2023. január 31. keddMarcella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Dumitru Marinescu: a Székelyföld eléggé absztrakt fogalom

Kertész Melinda kérdezett: Kertész Melinda 2013. február 06. 14:20, utolsó frissítés: 2013. február 07. 09:26

Az új Kovászna megyei prefektus nyugalmat akar, szerinte párbeszéd útján kell megoldást találni a problémákra, ugyanakkor a törvényt szigorúan kell alkalmazni.


Január 30-án döntött a kormány, új személyt nevez ki Kovászna megye prefektusi tisztségére, Codrin Munteanu helyére. A helyi vezetők üdvözölték Munteanu távozását, hiszen a kormánymegbízott magyarellenes intézkedéseivel feszültséget okozott a megyében: a közigazgatási bíróságon következetesen támadta meg az olyan tanácsi határozatokat, amelyek a székely identitás szimbólumaival kapcsolatosak. Többek között a Kónya Ádám Művelődési Ház és az Incze László Céhtörténeti Múzeum megnevezésével volt elégedetlen, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói állására kiírt pályázat egyik, a magyar nyelv ismeretére vonatkozó feltételét támadta, a bodoki Sportcsarnok magyar feliratának méretét kritizálta, a sepsiszentgyörgyi utcanévtáblák feliratozásának módjával és az Isten hozta táblával kapcsolatosan is kifogásokat emelt, de a 600 éves Háromszék-címer kapcsán is nemtetszését fejezte ki.

Mandátuma utolsó időszakában a sepsiszentgyörgyi zászlóbotrányról cikkezett a sajtó: a SIC-Terra Siculorum feliratú óriáspannót a Havasalföld és Moldva egyesülésének évfordulója alkalmából tartott ünnepség alkalmából egy trikolórral takartatta el.

Munteanu helyére a kormány Előpatak volt polgármesterét, Dumitru Marinescut nevezte ki, február 2-án iktatták be a tisztségébe. Az új prefektussal arról beszélgettünk, hogy elődjéhez képest ő hogyan képzeli el kormánybiztosi feladatkörét Kovászna megyében.


Hogyan látja, a korábbi prefektus, Codrin Munteanu távozását követően milyen a hangulat Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön?Dumitru Marinescu: – Úgy gondolom, hogy a hangulat többnyire nyugodt, és beállt a normalitás.


Kérem, beszéljen arról, prefektusként milyen szerepe lesz önnek a megyében.

– Fontos szerepem lesz a feszültségmentesítésben, amely mégis létezik megyeszinten. Én Kovászna megyéből származom, ismerem a létező állapotokat, így úgy gondolom, segíthetek a nyugalom, stabilitás megteremtésében, hiszen úgy látom, ezt szeretnék az emberek, függetlenül attól, hogy románok vagy magyarok.


Úgy gondolja-e ön, hogy politikai-etnikai okok miatt nehéz feladat lesz önnek Kovászna megye kormánybiztosi tisztséget betölteni?

– Jelen pillanatban azt gondolom, hogy bármely megyében nehéz dolga van a prefektusnak, főleg a szociális és gazdasági helyzet, a munkahelyek hiánya és az egyéb, mindennapokra jellemző problémák miatt.


Azonban itt elsősorban létezik egy etnikai szintű probléma is.

– Helybéliként úgy gondolom, hogy az etnikai problémákat mesterségesen hozzák létre. Egy olyan közösségből származom, ahol magyarok, románok és romák élnek együtt. A lakosság szintjén nem érzékeltem ilyen jellegű problémáknak a jelenlétét, az ilyen típusú gondok a politikai vezetők szintjén jelennek meg.


Nem titok, hogy az ön elődje, Codrin Munteanu konfliktusos viszonyban volt a megyei és a helyi önkormányzatok vezetőivel. Hogyan látja, önnek sikerül közös nevezőre jutnia velük?

– Én azt mondom, hogy igen. A 12 éves előpataki polgármesteri tisztségem során begyűjtött tapasztalat is a segítségemre lesz. A polgármesteri mandátumaim alatt sikeres volt az együttműködésem a magyar és a román előpatakiakkal egyaránt. A polgármesteri választásokon a magyar lakosság támogatását is élveztem.


Codrin Munteanunak nem sikerült megértenie, mit jelent a Kovászna megyei székelyeknek szimbólumaik használata. Ön hogy viszonyul a székely zászló használatához?

– A nemzeti szimbólumok használatának, a különböző zászlók kitűzésének megvan a maga szerepe és pillanata. Léteznek olyan helyzetek, amikor sem a hely, sem a pillanat nem alkalmas efféle szimbólumok használatára, sem pedig a törvény nem engedi meg ezt, a törvényt pedig tiszteletben kell tartani.


Ön szerint a Kovászna Megyei Tanácsnak jogában áll-e, hogy a székely zászlót kitegye az intézmény homlokzatára?

– A törvény erre nem ad lehetőséget.


Hogyan írná le a székely identitást?

– Szerintem egyre erőteljesebben körvonalazódik a székely identitás. Úgy gondolom, hogy egyrészt nyitottnak kell lenni ezzel a folyamattal szemben, másrészt a törvényt szigorúan tiszteletben kell tartani. Bármi megoldható, ha világosan kommunikálunk, úgy gondolom, párbeszéd útján orvosolható a jelenlegi problémák zöme.


Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere egy méretes SIC – Terra Siculorum feliratot helyezett ki korábban a prefektusi hivatal elé, azért, hogy Székelyföld léte tudatosuljon Codrin Munteanu prefektusban. Ön mit gondol, létezik a Székelyföld?

– A Székelyföld eléggé absztrakt fogalom. Elmondhatjuk, hogy létezik, ha azt vesszük figyelembe, hogy itt székelyek laknak, azonban nem beszélhetünk egy olyan területről, amely kimondottan a székelyeké. Itt együtt lakunk a székelyekkel mi románok is, akik itt kisebbségben vagyunk. Tehát a Székelyföld kifejezés eléggé meghatározhatatlan fogalom.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS