2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Frontális támadás helyett bekerítő manőver zajlik a PDL háza táján

Sólyom István 2013. március 29. 14:37, utolsó frissítés: 2013. április 02. 09:45

A hétvégi elnökválasztó értekezlet után még úgy látszott, hogy kettészakad az ellenzéki párt, ám a kezdeti heves reakciók után a felek egyelőre a tűzoltást részesítik előnyben.


A PDL hétvégi, vitákkal és indulatos közjátékokkal tarkított országos értekezletén a mellett, hogy szoros eredménnyel újraválasztották Vasile Blaga addigi ügyvivő elnököt, az is felsejlett, hogy középtávon a párt elveszítheti meghatározó szerepét – vélik egyöntetűen a politikai kommentátorok és különböző elemzések.

A küldöttgyűlés utáni államfői bejelentés, miszerint Traian Băsescu viszlátot int a PDL-nek, és egy új jobboldali megoldáson gondolkodik, kérdések lavináját indította el. Előre megfontolt volt-e Băsescu lépése, vagy az eredmény láttán spontánul állt a kamera elé és mondta el búcsúszövegét? Kettészakad-e a PDL? Távozik-e pártból a vesztes Elena Udrea, és milyen jövője lehet egy meggyengült PDL-nek? Elképzelhető-e egy esetleges PDL-PNL együttműködés, amelyről annyit beszélnek, és amelynek lehetőségét maga Vasile Blaga is megszellőztette szombaton?


Nincs értelme fejjel falnak menni

Elena Udrea távozása ügyében máris tisztán látunk, hisz a volt turisztikai miniszter csütörtökön bejelentette, marad a PDL-ben, nem nyújt be több óvást az elnökválasztás eredményével kapcsolatban. Udrea azt is megjegyezte, hogy semmiféle vezetői tisztséget nem vállal, egyszerű párttagként tervezi a folytatást. Az államfő pártfogoltjának kezdeti harcias nyilatkozatai, hogy támogatóival együtt elhagyja a PDL-t és új pártot alapít, fokozatosan mérséklődtek, ami nem véletlen.Az Adevărul kommentárja megjegyzi, hogy Udrea fajsúlyos támogatói, Emil Boc kolozsvári polgármester, Gheorghe Ştefan Piatra Neamţ-i polgármester, George Scripcaru brassói polgármester és Gheorghe Falcă aradi polgármester azonnal elveszítenék polgármesteri mandátumukat abban az esetben, ha kilépnének a PDL-ből. Egy ilyen jelentős pozíció- és térvesztést az USL jelenlegi országos dominanciája mellett aligha engedhetne meg magának bármelyik politikai alakulat. Valószínűleg az Udrea-szárny is rájött arra, hogy teljesen felesleges vaktában előre támadni, ehelyett jobb kivárásra játszani. Ugyanis ha Vasile Blaga nem hozza helyzetbe azokat, akik rá szavaztak, a már amúgy is kritikus ellenzéki tömeg tovább nőhet, és Blaga könnyen egy rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen találhatja magát.Fotó: sakkmesterke via Shutterstock.com


Csak idő kérdése Udrea távozása?

Az utóbbi évek közvélemény-kutatási eredményei világosan mutatták, hogy a PDL szavazói elsősorban Traian Băsescu miatt támogatják a pártot, és nem fordítva – válaszolt megkeresésünkre Gabriel Bădescu politológus. A Demokráciakutató Központ igazgatója szerint abban a pillanatban, amikor megjelenik egy új alternatíva a PDL mellett, amelyet az államfő is támogat, akkor a párt amúgy is megcsappant szavazóbázisának jelentős része az új formációhoz pártol. A szavazók migrációja és tömege természetesen az új alakulat arculatépítésének minőségétől függ – tette hozzá a szakember.

„A PDL, még akkor is, ha nem lesz sikeres politikai tényező, kockáztatja, hogy egyfajta halálspirálba kerül. A csökkenő népszerűségi mutatók, az egyre szaporodó, a PNL és a PSD irányába történő dezertálások egy fog nélküli, egyre kevésbé meggyőző ellenzéki párt képét fogják sugározni a választók felé. Feltételezem, hogy Elena Udrea csak arra vár, hogy az új ellenzéki alakulat körvonalazódjon, ez után távozni fog a PDL-ből” - magyarázta a politikai elemző.

Kérdésünkre, hogyan látja a romániai jobboldal jövőjét, Bădescu elmondta: egy elemzésükből, amely a választási programokat vizsgálta és azt, hogy a választók miként tekintettek a pártokra 2012-ben, kiderült, hogy a PDL a programja és az ideológiája alapján is konstansan a jobbközépen helyezkedik el. A PNL a PSD és a PDL között található, választási programja pedig még inkább balra, a PSD mellé teszi. Ezért mind a PDL-nek, mind a Băsescu által létrehozandó új alakulatnak ugyancsak jobbközépre kellene pozicionálnia magát – mondta a politológus, aki szerint a PNL kockáztatja, hogy szavazóbázisa megbünteti az ideológiai következetlenség miatt.


Hasta la vista!

Az elnökválasztáson történtek, az állítólagos szabálytalanságok és az Udrea-pártiak kivonulása a teremből ideig-óráig ellátták munícióval a hírtelevíziókat, ám legnagyobbat mégis Traian Băsescu cinikus búcsújának bejelentése robbant. Mi járhatott az államfő fejében, amikor ezt a bejelentést tette? A bukaresti véleményvezérek egyetértenek abban, hogy Băsescu ezzel a lépésével hivatalosan is beismerte gyengeségét, sebezhetőségét, most érezte először térdre kényszerítve magát.

Az Adevărul szerint az államfő nem is a PDL-vel számolt le, hanem azzal a Demokrata Párttal (PD), amelynek korábban alapítója és elnöke is volt. Annak a Vasile Blaga, Adrian Videanu és Liviu Negoiţă neve által fémjelzett PD-nek fordított hátat, amelyik sosem rejtette véka alá, hogy Băsescu támogatása és segítsége nélkül jutott kormányra, ellentétben az államfővel, aki az államelnöki választások megnyerése után minden fórumon hangoztatta, hogy önerőből, párttámogatás, a háttércsapat országos mozgósítása nélkül nyert. Az államfő most látta elérkezettnek az időt arra, hogy valójában kiszálljon a PDL-ből, valójában a PD-ből, hisz ezt formálisan megtette már párttagsága felfüggesztésekor 2004-ben. Többé nem indulhat az elnökválasztásokon, így nincs is szüksége párttámogatásra a választási kampányban.


Nem ma kezdődött

A párt bomlása fokozatosan ment végbe, amely paradox módon rögtön a 2004-es parlamenti választások megnyerésével, a Tăriceanu-kormány megalakulásával és a pártot az államfőhöz kötő köldökzsinór elvágásával vette kezdetét - tekint vissza a kezdetekre a lap. A számos epizódot megélt Tăriceanu-Băsescu konfliktus során az államfő egy alkalommal sem mulasztotta el megjegyezni, hogy nélküle a kormány sehol sem lenne. Mindeközben a PD készséggel rendelte alá magát Băsescu akaratának, bízva abban, hogy a folyamatos harcban elfárad, és nemcsak a hűbérúr-hűbéres viszonyrendszerben, hanem az együttműködésen alapuló partneri kapcsolatrendszer területén is megcsillogtatja kvalitásait.

A párt vezetői nem önként és dalolva, hanem kényszerből, tehetetlenségből és pozícióféltésből álltak be Băsescu mögé. A párt azt is lenyelte, hogy az államfő által támogatott, a PNL-ből érkező Elena Udrea jelentős tisztségekhez jusson. Az első jelentős nyilvános csörtére 2007-ig kellett várni, amikor az államfő bejelentette, hogy nincs szüksége a PDL-re. Ekkor pattant ki az úgynevezett rózsaszín cédula-ügy, amely nyomán Băsescu arra kérte a PDL-t, hogy lépjen ki a kormányból. Jött az államfő 2007-es felfüggesztése és a népszavazási kampány, amelyben Băsescu korábbi állításával ellentétben mégis elfogadta a PDL támogatását. A párt vezetőinek sorozatos és állandó meghunyászkodása egyenesen vezetett a jelenlegi állapotokhoz. Vasile Blaga megválasztása ugyan fordulópontot jelenthetne, de Băsescu támogatásának hiánya és a jelentős párton belüli ellenzéki tömörülés miatt kemény időszak elé néz az új vezetés - véli az Adevărul.


Mennyire kell komolyan venni Băsescu bejelentését új párt alapításáról?

A Népi Mozgalom Alapítvány bejegyzésének elindítását, amelynek nevét még az államfő nagyobbik lánya, Ioana jegyeztette be a szabadalmi hivatalnál, Cristian Diaconescu államelnöki tanácsos jelentette be blogján. A szervezet fő célkitűzései között Románia modernizálása, az alkotmánymódosítás, a középosztály támogatása, munkahelyteremtés, alkotmányos alapelveken nyugvó szilárd jogállam megteremtése, az IT-szektor, a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztése, tehetséggondozás, a román kultúra támogatása és a határon túl élő románokkal való párbeszéd szerepel.

Az Evenimentul Zilei elemzése szerint a szervezet hasznos eszköz lehet Băsescu kezében, hisz alapítvány lévén a PDL tagjai is csatlakozhatnak hozzá anélkül, hogy pártjuk elhagyására kényszerüljenek. Így alapítványi tagként tovább növelhetik a PDL-ben jelen lévő kritikus ellenzéki tömeget. Ami az államfő jövőjét illeti, két út áll előtte. Kivárhat 2014-ig, az EP-választások utánig, amikor egy esetleges kudarc esetén a Blaga-ellenes erők könnyen kierőszakolhatnak egy új kongresszust, ahol meneszthetik a jelenlegi elnököt. A másik lehetőség pedig az építkező Népi Mozgalom Alapítvány, amely bármelyik kedvező pillanatban párttá alakulhat.

Összegzésképpen elmondható, hogy jelen állás szerint Băsescunak egyelőre nem jönne jól a PDL szakadása, a pártpolitikába való visszatérést és egykori harcostársával, Vasile Blagával való leszámolást egy későbbi, jobban megválasztott időpontra kellene halasztania. Hacsak addig Blaga nem mutatja meg, hogy a PDL hőlégballonja sokkal jobban kormányozható a kidobott nehezék nélkül. Jelen állás szerint egyelőre valamennyi félnek közös érdeke a helyzet valamilyen szintű stabilizálása. A kisebb fajta legitimációs válsággal küszködő Vasile Blaga nincs irigylésre méltó helyzetben, hisz pozíciója megszilárdítása mellett a hangos belső ellenzékkel is kezdenie kell valamit, ráadásul jövőre EP-választások vannak. Elena Udrea és támogatói hosszú távon többet nyerhetnek párton belül, mint kívül. Traian Băsescu pedig kívülről figyelheti az események alakulását, hogy alkalomadtán újra kezébe vegye a pártpolitikai kormánykereket.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS