2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: nem szeretnék újabb zászló-botrányt

K. M. K. M. 2013. január 25. 16:00, utolsó frissítés: 2013. január 28. 10:15

Sepsiszentgyörgy polgármestere nem kíván válaszolni Codrin Munteanu provokációjára, aki a tegnapi nemzeti ünnep alkalmából egy román zászlóval takartatta ki a Székelyföld-pannót.


Újból borzolja a kedélyeket Codrin Munteanu, Kovászna megye prefektusa: tegnap, Moldva és Havasalföld egyesülésének 154. évfordulója alkalmából a korábban kitett SIC – Terra Siculorum feliratú pannó elé helyezte ki a trikolórt, így a Székelyföld-pannó egyik oldalát szinte teljesen eltakarja a román zászló.


A prefektus már második alkalommal helyezteti ki a Székelyföld tábla elé a román zászlót, amely legutóbb december 1-jén, Románia nemzeti ünnepekor volt kinn, azonban pár nap elteltével elvitték. Ezúttal elképzelhető, hogy a román nemzeti színű óriáspannó több ideig a jelenlegi helyén marad, ugyanis Codrin Munteanu az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a román zászló nemcsak nemzeti ünnepeken, hanem bármikor kitehető a közterületeken, és a


kitűzése nem engedélyköteles.


A Székelyföld zászlajának elemeit tartalmazó óriáspannót egyébként Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki vezetője helyezte ki a kormányhivatal épülete elé úgy, hogy a prefektusnak „munkába érkezéskor” legyen arra rálátása.

A két RMDSZ-es elöljáró demonstrációját válasznak szánta a prefektus több, szerintük a székelyeket provokáló megnyilvánulására. A prefektus ugyanis a hivatalba lépése óta a közigazgatási bíróságon szisztematikusan megtámadja az olyan tanácsi határozatokat, amelyek a székely identitás szimbólumaival kapcsolatosak. Többek között a Kónya Ádám Művelődési Ház és az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezésével volt elégedetlen, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói állására kiírt pályázat egyik, a magyar nyelv ismeretére vonatkozó feltételét támadta, a bodoki Sportcsarnok magyar feliratának méretét kritizálta, a sepsiszentgyörgyi utcanévtáblák feliratozásának módjával és az Isten hozta táblával kapcsolatosan is kifogásokat emelt, de a 600 éves Háromszék-címer kapcsán is nemtetszését fejezte ki.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere megkeresésünkre elmondta, egyelőre nem kezdeményeznek adminisztratív eljárást ez ügyben, mert nem kívánnak újabb zászló-botrányt kirobbantani. "Székelyföldet nem lehet eltakarni piros-sárga-kék színű zászlóval" - kommentálta a prefektus intézkedését, és hozzátette, ezzel együtt, Románia törvényei értelmében, a hivatalos ünnepnapokon - mint például december 1-jén, vagy akár Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulóján -, a román zászló kitűzése nem köthető valamilyen engedély kiváltásához, tehát a zászlót szabályos úgy kitenni, hogy nem kérnek erre engedélyt az önkormányzattól.

"December 1-jén, amikor a kormány épületét eltakarják piros-sárga-kék zászlókkal, nem kérnek engedélyt erre Bukarest polgármesteri hivatalától, ahogy március 15-én Sepsiszentgyörgyön, a villanyoszlopok kokárdával való feldíszítésére sem kell engedélyt kérni" - magyarázta. Ugyanakkor hozzátette: a zászlók ilyenkor legfennebb néhány napig maradnak kint. "Ebből adminisztratív értelembe


cirkuszt generálni értelmetlen,

megvárnám a hétfőt és meggyőződésem, hogy a jövő hét elején el fogja a prefektus úr távolítani a zászlót, ugyanúgy, ahogy ezt december 1-jén is megtette.

Szerinte már csak azért sem lenne szerencsés eljárni az ügyben, mert egyesek éppen arra várnak, hogy az önkormányzat szólítson fel valakit a román zászló eltávolítására, mert akkor mindenféle xenofób jelzővel lehetne illetni az önkormányzatot. "Rengeteg tapasztalatom van ilyen téren, így inkább azt mondanám, hogy most legyünk bölcsek, és várjunk" - mondta a polgármester és hozzátette, a dolog pikantériája, hogy a román zászlót oly módon helyezték el, hogy az csak szemből takarja a Székelyföld feliratot, és onnan, ahol a tegnap a megemlékezéskor koszorúztak, tisztán lehet látni a SIC feliratot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS