2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Júniustól jön az elektronikus személyi, de nem kötelező

2013. április 04. 09:28, utolsó frissítés: 09:37

Az elektronikus okmány biometrikus információt is tartalmaz majd, azonban az ujjlenyomatot csak explicit beleegyezés esetén rögzítik.


Júniustól elkezdődik az első elektronikus személyazonossági igazolványok kibocsátása, amelyek a nyomtatott információk mellett egyéb, biometrikus személyi adatokat is tartalmazni fognak.

A tavaly decemberben elfogadott, az elektronikus személyazonossági igazolványokra vonatkozó sürgősségi kormányrendelet szerint ezek bevezetésére azért van szükség, hogy hatékonyabban kiküszöbölhető legyen a hamis igazolványok használata. Laura Cusa, a belügyminisztérium keretében működő lakosságnyilvántartó igazgatóság jogi osztályának vezetője szerint azok a személyek, akik nem óhajtanak ilyen típusú személyazonossági igazolványt kiváltani, azok továbbra is igényelhetik a régi típusú, csip nélküli okmányt.

Cusa szerint az elektronikus személyazonossági igazolvány kibocsátását a kormányrendelet decemberi érvénybe lépésétől számított legtöbb hat hónapon belül kezdik el, külön időintervallumokat megszabva a különböző korosztályok számára.


A személyazonossági igazolványba bevezetett adatok




A 82/2012-es számú kormányrendelet szerint az "okoskártya" típusú elektronikus személyazonossági igazolvány mind nyomtatott, mind lézertechnológiával beleírt, mind pedig elektronikus formában feltöltött adatokat tartalmazni fog. Emellett egyedi biztonsági elemeket is tartalmazni fog.

A személyes adatok a következők: a személyazonossági igazolvány tulajdonosának neve és keresztneve, neme, állampolgársága, születési helye és dátuma, kézjegye - amely fogyatékkal élő személyek vagy analfabéták esetében hiányozhat -, fényképe, egyéni azonosítószáma, lakcíme.

Az elektronikus verzió ezeken az információkon kívül tartalmazni fogja a szülők nevét, illetve elektronikus aláírást és biometrikus adatokat (a tulajdonos arca és két ujjlenyomata) is tartalmazhat. Az ujjlenyomatok az okmányt igénylő explicit beleegyezésével vehetők le, ellenkező esetben az elektronikus személyazonossági igazolványt az ujjlenyomatok regisztrációja nélkül is kibocsátják. A kiskorúak, a fogyatékkal élő személyek esetében a szülő vagy a gyám beleegyezése szükséges az ujjlenyomatok rögzítéséhez.




A jogszabály szerint a biometrikus adatokat az útlevélosztályon gyűjtik be, egy újabb kormányhatározat révén állapítják meg azt, hogy ezek az adatok hogyan kerülnek át a személyazonossági igazolványok kibocsátásával foglalkozó osztályhoz.

A sürgősségi rendelet szerint lakhelyre vonatkozó elektronikus okmányokat külön bocsátanak ki, ezek az okmányok ugyanazokat az információkat tartalmaznák, mint a személyazonossági igazolványok.

A jogszabály szerint a lakhelyre vonatkozó és a személyazonossági igazolvány-kártyában levő csip leolvasása szigorúan szabályozott, az ENSZ keretében működő ICAO civil légi utazási szervezet által kidolgozott biztonsági standardoknak megfelelően.


Mikor kezdődik el az új típusú személyi kibocsátása?


A kormányrendelet szerint idén, június 30-tól kezdik el az illetékes hatóságok kibocsátani az új típusú személyazonossági igazolványokat. Eddig a dátumig egy próbaprogramot is létrehoznak, és kidolgozzák az informatikai hátteret az okmányok kibocsátása és forgalomba hozása érdekében.




Az igénylők torlódása elkerülésének érdekében az elektronikus kártyákat a különböző korcsoportokhoz tartozó személyek előre meghatározott időintervallumban igényelhetik három év leforgása alatt. Az 1981. január 1. után született személyek lehetnek az elsők, akik kézhez kapják az új típusú személyazonossági igazolványokat: idén július 1. és 2014. június 30. között igényelhetik. A következő felvonásban az 1966. január 1. és az 1980. december 31. között született személyek igényelhetik az elektronikus okmányokat 2014. július 1. és 2015. június 30. között. Továbbá a 1946. július 1. és a 1965. december 31. között született személyek 2015. július 1. és 2016. július 30. között cserélhetik le régi típusú személyazonossági igazolványaikat. A 1945. december 31. előtt született személyek 2016. július 1. és 2016. december 31. között cserélhetnek okmányt.


Az elektronikus okmány érvényességi ideje


A 14 és 18 év közötti személyeknek kibocsátott okmány 4 évig érvényes, a 18 év felettiek esetében pedig 5 évig.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS