszírozást, hanem


érzelmi, szimbolikus gesztusokat is jelent,


ezért nem cselekedtünk helyesen. Megértettük, hogy ezek kimutatása a politikai cselekvésnek fontos részét kell képeznie” – hangsúlyozta a politikus.

Mesterházy az MSZP nemzetpolitikai programja kapcsán három fontos célt emelt ki: egyrészt az MSZP programjával támogatni akarja a határon túli magyarság céljait, elképzeléseit, és nem szeretné ráerőltetni a saját vízióját. Fontos a párt számára a szülőföldön való boldogulás segítése és a szülőföldön való megmaradás biztosítása, valamint a Románia és a Magyarország közötti jószomszédi viszonyban a helyes arányok megtalálása. A pártelnök hozzátette: a nemzetpolitikai programot megküldték az RMDSZ-nek, és megküldik a többi legitim magyar szervezetnek is, és további konzultációkat terveznek a kérdésben. „A program a következő választásokon az MSZP választási programjának, jó esetben pedig kormányprogramjának a nemzetpolitikai fejezetét fogja képezni” – fogalmazott.

Újságírói kérdésre az MSZP elnöke elmondta: a párt a határon túli magyarság ügyeibe való


abszolút be nem avatkozás mellett foglal állást.

„Ha valakinek az ügy a fontos, akkor másodlagos, hogy ki milyen ideológiát vall” – hangsúlyozta. hozzátette: Budapest nem válogathat a határon túli magyarságot legitimen képviselő politikai szervezetek között. Mesterházy elmondta: baráti kapcsolatokat ápol Victor Pontával, akivel rendszeresen kommunikál, így ezen az úton is megpróbál hatni a határon túli magyarságot is érintő kérdésekben, mint például az autonómia vagy a küszöbön álló közigazgatási átszervezés. Mesterházy szerint


az MSZP nem szavazatokért jött Erdélybe,

és realista abban a tekintetben, hogy a mostani bejelentés nem fog tömegesen határon túli szavazatokat hozni a párt számára, sőt, kockázata van a magyarországi választóbázis tekintetében.


„Azért cselekedtünk így, mert ezt látjuk helyesnek, és nem azért, mert azt gondoljuk, hogy a nemzetpolitikai fordulat azonnal és gyökeresen módosítani fogja az MSZP-ről kialakult véleményt. „Nem azt várjuk, hogy mindenki felejtse el a kritikai ellenérzését az MSZP-vel szemben. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokat kell dolgoznunk azért, hogy visszaszerezzük a bizalmat. Az MSZP-nek még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy jóvátegye az elmúlt húsz évben elkövetett nemzetpolitikai hibákat. A párt megújult, vezetőségének átlagéletkora 36 év, és jelezni szeretnénk, hogy az új elnökség másképp áll a nemzetpolitikai kérdéshez” – fogalmazott.

Szerdán ugyanakkor az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa és a Kós Károly Akadémia együttműködési szerződést írtak alá, amely kölcsönös kulturális és oktatási rendezvények szervezésére, a magyar-magyar és a magyar-román kapcsolatok fejlődésének megerősítésére vonatkozik.


Az MSZP elnökének kolozsvári előadásának helyszíne előtt az EMI tagjai és szimpatizánsai demonstráltak, akik transzparensekkel próbáltak bejutni a terembe, ám a kivezényelt csendőrök megakadályozták bejutásukat.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS