2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A lakosság jár pórul a regionális egészségügyi struktúrák kialakításával

2013. március 19. 15:28, utolsó frissítés: 16:18

Cseke Attila szerint egy elhamarkodott, demagóg és populista kijelentés okán hozzák létre a CNAS és az egészségügyi igazgatóságok regionális struktúráit.


Regionális intézményekké alakítanák át a megyei egészségügyi pénztárakat és a megyei egészségügyi igazgatóságokat. Victor Ponta miniszterelnök szerint az Országos Egészségbiztosító Pénztárat (CNAS) nem számolják fel, azonban az egészségügyi rendszert átszervezik, a rendszer újragondolásának következtében pedig kevesebbet költenek a személyzet bérezésére, a szolgáltatásokra és eszközökre.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter szerint április 15-ig a megyei egészségbiztosító pénztárakat és a megyei közegészségügyi igazgatóságokat regionális intézményekké alakítják át. A miniszter szerint az átszervezés nyomán


mintegy ezer személy munkahelye szűnne meg.

A tárcavezető elmondta, a javaslatot már bemutatta a kormányülésen is.


Múlt kedden a Páciensek Egyesületének Országos Fóruma képviselőivel való találkozóján Nicolăescu elmondta, a megyei közegészségügyi igazgatóságok működtetésére az Egészségügyi Minisztérium az adminisztratív célokra szolgáló alapjának a 10%-át költi el, így ezeknek a struktúráknak a felszámolásával elért megtakarításokat országos egészségügyi programok finanszírozására használják fel.

A megyei struktúrák ugyanakkor nem tűnnének el teljesen, de jelentős létszámcsökkentésen esnének át, jogi személyiségükkel együtt számos hatáskört veszítenének el.

A miniszter elmondta, a megyei egészségügyi struktúrák felszámolása érdekében elegendő egy kormányhatározat elfogadása. A tárca becslései szerint első lépésben 25%-os megtakarítást érnek el a szolgáltatásokra és javakra költött összegek esetében, a személyzetre költött összegek pedig 35%-kal csökkennek.

Az egészségbiztosító pénztáraktól és a megyei közegészségügyi igazgatóságoktól elbocsátott alkalmazottak mintegy 35%-át a megyei tanácsokhoz tartozó kórházakhoz helyezik át, további 20% a regionális struktúrák működését fogja biztosítani.

A kormány korábban arra szólította fel a minisztériumait, hogy találják meg a módját a költségeik 15%-kal történő csökkentésének, Nicolăescu szerint a megtakarítások ezzel a kéréssel összhangban lesznek.

Az átszervezés kapcsán Cseke Attila Bihar megyei képviselőt, az egészségügyi tárca volt vezetőjét arról kérdeztük, hogyan látja, ez az átszervezés valóban a költséghatékonyságról szól, avagy inkább a tervezett regionalizáció első lépéseként kell értelmezni, amely során a megyéktől a régiókra ruháznak át közigazgatási hatásköröket.

A képviselő elmondta, véleménye szerint sem költséghatékonyságról, sem pedig regionalizációról nincs szó, inkább egy olyan elhamarkodott, demagóg, populista bejelentésről van szó, amelyen utólag próbál finomítani a tárcavezető. „A páciensek szövetségével találkozva úgy gondolhatta szerintem a miniszter úr, hogy valami hangzatosat kell mondania, és ez mi lehetett volna más, mint hogy megszünteti a bürokráciát az intézményekben, csökkentik az alkalmazottak számát, és ezáltal több pénz lesz gyógyszerekre és programokra” – vélekedett Cseke.

Meglátása szerint az események lezajlása azt igazolja, hogy az átszervezéssel kapcsolatosan semmiféle terv nem létezett, noha a miniszter ennek ellenkezőjére utalt. „Szerintem a terv utólag született meg, miután már a sajtó és a közvélemény is kérte. A miniszter már nem tudta visszavonni a kijelentését, és most próbál finomítani rajta” – mondta a képviselő.

Szerinte az átszervezés mind a megyei szintű intézmények munkáját, mind a közegészségügyi intézményekhez fordulókat súlyosan érinti.

„A kormányhatározat-tervezet – úgy, ahogy meg van írva –


egyértelműen centralizáció,

ami mind a kormányprogrammal, mind a kormány egyéb jogszabályaival szembemegy” – mondta Cseke Attila. Felidézte, a Ponta-kormány a múlt évben felszámolta a nyolc regionális környezetvédelmi őrséget, ugyanakkor nyolc környezetvédelmi regionális ügynökséget szüntetett meg. „Ha elolvassuk a megszüntetés indoklását, azt látjuk, hogy ez azért történt, mert bürokrácia-mentessé kell tenni a közszolgáltatást, az embereket nem szabad arra kényszeríteni, hogy bármilyen engedélyeztetés kapcsán a regionális szintű struktúrához legyenek kénytelenek fordulni, azaz saját megyéjükben kell hozzáférniük a szolgáltatáshoz. Amit az egészségügyi miniszter akar, az ennek a logikának pontosan a fordítottja, hiszen ő azt mondja, hogy jogi személyiséggel csak a regionális struktúrák fognak rendelkezni, a megyei struktúrák, amelyek kirendeltségekként fognak működni –

persze kevesebb alkalmazottal és átszervezve – azok jogi személyiséggel nem fognak rendelkezni” – magyarázta a képviselő.

Példaként elmondta, ha Csíkszeredában a polgármesterei hivatal – vagy egy magánszemély, kulturális intézmény, alapítvány – egy kulturális vagy egy sportrendezvényt akar szervezni, és egészségügyi ellátást kell biztosítania, például a helyszínre mentőautót kell elérhetővé tennie, akkor a mostani kormányhatározat-tervezet értelmében a csíkszeredai mentőszolgálat – amely nem is megyei, hanem egy helyi szintű kirendelt szervezet – döntés és aláírásjoggal nem fog rendelkezni,


nem tud semmilyen kérdésben dönteni,

így nem tud eleget tenni az igénylésnek. „Ugyan a kérést le lehet tenni a Hargita megyei új kirendeltségen, viszont a döntésért Gyulafehérvárra kell majd utaznia annak, aki mentőautót szeretne biztosítani a rendezvényén. A példákat százával sorolhatnám, óriási központosítás lesz, nemhogy csökkenne, hanem nagyobb lesz a bürokrácia. Az embereket, az intézmények képviselőit utazásra fogják kényszeríteni. A betegeknek, biztosítottaknak, vagy bárkinek, akinek a közegészségügyi hatóságokkal, a mentőszolgálattal dolga lesz, ha bármit alá akar íratni, igazolást, engedélyt akar kérni, minden esetben a regionális ügynökségekhez kell fordulnia, hiszen jogi személyiség, aláírási jog hiányában megyei szinten nem tehetnek eleget az ilyen típusú kéréseknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS