2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Semjén: meg kell értetni román barátainkkal, hogy amit kérünk, természetes az EU-ban

B. D. T. B. D. T. 2013. március 15. 16:21, utolsó frissítés: 22:11

Kézdivásárhelyen közösen ünnepelt a magyar kormányfőhelyettes és az RMDSZ; két nagyméretű székely zászlót húztak fel a főtéren, és felolvasták a marosvásárhelyi petíciót is.


Két nagyméretű székely zászlót húztak fel Kézdivásárhely főterén a március 15-i ünnepségen Gábor Áron ágyúöntő forradalmár szobránál annak jeleként, hogy a felső-háromszékiek is ragaszkodnak a székely nemzeti jelképhez, annak ellenére, hogy a román hatóságok hadjáratot indítottak ellene, és a prefektúrák perelnek miatta az önkormányzatokkal. Az ünnepségen felolvasták a március 10-én Marosvásárhelyen elfogadott és a román kormányhoz benyújtott petíciót is, amelyben a Székely Nemzeti Tanács autonómiát kér a Székelyföldnek.A csípős hideg szélben hópelyhek szállingóztak, ennek ellenére a szokásos tömeg fogadta a felső-háromszéki települések hagyományos lovas-szekeres felvonulását a főtéren. A menetet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjai vezették, a települések szekerein ülő, népviseletbe öltözött fiatalok és idősek forradalmi nótákat énekeltek, köztük lovagoltak Kovászna megyei RMDSZ-es politikusok és Semjén Zsolt, Magyarország KDNP-s kormányfőhelyettese is, az idei kézdivásárhelyi ünnepség díszmeghívottja.

Bokor Tibor polgármester ünnepi beszédében megtisztelőnek nevezte, hogy együtt ünnepelnek a magyar miniszterelnök-helyettessel, „ez valóban azt mutatja, hogy egy nemzetként dobog a szívünk”. Köszöntötte a testvérvárosok képviselőit, a jelenlévő RMDSZ-es politikusokat – Tamás Sándor megyei tanácselnököt, Olosz Gergely szenátort és Fejér László Ödön képviselőt –, az iskolákat, hagyományőrzőket és a falvak felvonulóit. Felidézte, Kézdivásárhely jelentős szerepet vállalt a szabadságharcban, nemcsak szabadságát védve, hanem a forradalomban szerzett jogait: a törvények előtti egyenlőséget, közös teherviselést.
galeria_9934.JPG
A hagyományos március 15-i lovas-szekeres felvonulásra idén is kivonult a város apraja-nagyja
galeria_9935.JPG
A menet élén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom
galeria_9936.JPG
galeria_9937.JPG
Hagyományőrzők a székely határőr gyalogezredek egyenruhájában
galeria_9938.JPG
Mögöttük lovagolt Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese Kovászna megyei RMDSZ-es politikusok - Tamás Sándor megyei tanácselnök, Olosz Gergely szenátor és Fejér László Ödön képviselő - társaságában
galeria_9939.JPG


Molnár Józsiás mecénás, városgazda pontosan 110 éve halt meg, az egykori országgyűlési képviselő nevét utca, park és iskola is viseli Kézdivásárhelyen – emlékeztetett az RMDSZ-es polgármester, aki egy idézetet is felolvasott az egykori politikustól: „Van a magyar koronának egy drága kincse, egy szép darab földje: Erdély (...) szerencse, hogy ezek a székelyek ott vannak, mert ha ezek ott nem lennének, Erdély már rég elvesztette volna magyar jellegét”.

Molnár Józsiás életében megvalósította a gazdasági tevékenység, az önképzés és a politikai szerepvállalás egységét, nem a vagyongyűjtés vezette, hanem alapot akart vetni a továbbtanuláshoz, hogy sikeresebben képviselhesse a közösség érdekeit; abban hitt, hogy a haza olyan lesz, amilyenné formáljuk – mondta Bokor. A magyarság csak akkor vívja ki megbecsült helyét Európa népei között, ha közös erővel, együtt cselekszik – tette hozzá.

A polgármester leszögezte, a 48-as hősök és Molnár Józsiás hagyatékát őrizni kell és rá kell bízni a fiatalokra, ezért az idei március 15-ét úgy szervezték meg, hogy a fiatalokról és fiataloknak szóljon. Végül Wass Albertet idézve azt mondta, kívánja, hogy a fiatalok az igazi érzést a nemzeti öntudatban találják meg; „Isten, áldd meg a magyart, a székelyt, az embert” – zárta beszédét.

Székely zászlótól jöttem a székely zászlóig – utalt Semjén Zsolt a budapesti parlamentre és a magyarországi településeken is kitűzött székely zászlókra.

Meg kell értetnünk román barátainkkal is, hogy amit mi akarunk, amit kérünk, amit követelünk, az nem egy soha nem látott-hallott extremitás, hanem a legtermészetesebb az Európai Unióban – hangsúlyozta.

„Amikor mi a szabadságunkhoz, jogainkhoz, nemzeti önazonosságunkhoz ragaszkodunk, akkor emberi jogainkhoz ragaszkodunk” – tette hozzá. Magyarország köszöntését, megbecsülését és szeretetét tolmácsolva megköszönte, hogy Kézdivásárhelyen ünnepelhet; „Isten áldja a magyarságot, Isten áldja a Székelyföldet” – zárta rövid beszédét.Az ezt követő ünnepi műsorban valóban a fiataloké volt a főszerep: diákszónok, -kórus, -zenészek, -énekesek és –szavalók léptek fel, ám a tömeg nagy része közben lassan elszivárgott. A zászlófelvonáskor és a marosvásárhelyi petíció felolvasása után a szobor körül tömörülők egy része skandálni kezdte: „autonómiát!” A mintegy kétórás ünnepség koszorúzással ért véget.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS