2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A disputázók a székely tanácsokról

2003. november 12. 17:24, utolsó frissítés: 17:18

Napról-napra egyre forróbb a Disputa #b#Székely Nemzeti Tanács#/b# topikja. Ezt szemléztük.


Anarchista
október 13, 2003 17:58

No emberek, a helyi székely tanácsok amint hallom, megalakultak. Akkor meg kell legyen nekik itt egy topikjuk is, nemdebár.


Tisza
október 16, 2003 17:51

Miért hiszem, hogy az írástudó homo sapiens egy intelligens teremtmény, és képes a következtetés és a valóságfelmérés csodájára??? Kérdés? Kinek kell a Székely Nemzeti Tanács végül is???

a) a székelynek b) a nemzetinek c) a tanácsnak d) azoknak a politikai kalandoroknak, akik úgy rángatják a politikailag analfabéta és életfélelemmel fertőzött székelyföldi, magyarul beszélő embercsoportokat, mint majom a faszát????

gőzmozdony
október 16, 2003 17:52

Szerintem, ha az eredményeket tekintjük: a többezer plakát után megjelenő 600 jelenlévőt, akkor mindeképpen ideje volna a kommunikációs stratégián javítani.

androfobia
október 16, 2003 18:02

A Székely Nemzeti Tanácsok figyelmébe: hasznos lenne/lehetne megszervezni a kiegészítő anyanyelvi oktatást, ha már a tankötelezettség ellenére sem sikerül – sokaknak - elsajátítani a helyesírást.

th52
október 16, 2003 19:02

Gőzmozdony, Gyergyóban kb. 2000-2100 ember vett részt. Talán az udemere gyűlésein többen vannak?

fkv
október 16, 2003 20:02

A helytelen magyar írás- és beszédmódot ne próbáljátok meg a SZNT szimpatizánsaira általánosítani. Most hozzak példákat odaátról?

Tisza, te sajnos egyre (ön)hervasztóbb vagy. Nyugodj már meg, hisz nem a SZNT vagy EMNT lesz tiszavirág életű! Ha megnézitek, hogy kik voltak jelen és kik vállaltak szerepet, csodálkozva rájösztök hova lett az értelmiség az udmr-ből. Egy-egy helyi alakuló ülésen több volt a diplomás, mint az udmr és miért vezérkarában együttvéve.

És ha neked nem kellenek a nemzeti tanácsok, hagyd meg nekünk azokat, s te maradj csak a majmod faszával. Írni nem csak helyesen kell(ene), hanem szépen/tisztán is.

Kid A
október 16, 2003 20:43

Én csak annyit kérdeztem, hogy SZNT ide vagy oda, lesz-e abból a bizonyos autonómiából lágy kenyér is? Vagy ez is csak amolyan "befogadó" autonómia lesz, a központi pénzt befogadják, de nem tartoznak ezért engedelmességgel senkinek?

(Az autonómia nagy lufiját már végigjátszották tisztelt temesvári honfitársaim is: addig osztottak meg szoroztak, amíg ki nem derült, hogy százszor annyi pénzt adunk be a költségvetésbe, mint amennyit visszakapunk. Hogy ebből állambácsi hadsereget meg rendőrséget, tan- és egészségügyet kell fenntartson (ez még azokban az időkben volt, amikor ezek is a központi költségvetéshez tartoztak), az valahogy elkerülte a figyelmüket.)

Ja, s egy jótanács: vegyétek már le Miercurea Ciuc állomásáról a Csixereda feliratot, mert azt is az áruló udéméré helyeztette ki, szegény székely ember megtévesztésére!

Sanyi úr
október 21, 2003 14:59

Az azért zsena egy picinykét, hogy Székelyudvarhelyen (!) csak második nekifutásra sikerült megalakítani a székely tanácsot.

Anarchista
október 21, 2003 15:07

Elsõ nekifutásra Katona Ádám szervezte, s csak 40-en mentek el. Az lett volna a zsenáns, ha akkor megalakítják - mert annak semmi akadálya nem volt. Ezzel szemben volt ép eszük, s azt mondták, hogy hívjuk össze még egyszer. Akkor lettek 160-an. S megalakították. Mondd Sándor: nálatok Kolozsváron hányan gyûlnek össze egy udéméré gyûlésre?

Sanyi úr
október 21, 2003 15:17

Valami gikszer mégiscsak van a dologban, hiszen Udvarhely-szinten 160 ember nem az a hatalmas tömegbázis, "az erdélyi magyarság valódi akarata", a történelmi sors szükségszerű kifejeződése, amiről a nemzeti gyerekek beszélnek.

ÁrusZsolt
október 21, 2003 20:48

Pont a szóban forgó eset bizonyítja, hogy a nemzeti oldalon van jóérzés és belátás: nem titokban gyûlt össze pár ember, hogy egymásnak tisztségeket osztogassanak, hanem egy ügy pártolói voltak ott elsõ alkalommal (a gyenge szervezés ellenére, s joggal hihetõ, hogy másodszor is elmentek ugyanõk, plusz mások is), s volt bennük annyi jóérzés, hogy azt mondják: adjunk egy esélyt azoknak is, akik valamilyen okból távol maradtak.

gőzmozdony
október 22, 2003 00:00

Különben szimpatikus Zsolt, ahogyan 160 székely kinyilvánított akaratát próbálod többezerre érvényesíteni (ha durva lennék akkor a ráerõltetni szót használtam volna) nem fog menni. Annak végkép örvendek, hogy megosztottad a véleményedet a demokratikus döntéshozás ilyen sarkalatos problémájáról. Remélem a gyergyói SZNT-ben mégiscsak nem egy-két ember fog dönteni, az "állampolgári gyûlésen" megjelent többezer helyett.

ati
október 22, 2003 11:24

Szerinted addig kellene várni a Székelyföld autonómia-projekttel, amíg 700-800 000 ember össze nem gyűl, és azt nem mondja, gyerekek, csinálja már meg nekünk valaki. A dél-tiroliak 35 000-es gyűlésen nyilvánították ki az autonómia-igényüket, igaz, kevesebben is vannak, de ez náluk is egy folyamat eredménye volt.

Sanyi úr
október 22, 2003 12:37október 22, 2003 12:37

Zsolt kedves, azok a döntések kizárólag azokra vonatkozhatnak, akik ott voltak - az a 160 ember Udvarhelyen, és máshol is, saját elhatározásából vett részt a gyűlésen, és csak önmagukat képviselték. Az egésznek semmi legitimációja nincs, mint ahogy az alulról építkezéshez sincs köze: egy kis csoport önkényesen jogok formál arra, hogy egy nagy közösség nevében lépjen föl, ez ugyanaz az oligarchikus berendezkedés, mint az RMDSZ vezetése esetében.

Csöbörből vödörbe. "Gondolatmeneted" egy perverz és szánalmas logika terméke. Látom, ahogy egyesek egyre jobban belelovalják magukat ebbe a kérdésbe, arányosan megy el a józan eszük is. Az ilyen "érvelések" teszik nevetségessé és komolytalanná az egész nemzeti tanács ügyet.

hunskorpio
október 23, 2003 01:02

Sziasztok, regisztraltam egy domaint a dot.tk az SZNT-nek, de egyelőre nincs hova atiranyitanom (nincs honlapja?)

Nem éppen az UDMR volt, aki kisajátította magának az erdélyi magyarok képviseletét? Az, hogy milyen jogon tette, már nem kérdés, de a miért tette-kérdésen érdemes elgondolkoznod neked es!

Anarchista
október 23, 2003 17:26

Most jöjjenek a kisajátítás pozitív vagy negatív példái /nézőpont kérdése/

Az RMDSZ parlamenti frakciója tegnapi ülésén 20 mellette és 8 ellenszavazattal úgy döntött, hogy visszahívja Szilágyi Zsolt képviselőt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kezdeményező Testülete tagját a parlament európai integrációs bizottságából....

Ez ugye a Markó (vagy inkább markó) féle befogadó szövetség, ahol helye van a véleménykülönbségnek! Hogy nem szárad le a nyelvük!!!

ÁrusZsolt
október 23, 2003 22:22

Igen, ez az. Pontosabban az a Securitate által kitalált, s '89 decemberében a nyakunkra ültetett RMDSZ, ami lassan de biztosan az õt megilletõ helyre kerül. A Székely Nemzeti Tanács pedig vasárnap megalakul. Elötte való nap pedig megalakul a Gyergyó Széki Székely Tanács is.

th52
november 04, 2003 18:18

" zóta 50 év telt el. A szocializmus építésének éveiben mind a faipar, mind Maroshévíz jelentős változásokon ment át. A faipar korszerű gyáriparrá izmosodott, az egykori Toplica nagyközség pedig 1952-től város lett és ma a városrendezés és nagyarányú fejlődés időszakát éli... S a párt XII. kongresszusán elfogadott, 1985-ig terjedő ötéves terv újabb és mind nagyszerűbb távlatokat nyít a város fejlődése előtt is." (Hargita kalendárium 1980, 46 old.)

Soha ki nem találnátok, hogy ezeket a sorokat a gyergyószentmiklósi SzNT elnöke írta. Kérem, ideje gyomlálni, válogatni és mindenkit a megfelelő helyen használni vagy nem.

Sanyi úr
november 10, 2003 13:41

Nem gondolja az SZNT, hogy ideje lenne szakemberek kezébe adni az autonómia kérdését, a tervezet kidolgozását, ami mégiscsak egy komoly dolog? Nem hiszem, hogy műkedvelői szinten, papok, költők, mérnökök, érettségizett jómunkásemberek a nemzeti delirium tremensben képesek lennének egyáltalán felmérni a kérdést a maga teljességében.

Szerintem ez az SZNT szakítópróbája: a megfelelő pillanatban felismerni, mikor kell a rózsaszínű ködökből átlépni a profizmus és a szakértői hozzáértés területére, és felismerni, hogy ha valakinek nagy székely bajsza, mély székely hangja és izzó székely szeme van, kedvenc növénye pedig a derékban kettétörő hargitai fenyő, mindez még nem teszi az illetőt autonómia-szakértővé.

ÁrusZsolt
november 11, 2003 00:10

Van konkrét javaslatod? Tény, hogy az RMDSZ-ben hemzsegnek a jogászok, de még bár annyi sem telt eddig tõlük, hogy érdemben mondjanak valamit a "kontár mezõgazdász" statutumáról.Akárhogy nézem, a környéken az egyetlen, aki évek óta ezzel foglalkozik, az dr. Csapó.

Másrészrõl: vannak az állandó bizottságban páran, akik lehúztak néhány évet a parlamentben, s nem szunnyadni voltak ott, ragadt is rájuk valami. Márpedig az autonómia-statutum végsõsoron egy törvény, nemde? S akkor még nem beszéltünk arról, hogy számos példa létezik Európa-szerte (bármennyire is tagadjál a román politikusok). Ezek után nem hiszem, hogy azon fog megbukni a dolog, hogy a parlament elutasítja, mert - hadd egyszerûsítsek kicsit - túl sok a tervezetben a helyesírási hiba.

Sanyi úr
november 11, 2003 13:30

Zsolt, nem tudom ti hogy vagytok vele, én úgy vélem, hogy a törvénytervezet biztos bukását eleve borítékolni lehet, a parlament röptében fogja elutasítani az autonómiatervezetet, nem is kell különösképpen dörzsölt román jogászoknak erőfeszítéseket tenniük, hogy ráhúzzák a vizes lepedőt. Én arra vagyok kíváncsi, hogy utána mit fog lépni az SZNT?

ix ypszilon
november 12, 2003 13:32

Azért annyi realitás lehet az autonómia-törekvésekben, hogy Románia az EU-ba akar menni, és át kell vegye az ottani törvényeket. Ha pedig valakit jogsérelem ér, akkor nem a román bírósághoz fog menni, hanem a nemzetközi bírósághoz, akiket az ítélet meghozatalában nem a pártérdek, nem a román kormány befolyása, nem a nacionalizmus, hanem a törvény betűi vezetnek (tegyük hozzá, hogy ideális esetben). És ha majd ott kimondják, hogy igenis jogos az autonómia-igénye (és miért ne volna jogos?), akkor Románia fújhat a seggembe!

Sanyi úr
november 12, 2003 13:46

Igen, igazad van, csakhogy az EU-ban jelenleg még nincsenek meg a konkrét kisebbségvédelmi törvények, amelyekre hivatkozni lehetne. Autonómia-ügyben általában a Gross-jelentésre szoktak hivatkozni, csakhogy az nem egy kényszerítő erejű törvény, hanem egy elemző, megoldáskereső kísérlet. Arra viszont jó lehet a székely autonómia-törekvés, hogy problematizálja a kérdést, hogy az EU is lássa, a probléma, az igény megvan, tehát rendezni kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS