2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Béla cáfolja, hogy tárgyalást tervezne Szász Jenővel

szerk. 2003. november 11. 19:04, utolsó frissítés: 18:47

A szövetségi elnök cáfolja, hogy a Polgári Szövetséggel tárgyalások következhetnének – ellentmondva a román és magyarországi sajtó hírének. A háromszéki RMDSZ-politikusok készek tárgyalóasztalhoz ülni a SZNT-vel.
Kérdésünkre Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta, egy csúsztatásról van szó, de az igaz, hogy a Sepsiszentgyörgyi Politikai Foglyok Szövetsége valóban meghívta egy nyilvános vitára Szász Jenővel, Székelyudvarhely polgármesterével, a Polgári Szövetség vezetőjével együtt.

"– Én szívesen vitázom bárkivel, meghallgatom meglátásait, ez feladatom is. Szívesen meghallgatom az RMDSZ keretein belül maradva. De nem tudok arról, hogy az RMDSZ-en kívül lenne még egy olyan politikai erő, amellyel tárgyalnom kellene" – mondta Markó.

Az eset előzménye, hogy a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetsége és az Erdélyi Ötvenhatosok Bajtársi Társaság tagjai még október 23-án kezdeményezték, vitázzon nyílvánosan egymással az RMDSZ csúcsvezetése és az ellenzéki magyar polgári mozgalmak. Eredetileg november 4-re tervezték a párbeszédet, Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöke ennek kapcsán már akkor bejelentette, vállalja a politikai vitát.Szász Jenő nem lehet partner

Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke kérdésünkre, hogy készül-e tárgyalni az RMDSZ akár a Székely Nemzeti Tanáccsal, akár a Magyar Polgári Szövetséggel, kifejtette, valóban nehéz lehet eligazodni a különböző ellenzéki szervezetek között, de az RMDSZ nyitott a párbeszédre bárkivel, aki a romániai magyarságot erősíti, annak érdekeit szolgálja.

Azokkal azonban nincs mit tárgyalnia, akiknek nyílt vagy burkolt formában, de célja a politikai megosztottság, és felelőtlenségükkel veszélyeztetik a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazatszám elérését – magyarázta Nagy Zsolt.

Az eredményesebb érdekérvényesítés érdekében Székelyföldön a Magyar Polgári Szövetség önálló politikai erőként kíván föllépni – nyilatkozta tegnap este a Kossuth Rádió Krónika hírműsorához kapcsolódó Háttér c. adásában a szövetség elnöke, Szász Jenő. Szász kifejtette, a romániai magyarság megmaradásának egyetlen záloga az autonómia, az önkormányzatiság és az önrendelkezés.

Szász az interjúban elmagyarázta, a Magyar Polgári Szövetség az a jogi személyiséggel rendelkező kisebbségi szervezet, amelyik meg tudja teremteni a választás szabadságát Székelyföldön. Indulhat is a választásokon, elsősorban azért Székelyföldön, mert ott nem veszélyezteti a magyar képviseletet a helyhatóságokban. "Senki nehogy azt higgye, hogy a Magyar Polgári Szövetség azért indul, hogy a magyar képviselet ne legyen biztosítva, sőt ellenkezőleg" – hangsúlyozta.


Háromszéken tárgyalnának

Pénteken Puskás Bálint RMDSZ-szenátor azt nyilatkozta, a szövetség vezetősége hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a Székely Nemzeti Tanács képviselőivel. A háromszéki politikus aláhúzta, nem ért egyet azokkal, akik törvénytelennek, alkotmányellenesnek minősítik a székely tanácsokat, mivel a román alkotmány szavatolja a szólásszabadságot. A háromszéki szenátor rámutatott arra, hogy az RMDSZ már az 1992-es brassói kongresszuson belefoglalta a programjába az autonómia különböző formáit.

Albert Álmos, a szövetség alsóháromszéki szervezetének elnöke a múlt héten szintén bejelentette, az RMDSZ nem fog semmilyen lépést tenni az SZNT RMDSZ-es tagjaival szemben, mivel bárki létre hozhat bármilyen szervezetet, ezért nem látja indokoltnak, hogy megvonják a szervezőktől a politikai támogatást – addig, amíg az illető szervezet nem tevékenykedik az RMDSZ ellenében. Albert Álmos ugyanakkor azt is elmondta, a szövetség felhívására ekkor még senki sem jelentkezett, hogy párbeszédet folytassanak a székelytanácsok és az RMDSZ viszonyáról.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS