2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták az európai polgári kezdeményezés bizottság tagjait

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. május 23. 19:19, utolsó frissítés: 2013. május 24. 13:49

A bizottság tagjai nemzeti és nyelvi kisebbségvédelmi csomagot nyújtanak be az EB-hez, amelyhez egymillió aláírást is csatolnak. Az aláírások összegyűjtését októberben, hét EU-s tagországban kezdik el.


A mai, rendkívüli kolozsvári sajtótájékoztatón nyilvánosan is bejelentette Kelemen Hunor RMDSZ-elnök annak a héttagú kezdeményező bizottságnak az összetételét, akik a következő hónapokban az Európai Bizottsághoz fordulnak az európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatosan.

A polgári kezdeményezés keretében benyújtják az EB-hez a Minority SafePack csomagot, amellyel a kisebbségek helyzetének jelentős javítását célzó konkrét intézkedéseket kérnek az Európai Uniótól az őshonos, nemzeti kisebbségek és a regionális vagy kisebbségi nyelvek védelmezésére.

Kelemen emlékeztetett, 7 tagállamban összegyűjtött egymillió aláírás kíséretében egy olyan kezdeményezést lehet benyújtani az Európai Bizottsághoz, az Európai Parlamenthez, amely az unió kompetenciájával összhangban bizonyos szabályozások kibocsátását eredményezheti. Ezzel az eszközzel 2012 óta van lehetőség élni.

"Mi az őshonos nemzeti kisebbségek védelmére indítottunk el egy kezdeményezést 2011-ben, partnerünk az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és a Dél-Tiroli Néppárt, akikkel januárban egy megállapodást írtunk alá. A szöveg maga nagymértékben elkészült - a szakértők az utolsó simításokat végzik -, amelyet júniusban a FUEN dél-tiroli kongresszusán fogadnak el a tagszervezetek, majd az Európai Bizottság elé terjesztik. Amennyiben az EB zöld utat ad a kezdeményezésnek, úgy októberben elkezdődik az aláírásgyűjtés minimum 7 tagállamban. Az aláírásgyűjtéshez 1 év áll rendelkezésünkre" - magyarázta Kelemen.

Biztos vagyok benne, hogy a szolidaritás, az összefogás a különböző államokban élő nemzeti közösségek részéről ezt a kezdeményezést sikerre viszi, és biztos vagyok benne, hogy az út végén az EP olyan keretszabályozást fogad el, amely a tagállamok számára kötelező lesz és a nemzeti közösségek védelmére irányul, hiszen a kulturális nyelvi, etnikai, vallási sokszínűség egy érték Európában, amit meg kell őrizni" - jelentette ki Kelemen Hunor a rendkívüli sajtótájékoztatóján.


A sajtótájékoztatón jelen volt Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, Berényi József, aki a kezdeményezés keretében a szlovákiai partnernek, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke, illetve Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke.

Hans Heinrich Hansen elnök röviden bemutatta az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját és célkitűzéseit. Elmondta, a FUEN az európai kisebbségek ernyőszervezete, amely jövőre 65 éves lesz, és 94 tagszervezetet számlál 30 országból. "Ha kisebbségekről beszélünk, akkor el kell mondanunk, hogy 100 millióra tehető az Európában kisebbségben élő emberek száma, ami azt jelenti, hogy minden hetedik európai polgár valamely európai kisebbséghez tartozik. Mindenik kisebbség ki van téve egyfajta asszimilációs nyomásnak, illetve nehézségbe ütköznek a kultúrájuk, nyelvük, hagyományaik iránti tisztelet kivívásában, illetve az anyanyelvi oktatás biztosítása terén. Elmondta, a FUEN-ben érvényesül a szolidaritás elve, hiszen minden képviselt közösségnek - tagjainak számától függetlenül - azonosak a célkitűzései. Hangsúlyozta, köszönettel tartozik a FUEN legnépesebb közösségét - 1,3 millió személyt - képviselő RMDSZ-nek, amiért felvállalta a Minority SafePack benyújtása ügyében a vezető partner szerepét.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS