2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csíkszereda: székely jelképkiállítással is ünnepeltek

fotók: Gábos Albin 2013. március 15. 18:54, utolsó frissítés: 22:12

Már tegnap elkezdődtek az ünnepi rendezvények: székely címereket és pecséteket lehetett megtekinteni a Csíki Székely Múzeumban. Ráduly Róbert az autonómiával kapcsolatban is üzent.


Csíkszeredában március 14-én elkezdődött az ünnepségsorozat, amelynek nyitányaként Székelyföldi pecsétek és címerek címmel nyílt időszakos kiállítás a Csíki Székely Múzeumban. A címer- és pecséttörténeti kiállítás olyan tárgyi emlékeket vonultat fel, amelyek a székely székek és települések múltját a legeredetibb módon, történelmi értékük és szimbolikus töltetük révén reprezentálják. Az értékes pecséteket, címerpajzsokat, céhes pecséteket, céhzászlókat, régi könyveket és okmányokat Erdély különböző múzeumainak anyagából a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport tagjai, heraldikusok és történészek válogatták - áll a kiállítás ismertetőjében.galeria_10080.jpg
Gyarmati Zsolt történész-muzeológus, a Csíki Székely Múzeum igazgatója
galeria_10081.jpg
galeria_10082.jpg
Antal Attila alpolgármester elhelyezi a koszorút Petőfi Sándor szobránál
galeria_10085.jpg
Felnézünk Petőfi Sándorra
galeria_10088.jpg
galeria_10089.jpgMárcius 15-én a város vezetősége és lakossága a Petőfi Sándor-mellszobornál, majd a Gál Sándor szobornál tartott megemlékező ünnepséget és koszorúzást.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester beszédében az 1848. október 16-ai, agyagfalvi felhívásból idézett: "Békét akarunk e honban és szabadságot, melynek édes gyümölcsét veletek együtt élvezhessük." Ezzel kapcsolatban felidézte az 1918. december 1-i, gyulafehérvári ígéretet is, és elmondta: nem tartották be, ezért félnek. Az autonómiatörekvésekkel kapcsolatban Ráduly azt üzente: adják meg a területi autonómiát, „hadd mutassuk meg, mire vagyunk képesek”.

Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kiemelte, a nagy történelmi eseményekre való emlékezésekkor mindenkinek a híres, tragikus honfitársak jutnak eszükbe, de "a csatákat nem csak a rivaldafényben álló hősök vívják, hanem ott áll mögöttük a láthatatlan tömeg". A főkonzul beszédében elmondta, a Kárpát-medence felemelkedése csak akkor valósulhat meg, ha az itt élő népek kölcsönösen tisztelik és elismerik egymást.

Az ünnepség este a a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi előadásával zárul a Városi Művelődési Házban.galeria_10096.jpg
A Jánosi Együttes tagja
galeria_10097.jpg
Ráduly Róbert Kálmán polgármester
galeria_10098.jpg
galeria_10099.jpg
Zsigmond Barna-Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja
galeria_10100.jpg
Darvas-Kozma József plébános
galeria_10101.jpg

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS