2021. november 28. vasárnapStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nevesítették a Csíkszeredát rettegésben tartó vállalkozót

Sipos Zoltán 2003. november 20. 16:02, utolsó frissítés: 15:14

Beadványt nyújtottak be a csíki városi tanács tagjai az országos hatóságokhoz Csibi István helyi vállalkozó viselt dolgai miatt. A folyamodvány oka, hogy a vállalkozó legendás "meggyőzőerejével" a polgármesteri hivatalt is ellenőrizni szeretné.
A csíkszeredai városi tanács október 30-i ülésén megkereséssel fordult a román kormányhoz (személy szerint Adrian Nastase miniszterelnökhöz, a belügyminisztériumhoz, Ioan Rus miniszterhez, az elnöki hivatalához, Ion Iliescu államfőhöz és Mircea Dusa hargitai prefektushoz) a városban sűrűn előforduló erőszakos cselekedetek ügyében.

A beadvány autógyújtogatásról, cégszékhelyek felgyújtásáról, utcai harcokról, közéleti és magánszemélyeket ért fenyegetésekről tesz említést. A tanács azzal indokolja, hogy a súlyos cselekmények felülvizsgálását a legfelsőbb államigazgatástól kérik, hogy a helyi hatóságoknak nem sikerült eddig az eseteket megoldani.


A folyamodvány hátterétSzondy Zoltán helyi tanácsos Az erőszak tengere Csíkban című, a Hargita Népe napilap 2003 október 30-i számában megjelent cikke képezte: "bármennyire hihetetlen, a rendőrség mai napig is csak mint különálló eseteket vizsgálja az évek során felgyűlt feljelentéseket, és semmiféle eredményt nem tud (vagy nem akar?) felmutatni.

Ideje rámutatni: a Hargita megyei rendőrség vezetőinek hozzáállása ehhez az ügyhöz a cinkosság határát súrolja, hiszen „hivatalos" álláspontjuk szerint ilyen ügy nem is létezik!" – írta Szondy. A rendőrség néhány napra rá reagál: Szondy Zoltán helyi tanácsos és újságíró kampányfogásaként értékeli az írást, és nem értenek egyet Szondy vádjaival.

Véleményük szerint azok megalapozatlanok, indokolatlanok és rosszindulatúak. Sokatmondó mozzanatnak minősül az, hogy Szondy cikkében – bár többször utal egy bizonyos vállalkozóra, illetve Neptunusz istenre – nem szerepel név. A helyi tanács beadványában sem.


Az országos sajtó azonnal rákattan a témára:

az Adevarul napilap két, nem teljesen elfogulatlan riportot is közöl az ügyről, az MTI átveszi a témát az országos román napilapra hivatkozva, de jóval hűvösebb hangvétellel. Ezúttal már a nevet is kimondják: Csibi István az a helyi vállalkozó, aki már 5 éve rettegésben tartja Csíkszeredát.

Valószínűleg nem kizárólag a lakosság terrorizálása miatt folyamodott a csíki városi tanács beadványban a központi hatósághoz. Mint kiderült, Csibi feltehetően arra készül, hogy a jövő nyáron esedékes helyhatósági választásokon Bokor Mártont, "saját bábját" hozzásegítse a polgármesteri székhez.


Csibi István személyéről egyébként sok legenda kering:

biztos az, hogy árvaházban nevelkedett, majd tengerésznek állt. 1993-ban alkohollal kezdett kereskedni, és rövid időn belül Csíkszereda egyik legvagyonosabb embere lett. Ma csíkszereda egyik legfontosabb ipari vállalatcsoportja, a Hamerock Metall Rt. és Hamerock Bau Rt. élén áll, és gyakran adakozik jótékonysági célokra. Ezennel ki is merítettük azt, amit biztosan tudni lehet Csibiről – következzenek hát azok az információk, melyek tekintetében nincsen konszenzus: a sértett felek rendszeresen "meggondolják magukat", és visszavonják a rendőrségi feljelentést, vagy pedig elveszítik a Csibi ellen indított pert.

Ezek a történetek azonban hozzásegítenek a csíkszeredai közhangulat megértéséhez: az egyik szóbeszéd szerint Csibi hívő, azonban Neptunuszt, a tenger ókori római istenét imádja. Az istenségről nevezte el első cégét, a Neptun Kft-t. Az Adevarul írása szerint vállalkozó építkezési engedély nélkül emelt egy nagy alapterületű házat Csíkszereda határában, és – szintén engedély nélkül – szomszédjai telkein átvezető saját utat építtetett magának, hogy házát összekösse közúttal. Annak idején többek szerint


a helyi építésügyi felügyelőség

ragaszkodott a törvényes előírásokhoz, de a vállalkozó emberei "vissza nem utasítható ajánlattal" felkeresték a hivatalt. E látogatás nyomán az építésügyi főfelügyelőnek távoznia kellett posztjáról. (Az MTI értesülései szerint e felügyelő állítólag maga is korrupt volt, kenőpénzeket követelt, s talán emiatt is megütötte a bokáját).

Ugyanakkor (szintén az Adevarul cikke szerint) több száz magánszemélyt – vélt vagy valós, ellene elkövetett sértésért – bántalmazott, sőt, agyon is veretett. Emellett nagy befolyással rendelkezik a Jurnalul de Transilvania című, kétnyelvű napilap szerkesztőségében, melynek segítségével hadjáratot indít az ellene vétő személyek ellen: a lapnak rendszeres célpontja a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal, a polgármester, egy ügyész, egy alkoholforgalmazó cég és bizonyos Salamon Attila. A Jurnalul de Transilvania szerint állítólag éppen ő "a város legveszélyesebb embere", illetve „a Keresztapa", a csíkszeredai "maffia vezetõje".

Csíkban az idén öt autót gyújtottak fel

ismeretlen személyek, de a város egyik leglátogatottabb szórakozóhelyét és egy kereskedelmi egység raktárait is megpróbálták felgyújtani. Több utcai leszámolásra is volt már példa: legutóbb éppen Szondy Zoltánt bántalmazták ismeretlen személyek. Az ártatlan járókelőket sem kímélik: egy síelésből hazafele tartó házaspárt 2002. január 1-én ismeretlen tettesek látszólag minden ok nélkül megvertek. Az esetről a Hargita Népéhez eljuttatott nyílt levél révén szerzett tudomást a közvélemény, azonban valószínű, hogy nem ez az egyedüli eset.

A helyi rendőrség egyik tisztje mindenesetre óvatosan nyilatkozott az MTI-nek a csíkszeredai "terrorhelyzetre" vonatkozó kérdésére. "Törvényes úton jártunk el azokban a törvénysértő cselekményekben, amelyeket bármilyen módon jelentettek nekünk. A még ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentéseket iktattuk, folyamatban van a rendőrségi nyomozás, majd következik a javaslatok megfogalmazása az igazságszolgáltatási szervek felé" – hangzott a rendőrségi nyilatkozat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS