2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

RMDSZ kongresszus: "a tulipánt semmi sem takarhatja el"

2013. május 25. 10:19, utolsó frissítés: 2013. május 27. 09:26

Mindenki szerette a szövetséget, sőt, még a székely zászlót is. A Székelyföld-központú, személyi tét nélküli rendezvényen kritikus hangokat csak elvétve lehetett hallani.


18:40 Kelemen Hunor a kongresszus munkálatainak lezárását követő sajtótájékoztatón összegezte a rendezvényt. Bár az idei kongresszus nem tisztújító kongresszus volt, így személyi tétje sem volt, de elfogadtunk néhány nagyon fontos dokumentumot - fejtette ki. A szövetségi elnök az alkotmánymódosítás és a régióátszervezés kapcsán megfogalmazott állásfoglalásokat, az EP-választásokra való felkészülést és az alapszabályzat és a program módosítását emelte ki.

A román pártok vezetőinek jelenléte és üzenetei azt bizonyítják, hogy függetlenül attól, hogy jelenleg hol helyezkedik el az RMDSZ, kormányon van, vagy sem, a szövetségre


mindenki megbízható, komoly partnerként tekint

mind az ország általános ügyeit illetően, mind a sajátos kisebbségi ügyeket illetően - kommentálta Kelemen Hunor. Ugyanennyire fontosnak nevezte a magyarországi pártok vezetőinek üzeneteit, akik az RMDSZ-re a romániai magyarság legitim képviselőjeként tekintenek.18:28 A kongresszus véget ért. Kelemen Hunor hamarosan tájékoztatja a kongresszus munkálatairól a sajtó képviselőit.

18:24 A Kongresszus megszavazta a programmódosító javaslatokat, amelyekről Hegedüs Csilla főtitkár-helyettes beszélt röviden. "Az RMDSZ programjának módosítását az új társadalmi kihívások és az Európai Uniós tagság által nyújtott lehetőségek mellett az tette szükségessé, hogy a népszámlálás, illetve az Erdélyi Konzultáció eredményeinek feldolgozása nyomán korrekcióra van szükségünk ahhoz, hogy továbbra is a legjobban tudjuk szolgálni a magyar közösség érdekeit" – hangsúlyozta Hegedüs Csilla főtitkár-helyettes.

A program módosítását széleskörű konzultációk előzték meg. A folyamat során „abból indultunk ki, hogy minden erdélyi magyar jobb életre vágyik. Nekünk meg az a dolgunk, hogy ezt megteremtsük” – szögezte le Hegedüs Csilla.

18:15 A küldöttek megszavazták az Alapszabályzat módosításait, amelyeket a múlt heti SZKT-n készítettek elő. A főbb változások:

"Erős, ütőképes és egységes szervezetre van szükségünk. A strukturális módosítások a Szövetség testületeinek megerősítését és a racionális, hatékony munkamegosztást eredményezik. Kiszélesítjük a Szövetségi Állandó Tanácsot. Megerősítjük az ideológiai műhelyeket, átgondoljuk a platformok működését, növelve ezzel erejüket és befolyásukat. A Nők Szervezetének megalakulása nem csupán időszerű, hanem létfontosságú a magyar közösség építésében. Szükség van egy olyan struktúrára, amely kiemelten foglalkozik a nőket érintő sajátos problémákkal, ugyanakkor a hölgyek politikai szerepvállalását segíti, biztosítja" - szerepel az rmdsz.ro-n olvasható összefoglalóban.

17:45 Az előtérből Kezdődik a kongresszus! felkiáltással terelik be a küldötteket: kezdődik az Alapszabályzat módosítása. Szavazni kell.

17:41 Kelemen Hunor megköszönte a kongresszus résztvevőinek a vitát. "A kongresszus lejártával rajtunk múlik, hogy megyünk előre. Munka van, támogatottsággal is rendelkezünk, minden magyar számít, így megyünk előre! Hajrá, RMDSZ!" - mondta a szövetségi elnök.


17:30 Soha nem voltunk a román nemzet tagjai,

és ez így van rendjén. Felszólalt a kongresszuson Crin Antonescu, Victor Ponta, Kelemen Hunor, és most az egyszer Ráduly Róbert is jól beszélt - kezdte rövid felszólalását a hallgatóság derültségét kiváltva Eckstein-Kovács Péter. Az RMDSZ alapszabályának módosítása kapcsán kijelentette, véleménye szerint ez centralizációt von maga után. Felszólalását zárva egy javaslatot tett az RMDSZ kongresszusának: kötelezze el magát Verespatak mellett és a cián ellen.

17:29 Azt akarjuk, legyen európai szabályozás a nemzeti közösségek jogairól, melyek kisebbségben élnek. Az európai állampolgári kezdeményezés által, egymillió aláírással fogjuk nyomatékosítani akaratunkat – mondta felszólalásában Winkler Gyula. Az EP-képviselő szerint helyt kell állni a jövő évi európai választáson és


ott kell lenni, ahol a döntések megszületnek.

„Különösen most, amikor Európa átalakul, amikor új szabályok születnek, amikor az európai intézményeknek közelebb kell kerülniük az állampolgárokhoz, amikor megalakulhat a régiók és közösségek Európája” – zárta a politikus.

17:25 Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke szerint Maros megye leképezi Erdély magyar közösségének helyzetét. „Egyetlen iskolából és óvodából se vonuljunk ki, ez a helyes politika, miénk itt a tér, egyetlen talpalatnyi helyet se adjunk fel” – fogalmazott a politikus.

17:22 A statisztikai adatok szerint az anyanyelvi oktatásban a Szilágy megyei gyerekek számaránya meghaladja a Szilágy megyei magyarok számarányát – mondta felszólalásában Seres Dénes. A Szilágy megyei szenátor hangsúlyozta, mindebben az RMDSZ-nek is része volt.

17:20 Peti András, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke beszédében emlékeztette a kongresszust Marosvásárhely veszteségeire. A tendenciát csak sok párbeszéddel, tisztánlátással, bölcsességgel lehet megfordítani, ezért nehéz munka vár az újonnan megválasztott csapatra – hangsúlyozta.

17:18 Valóban új fejezet kezdődött a szövetség életében, amelyben sikerült az elmúlt húsz év tanulságait úgy levonni, hogy abból a következőkben építkezzünk - vélte Korodi Attila. A képviselő szerint nehéz úgy dolgozni a közéletben, hogy a román állam egyes szervei


folyamatosan azon vannak, hogy ezt ellehetetlenítsék.

„Sajnálom Borboly Csabát és családját, sajnálom Markó Attilát. Nem szabad elfogadnunk, hogy ők áldozatok legyenek, és minden létező demokratikus eszközt meg kell ragadnunk, hogy harcba szálljunk azokkal, akik minket akadályozni akarnak közéleti munkánkban” – fogalmazott.

17:10 A mindenkori ifjúság számára fontos, hogy lássa, merre tart, milyen példaképeket követ, ugyanis ez határozza meg tevékenységüket, jövőképüket – mondta felszólalásában Szabó József MIÉRT-elnök.

17:05A jövőben egyre nagyobb szükség van az önkormányzatokra – jelentette ki Székely István. A KAT elnöke szerint a tervezhető jövőt elsősorban az önkormányzatok elkötelezettségére, munkabírására kell alapozni.

17:01 Szabó Ödön felszólalásában hangsúlyozta, a magyar közösség és az RMDSZ 24 éve küzd a kisebbségi jogokért, eredményesen. „A víz igazi ízét a sivatagban érzi az ember: most érezzük, ellenzékben, hogy mit jelent ott lenni, ahol a döntéseket hozzák” – fogalmazott a képviselő.

16:57 A regionalizáció az utóbbi két év román politikai közbeszédének vesszőparipája lett. Csodaszernek lett kikiáltva, ami egy csapásra megoldja a gazdasági és társadalmi válságban vergődő ország problémáit – mondta Klárik László. „Románia kormánya más utat próbál követni. Ha ezt fogja tenni, annak az lesz az eredménye, hogy még mélyebb gazdasági és társadalmi válságba taszítja az országot. Megpróbálhatja. A mi magyar kulturális és politikai összetartozásunk öntudatát nem tudja csökkenteni” –zárta felszólalását a politikus.

16:55 Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője beszédében hangsúlyozta: a demokrácia, a jogállam és az európai értékek az RMDSZ számára nem csak címszavak. „Szeretnénk, ha a nemzetállam fogalmát törölnék az 1-es cikkelyből, kérjük a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőkként való elismerését. Kérjük a magyar nyelv használatát a hivatalos intézményekben, azokban a régiókban ahol 20 százalék fölötti magyar ajkú lakosság él. Kérjük a helyi autonómia intézményesítését a helyi önkormányzatok által, illetve a sajátos hagyományokkal rendelkező régiók különleges jogállásának sarkalatos törvénnyel való elismerését” - hangoztatta Máté.

16:51 „Legtöbben nem mondják ki, de a bukaresti politikum fel akarja számolni a megyéket és össze akarja vonni a községeket. A mi esetünkben pedig a magyarságunk megélésének lehetőségét is el akarják venni. Legyen világos mindenki számára, hogy megyéinket nem hagyjuk. Legyen világos mindenki számára, hogy

nem hagyjuk Székelyföldet feldarabolni"

- fogalmazott felszólalásában Tamás Sándor. A Kovászna megyei tanácselnök szerint az idei év legnagyobb kihívása, hogy a romániai magyarság megmentse, amit ezer éven keresztül épített.

„A székely emberek határozott, bátor kiállást, és eredményt várnak tőlünk. Halljuk, látjuk, mindenki tudhatja, a székelyeknek elegük lett a bukarestiek által nyakunkra rakott kudarcokból, a tétovázásból, a toporgásból. Győzelmeket várnak. Le fogjuk tehát győzni a „merjünk kicsik lenni” szemléletet, az „oszd meg és uralkodj” politikát, az „el is lehet menni ebből az országból” típusú arroganciát” – ígérte a politikus.

16:32 Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára felszólalásában a két évvel ezelőtti nagyváradi kongresszus döntése nyomán megalakult Főtitkárság társadalomszervezési és a szervezetépítési szerepéről és ebben a vonatkozásban elért eredmények egy részéről beszélt. A jövőbeli prioritásokat tekintve Kovács Péter elmondta: meg kell erősíteni a nyitottságon és a folyamatos párbeszéden alapuló, a helyi elvárásokat és gondokat feltáró, megoldó szövetséget, közelebb hozva a önkormányzatokat a mindennapi szervezeti élethez, hangsúlyt fektetve a humán erőforrás politikára, bővítve a civil partnerekkel lebonyolított országos, megyei és helyi programokat, új, lendületes külső és belső kommunikáció nyomán.


A közvetlen kapcsolatépítést a szervezetépítés legfontosabb elemének nevezte a főtitkár, kiemelve: "Ebben az irányadó elv az kell legyen, hogy minden szavazat, minden pecsét mögött, egy személy, egy sors, egy élet van. Amelyen nekünk, amennyiben igény van rá, segítenünk kell. A szavazatok nem számok, a szavazástól távol maradók nem statisztikai adatok, hanem hús-vér emberek, akiket nekünk kötelességünk megismerni, meghallgatni, és válaszolni a problémájukra. Nem kampányban, hanem folyamatosan, kampánytól kampányig - mondta az RMDSZ főtitkára.


Társadalomszervezés és szervezetépítés,


ez a kulcsa egy sikeres RMDSZ-nek, egy sikeres szövetségnek. És egy eredményes Romániai Magyar Demokrata Szövetség meghatározó módon hozzá tud járulni a magyar közösség eredményeihez, sikereihez, fejlődéséhez" – zárta beszédét Kovács.

16:10 Az autonómiához nem elég álmodozni, tiltakozni, hanem naponta cselekedni kell érte. A legnagyobb feladat ma Erdély, Székelyföld modernizációja – mondta Markó Béla. Az RMDSZ volt elnöke szerint a


modernizáció nélkül ugyan visszanyerhető a múlt, de elvesz a jövő.


A szenátor úgy vélte, ha párt lenne az RMDSZ, és lemondana arról, hogy a politikai küzdelem mellett társadalomszervezéssel is foglalkozzék, gomba módra szaporodnának a magyar pártok.


„Hogy most is vannak pártok rajtunk kívül? Igen, de bizonyíthatóan nem tudnak erőre kapni, ványadtak, betegesek. És ahol itt-ott, helyileg mégis nagyhangúak, annak is az RMDSZ bizonytalansága az oka, mert ezekben a régiókban pártként viselkedünk, ideológiai rokonszenvek és ellenszenvek szerint politizálunk” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a szövetség legfontosabb célkitűzéseiben nem kereszténydemokrata, szociáldemokrata vagy liberális, hanem magyar. „Miközben társadalmi helyzetünk, politikai meggyőződésünk szembeállíthat minket, a magyar ügy összeköt” – mondta.

Markó hangsúlyozta, legfontosabb eszközük a parlamenti politizálás, és ha mód van rá, a kormányzati részvétel.


15:30 Borboly Csaba egynegyedes vagy egyharmados kvóta bevezetését szorgalmazta a nők számára a helyi, megyei és parlamenti befutó helyekre. Számomra nem kétséges a női kvóta bevezetésének szükségessége, amelyre a 2016-os kongresszuson sort kell keríteni – fogalmazott.


Kifejtette: miután ismét betöltheti megyei tanácselnöki tisztségét, amelyből felfüggesztették, továbbra is prioritásnak fogja tekinteni a vidéki infrastruktúra fejlesztését, és a gazdák támogatását. Kiemelte: vidékfejlesztési támogatások lehívásban országos első Hargita megye: tavaly 65 millió eurót hívtak le.


15:18 Borbély László politikai alelnök beszédében elmondta, az RMDSZ erejét tükrözi az a tény is, hogy a kongresszuson a román, a magyarországi pártok képviselői és a határon túli magyar érdekképviseletek vezetői is jelen voltak. Borbély két könyvet hozott magával, az egyiket az RMDSZ 20 éves évfordulójára adtak ki. Elmondta, a napokban beleolvasott, és izgalmas olvasmánynak találta: kiderül a kötetből, hogy az RMDSZ már a 90-es években megfogalmazta a romániai magyarság stratégiai céljait és azt is, hogyan szeretnének megvalósítani ezeket. Már 1993-tól ott van az RMDSZ programjában a területi, kulturális autonómia. "1995-ben 500 ezer aláírást gyűjtöttünk össze és benyújtottunk egy oktatási törvénytervezetet, hiszen az akkor érvénybe levő tanügyi törvény elfogadhatatlan volt számunkra. Emellett 1994-ben volt kisebbségi törvénytervezetünk" - mondta Borbély.

Felidézte, a 90-es években az RMDSZ hetente szembesült különböző pártok részéről olyan törekvésekkel, amelyek a munkája ellehetetlenítését, sőt


a szövetség és az SZKT betiltását célozták meg.


"Ezek a pártok szerencsére időközben eltűntek, és ez az RMDSZ-nek is köszönhető" - mondta Borbély.

Hozzátette, az út hosszú volt, hiszen 23 év után lett egy olyan tanügyi törvény, amely az anyanyelvi oktatást garantálja. Azok a célkitűzések, amelyek az RMDSZ 90-es években benyújtottak, ma is érvényesek. "Ez nem azt jelenti, hogy most minden rendben van, hiszen a tanügyi törvényt nem tartják be, a kulturális autonómia törvény már 8 éve a parlamentben van, a kollégáinkat börtönnel fenyegetik" - hangsúlyozta Borbély.


Dr. Martha Stocker A mi történelmünk. Dél-Tirol 1914 és 1992 között című könyve a második könyv, amit Borbély magával hozott. Az RMDSZ politikai alelnöke elmondta, 37 év kellett ahhoz, hogy a dél-tiroliak kiharcolják az autonómiájukat, azonban nem álltak meg, míg céljukat el nem érték, ez az elszántság pedig példaértékű lehet a romániai magyarság számára is. "Meg kell alkotnunk az erdélyi magyarság jövőképét tíz-húsz évre előre. Már vannak elképzelések, mutassuk be az autonómia-elképzelésünket, és mondjuk azt a romániai magyarságnak, hogy tudjuk, mi a dolgunk, gyertek utánunk!" - hangoztatta Borbély László.

14:58 Az RMDSZ elutasítja a magyar közösség elleni sorozatos támadásokat – mutatta be Markó Attila az utolsó dokumentumot. E szerint az RMDSZ határozottan kiáll a magyar intézmények, közösségi vezetők, valamint minden olyan magyar ember mellett, aki törvény adta nemzetiségi jogaival kíván élni. A szövetség ugyanakkor visszautasít minden olyan próbálkozást, amely a megfélemlítés eszközével próbálja a közösség tagjait eltántorítani a nemzeti törekvéseink érdekében folytatott küzdelemtől.>> A dokumentum itt tekinthető meg >>


14:55 Kitartás, kezdeményezőkészség és partnerség,

ez a három kulcsszava a jövő évi európai parlamenti választásoknak és a brüsszeli jelenlétnek - hangsúlyozta Vincze Lóránt külügyi titkár, aki bemutatta az erre vonatkozó kongresszusi dokumentumot.

>> A dokumentum itt tekinthető meg >>

Elmondta, Romániában harmadik alkalommal lesznek európai parlamenti választások, 2014 májusban abba a testületbe választjuk meg képviselőinket, amely egyre inkább meghatározza mindennapjainkat. Az RMDSZ kongresszusán elfogadásra javasolt határozatról elmondta, ez hangsúlyozza, az európai parlamenti jelenlét folytonossága a szövetség számára kiemelt célkitűzés, magyar nemzeti közösségünk európai céljait és az unióban a gyarapodó Erdélyt az erős brüsszeli EP-képviselet biztosítja.

"Mindezek tudatában az RMDSZ megkezdi az Európai Parlamenti választásokra való felkészülést, amelynek sikeréhez a szövetség területi és megyei szervezeteinek, önkormányzatainak, parlamenti csoportjainak együttes fellépése és támogatása nélkülözhetetlen lesz" - mondta Vincze.

14:50 Az egymillióan az európai kisebbségvédelemért című dokumentumot százmillió európai állampolgár nevében is elfogadhatjuk, hiszen jelenleg 100 millióan vallják magukat egy nemzeti kisebbség tagjának – mondta Borbély László, aki a kisebbségi európai polgári kezdeményezést mutatta be a kongresszusnak. A dokumentum szerint az RMDSZ közös fellépése és szolidaritása az európai nemzeti kisebbségek védelme érdekében egy kedvező folyamat elindítását teszi lehetővé, és az EU szintjén


kimozdítja a kisebbségi jogok kérdését a holtpontról.


>> A dokumentum itt érhető el >>

Új munkahelyek a fenntartható növekedésért című, az RMDSZ gazdaságélénkítő intézkedéscsomagját Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő ismertette.

>> A dokumentum itt érhető el >>

Elmondta, az RMDSZ által javasolt gazdaságpolitikai intézkedéscsomag a fenntartható növekedés újraindítását, új munkahelyek teremtését, valamint a kiszámítható és vállalkozásbarát üzleti környezet megteremtését célozza meg. "Tíz javaslatot fogalmaztunk meg, ezek


a válságból való kilábalás elengedhetetlen feltételei

- mondta Winkler. Közölte, az RMDSZ szorgalmazza az érdemi parlamenti vitát az adótörvénykönyv módosítását követően. Az RMDSZ javasolja a válság előtti, 19%-os hozzáadottérték-adó kulcshoz való visszatérést, szorgalmazza a 16%-os egykulcsos jövedelem- és profitadó megtartását. Winkler elmondta, az állami költségvetés bevételeit növelni kell, a gazdasági növekedés húzóágazatait következetesen prioritásként kell kezelni. Az RMDSZ szorgalmazza a mezőgazdasági adózási rendszer módosítását. Halaszthatatlanul sürgős az országos energetikai stratégia véglegesítése és az új munkahelyek teremtése, ami a kis- és közepes vállalkozások hatékonyabb támogatásával érhető el.

Winkler elmondta, az RMDSZ azonnali intézkedéseket kér a fiatalok körében egyre terjedő munkanélküliség csökkentésére, és mivel az EU-integráció fontos része a gazdasági integráció és felzárkózás, az RMDSZ határozott intézkedéseket vár a jelenlegi, 2007–2013 közötti tervezési időszakban még érvényben levő források minél nagyobb mértékű felhasználására.

14:48 Az Erősödő szórványt, összetartó magyar közösségeket! című dokumentumtervezetet bemutató Kovács Attila, a Brassó megyei RMDSZ elnöke elmondta, hogy az RMDSZ vállalja, hogy mindent megtesz a szórványközösségek identitásának megőrzéséért, az erdélyi magyar nemzeti közösség megmaradásáért.

>> A dokumentum itt érhető el >>

14:30 Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere beszédében az erdélyi autonómiakövetelésben elengedhetetlen szemléletváltásról beszélt. “Székelyföld ma senki számára nem közömbös. Vannak, akik határozottan támogatják törekvéseinket, vannak, akik fejüket csóválják, és vannak, akik Mongóliába küldenének, amikor Székelyföldről beszélünk” – indította beszédét.

“Székelyföld minden tekintetben jelentős erőforrás az erdélyi magyarság számára. Nekünk, székelyeknek nem az interetnikus környezetben vagy szórványban élőkkel szemben kell megfogalmaznunk sajátos tömbmagyar elképzeléseinket. Minden erdélyi magyar embernek azt kell éreznie, hogy Székelyföld ügye az ő ügye is.


Minél erősebb Székelyföld, annál erősebb az erdélyi magyarság.

Nem létezik Európában még egy olyan tömbben élő, őshonos közösség, mint a székelység, amelynek ne lenne autonómiája. Nekünk is az autonómia a célunk. De az autonómiát nem elég csupán időről-időre kikiáltani. Az autonómiáért dolgozni kell, az autonómiát nekünk kell megépítenünk” – fejtette ki Antal.

Elmondta: a cél érdekében az RMDSZ az eddigi tervezeteknél részletesebb, reális és kivitelezhető autonómia-statútumot fog benyújtani és fenntartani Románia parlamentjében. Hozzátette: nincsenek illúzióik: törekvéseiket a törvényhozás nem fogja egyik napról a másikra, ujjongva elfogadni. “De nekünk nem szabad karba tett kézzel várni a csodát. Nekünk dolgoznunk kell” - figyelmeztetett.

A polgármester kijelentette: elsődleges céljuk, hogy a Székelyfölddel kapcsolatos társadalmi diskurzus középpontjába a helyi önkormányzatok és az egész régió autonómiájával kapcsolatos gyakorlati kérdések kerüljenek. “Intenzív társadalmi kampányokat kell szerveznünk annak érdekében, hogy a többségi társadalom tagjai számára elfogadhatóvá tegyük az autonómia fogalmát, főként azért, hogy lebontsuk a Székelyfölddel kapcsolatos előítéleteket és tévképzeteket. Egyértelművé kell tennünk, hogy törekvéseink nem mások ellen, nem a román többségi társadalom ellen irányulnak, hanem saját közösségünk érdekében, saját jólétünkért. Tényként kell kezelni, hogy a közvélekedés ellenére, Székelyföld gazdaságilag is el tudja tartani magát. A székelyföldi törekvéseket meg kell ismertetnünk a nemzetközi közvéleménnyel, és céljaink megvalósításához meg kell szereznünk a különböző nemzetközi fórumok támogatását. Ugyanakkor kulturális identitásunk megőrzésére és megjelenítésére kiváló lehetőség a Székelyföld Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezés.”

“A közjogi kérdések felvetésével párhuzamosan azért kell dolgoznunk, hogy Székelyföld különálló fejlesztési régióként jöjjön létre. Azt akarjuk, hogy regionális szinten teljes mértékben hivatalossá váljon a magyar nyelv, és biztosítsák a nemzeti szimbólumaink szabad használatát. Érvényesülnie kell az etnikai arányosság elvének a közigazgatás minden területén, különös tekintettel a minisztériumok felügyelete alatt álló intézményekre, valamint a rendőrségre, a csendőrségre és a katonaságra. Mi ezt akarjuk, ezt vállaljuk, ezért dolgozunk” – fogalmazott Antal Árpád.

14:26 Cseke Attila parlamenti képviselő bemutatta a Kisebb, hatékonyabb régiókat! elnevezésű dokumentumot, amely leszögezi, hogy az erdélyi magyar közösség jogos igénye a fejlődés, hogy szülőföldjén otthon érezhesse magát és egyre jobban éljen. A dokumentum szerint Erdély regionális érdekeinek érvényesítésében a szövetség


stratégiai partnerként tekint az erdélyi románságra


és Erdély más nemzeti közösségeire. A dokumentum leszögezi: a jelenlegi nyolc régiót újjá kell szervezni. E kapcsán az RMDSZ fenntartja azt a 2009-es törvénykezdeményezést, amely 16 statisztikai-fejlesztési régió kialakítását célozza. A szövetség ugyanakkor határozottan visszautasít minden olyan törekvést, amely a jelenlegi megyék hatásköreinek csökkentéséhez vezet, és nem ért egyet egy újonnan beiktatandó közigazgatási szinttel.

14:17 Az RMDSZ különböző témákban megfogalmazott kongresszusi dokumentumait ismertették a szövetség politikusai. Biró Rozália az RMDSZ alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatait mutatta be.

>> A dokumentum teljes terjedelmében itt olvasható >>

Elmondta, Románia történelmi lehetőség előtt áll, és kijelentette: "Mi, a magyar közösség akarjuk a mélyreható átfogó alkotmánymódosítást". Az alkotmánymódosítási javaslatokat ismertetve elmondta, az első cikkelyből a nemzetállam fogalmának törlésére, a kisebbségek állam alkotó tényezőként való elismerésére tett javaslatot az RMDSZ. Biró elmondta, a szövetség többek között azt szeretné, hogy a román hivatalos nyelv mellett a magyar nyelv is regionális hivatalos nyelv legyen ott, ahol jelentős számban él a magyar kisebbség. A kétkamarás parlamentben a hatáskörök ésszerű elosztását is rögzítse az alkotmány - ismertette Biró Rozália az RMDSZ alaptörvény-módosító javaslatait tartalmazó dokumentumot. Az RMDSZ célja az, hogy olyan alkotmány szülessen meg, amelynek


középpontjában az állampolgár áll.

13:45 "Dolgozni jöttünk Csíkszeredába, nem ünnepelni. Számadásra és tervezésre. Sok a tennivalónk. És nem azért, mert lazsáltunk az elmúlt két évben – éppen ellenkezőleg. Új fejezetet ígértünk, és bőven vannak eredményeink, amelyekre büszkék lehetünk. Dolgozni kell, mert a kisebbségi lét ilyen:


ha megállunk, porladunk, mint a szikla – lassan, de folyamatosan"

- kezdte politikai beszámolóját Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Kelemen beszédében a szolidaritást, a sokszínűséget, a mások iránti nyitottságot nevezte alapértékeknek. A szövetségi elnök az önkormányzatok megnövekedett szerepéről is beszélt, a napi politika zászlóvivőinek nevezve azokat.


„2012 választásai ismét megerősítették: csak magunkra számíthatunk, és minden magyar ember szavazata kell ahhoz, hogy megőrizzük az erős, egységes magyar képviseletet. Június 10-én országos szinten hetvenezer szavazattal többet kapott a Szövetség, mint 2008-ban. 203 polgármesterünk van, 19-cel több, mint négy évvel ezelőtt, és a tanácsosi mandátumok számát is növeltük. December 9-én átléptük az 5 százalékos küszöböt. Nem volt könnyű. A magyar szavazatok 89%-át szereztük meg, annak ellenére, hogy magyar versenypárt indult ellenünk. Székelyföldön kívül is megőriztük képviseletünket az etnikailag vegyes vidékeken, illetve a szórványban. Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar–magyar verseny nem mozgósít” – értékelte a választásokat Kelemen.

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásával kapcsolatban kifejtette: „2009 végén, a legmélyebb válság közepette léptünk kormányra. Tisztában voltunk azzal, hogy mire vállalkozunk. A válság és a zsugorodó költségvetés körülményei közepette kellett folytatnunk az építkezést, megőriznünk kivívott jogainkat, és újabbakat szereznünk ezek mellé. A gazdasági válság mélyülése a politikát is válságövezetté tette, gyakran lehettünk tanúi éles politikai viszályoknak. Mindez megnehezítette a dolgunkat, de mégsem választottuk a könnyebb utat, nem léptünk ki a kormányból. Nem vártuk el másoktól, hogy helyettünk hozzák meg a bennünket érintő döntéseket. Kormányzásunk két évéről bátran mondhatom, hogy eredményes volt. Minden bizonnyal többet akartunk elérni, megvalósítani. De meggyőződésem, hogy kihasználtuk a lehetőségeket: áttörést értünk el a jogainkért folytatott harcban, és hozzájárultunk az ország gazdasági stabilizáláshoz.”

Az RMDSZ elnöke a kongresszusi dokumentumok kapcsán is véleményt formált. Kelemen Hunor beszédének összefoglalója itt érhető el.

12:25 Gheorghe Firczak magyarul köszöntötte a kisebbségi parlamenti csoport részéről az RMDSZ kongresszusi küldötteket. A rutén kisebbség képviselője elmondta, a parlamentben együttműködnek az RMDSZ frakciójával, különösen a nemzeti kisebbségeket érintő kérdésekben. Firczak kifejtette, reméli, hogy hamarosan Romániában is lesz a nemzeti kisebbségek megmaradását lehetővé tevő kerettörvényt.

A kisebbségek jogállását szorgalmazó törvény a roma közösség számára is prioritás, fogalmazott Nicolae Păun parlamenti képviselő, a Roma Párt elnöke levelében, amelyet Cătălin Manea főtitkár olvasott fel.

12:20 Berényi József, az MKP (Magyar Közösség Pártja) elnöke komoly jelként értékelte, hogy az MKP meghívást kapott az RMDSZ 11. Kongresszusára. „Amikor kitűztük Dunaszerdahelyen a székely zászlót, csak a Magyar Közösség Pártjának politikusai vállaltak sorsközösséget az erdélyi magyarokkal. Ha van szó, amely kifejezi a két tömörülés közötti kapcsolatot, az a szolidaritás” – fogalmazott Berényi, hozzátéve, az MKP is szeretné támogatni az RMDSZ-t az Európai Polgári Kezdeményezés keretében zajló aláírásgyűjtésben. „Ne hagyjuk alább, ahol lehetőség van rá, vívjuk ki minél rövidebb időn belül a kulturális vagy területi autonómiát, hiszen mindannyian tudjuk, ez megmaradásunk záloga” – zárta beszédét az MKP elnöke.

12:15 Az RMDSZ a Kárpát-medence legstabilabb, legmegbízhatóbb politikai alakulataként sosem tette jövőjét másoktól függővé, kizárólag saját közösségéhez láncolta magát – fogalmazott Újhelyi István. Az MSZP alelnöke szerint hosszú távú nemzetstratégiára van szükség, pártja pedig


teljes mértékben támogatja

a külhoni magyarság teljes körű kulturális és területi autonómiát. Az RMDSZ európai polgári kezdeményezése kapcsán bejelentette, hogy amennyiben ősszel beindul az aláírásgyűjtés-sorozat, az MSZP szervezeti hátteret biztosít ehhez. „Előremutató lépésnek tekintem az európai polgári kezdeményezést, ma nincs ennél fontosabb vállalkozás az európai kisebbségvédelem terén” – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke.

Újhelyi ugyanakkor arra kérte a a magyar kormánypártok jelenlévő képviselőit, hogy ez ügyben mellőzzék a politikai csatározásokat, és egy koordinációs megbeszélésen egyeztessen az MSZP, a Fidesz és a KDNP a kezdeményezés közös támogatásáról.galeria_11298.JPG
A leginkább nyomravezető jel a helyszín fele: a biztonsági cég autója. Meg a köszöntő banner valahol a háttérben
galeria_11299.JPG
Egy kis elterelés: a RMOGYKE két tüntetője a bannere felállítására készül reggel 9 órakor
galeria_11300.JPG
Kovács Péter a kongresszus megnyitását megelőző útbaigazító sajtótájékoztatón
galeria_11301.JPG
Borbély László
galeria_11302.JPG
Tamás Sándor és Antal Árpád kíséri be Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét
galeria_11303.JPG
És áll a tüntetők üzenete


12:01 Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a magyar állampolgárságnak a határon túli magyarságra való kiterjesztésére utalva elmondta, egy nemzet akkor erős, ha kiáll saját nemzettársai mellett, és egy ország akkor erős, ha partnerként tekint területén élő kisebbségekre. "A magyar nemzet erős, mert odafigyel a határon túli magyarságra" - mondta és elismerte, hogy


az erdélyi magyaroknak saját maguknak kell eldönteniük,

hogy mi az, amire szükségük van, mi az, amit meg akar valósítani, és hangsúlyozta, ehhez támogatását kapnak Magyarországról.

"100 éve először lesz lehetősége a határon túl élő magyarságnak, hogy beleszóljon a magyarországi választások kimenetelébe" - mondta és felkérte a határon túli magyarokat, az összetartozás, az egymás iránti felelősségvállalás, a partnerség jegyében éljenek ezzel a lehetőséggel, az RMDSZ kongresszusának pedig azt kívánta, sikeres tanácskozás után erősítsék meg a magyarság képviseletét.

Ponta ismét mikrofont kért, mert elmondása szerint elfelejtett elmesélni egy esetet, amely az ET-ben történt. "Amikor Van Rompuy azt mondta, hogy Viktor, ketten néztünk oda. Örülhetnek a romániai magyarok, mert

két Viktor nevű barátjuk is van"

- mondta a miniszterelnök.

Wilfried Martens
, az Európai Néppárt elnökének videóüzenete:
Vasile Blaga lépett a pulpitushoz: elmondta, az RMDSZ iránt érzett tiszteletből érkezett a kongresszusra. A gazdasági helyzetről beszélve elmondta, 2010-2011 óta egyre nehezebb a gazdasági helyzet, nemzetiségtől függetlenül érinti a magyarokat és a románokat is a munkahelyek megfogyatkozásának problémája, az árak növekedése, az egyre sokasodó adók bevezetése. Éppen ezért a régiókat

a történelmi, földrajzi és kulturális kritériumok figyelembe vételével

kell kialakítani. Óvatosan kell a regionalizációt végrehajtani, ellenkező esetben a régióközpontok és a vidék között, illetve a különböző nagyvárosok között is megnőhet a szakadék.

Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elmondta, az RMDSZ Európa legnagyobb számú kisebbségének képviselője, amely a szolidaritás jegyében szerényebb lélekszámú kisebbségi közösségekért is kiáll: az európai polgári kezdeményezés keretében felvállalta a vezető partner szerepét. "Itt az ideje, hogy az európai kisebbség zárja sorait, hiszen együtt sokan vagyunk, 100 millió emberről beszélünk, ezért elvárjuk, hogy komolyan vegyenek, nem konfliktusban állunk az európai struktúrákkal, hanem partnerekként szeretnénk együttműködni velük" - jelentette ki Hansen.12:00 Mihai Răzvan Ungureanu, a Polgári Erő Párt elnöke, Románia volt miniszterelnöke magyarul köszöntötte a közönséget, amit az tapssal díjazott. Elmondta, privilégiumnak tekinti, hogy a kormányzása idején olyan RMDSZ-es politikusokkal dolgozhatott együtt, akik néha


jobban megértették, mi a nemzeti érdek,


európai politizálást folytattak. "Együttműködésre vagyunk ítélve, mindannyian európaiak vagyunk, ez megerősít abban, hogy bölcsek legyünk, és megteremtsük a jövőképünket. A divatos szó a romániai politikában a kohabitáció, ami együttélést jelent, de én a kollaborálást javaslom új jelszónak - mondta. Hozzátette, a magyar szavazótábort feleslegesen darabolják fel, és reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ hamarosan bebizonyítja: az egyetlen, és legitim képviselője a romániai magyarságnak.


12:00 Egy erős Románia erős magyarságot is feltételez.

Ha felelős politikusként akarunk dolgozni, akkor Romániának egy 15-20 éves perspektívára, stratégiára van szüksége, amely konszenzus nélkül nem dolgozható ki. Ebben a munkában számítanak az RMDSZ-re is, amelyre mindig különleges partnerként fognak tekinteni – mondta Crin Antonescu.

Az USL elnöke az alkotmánymódosítás kapcsán megjegyezte, a 2003-as alkotmány fontos szerepet töltött be, de az államot helyezte a politikai rendszer középpontjába, most itt az ideje, hogy az állampolgár és a parlament játsszon központi szerepet. Hozzátette: az igazságügyi rendszer közepébe vissza kell helyezni a bírói hatalmat és függetlenséget.

A regionalizáció tekintetében a szenátus elnöke elmondta, nem etnikai alapú enklávékat, hanem valós régiósítást szeretnének.11:45 Magyarország számít az erdélyi magyarságra, ahogy az erdélyi magyarság is mindenkor számíthat Magyarországra – mondta Semjén Zsolt. A magyar miniszterelnök-helyettes szerint a magyar nemzetet háromlábú világnemzetnek is lehet nevezni, hiszen az anyaországon kívül a Kárpát-medencében és a világon szétszórva is él. Ha bármelyik láb kiesik, akkor az egyetemes magyarság örökre szegényebb marad. Megjegyezte: a nemzetben gondolkodó KDNP egyaránt elutasítja a kozmopolitizmust és a sovinizmust.

„A megmaradáshoz két dolog kell: a magyar állampolgárság és az autonómia” – fogalmazott a KDNP elnöke. Megjegyezte, hogy a könnyített honosításról szóló törvény kidolgozásakor a magyar kormány a román állampolgársági törvényt vette alapul, hisz ami a románságnak jó Moldávia tekintetében, az a magyarságnak is jó Erdély tekintetében. Semjén az autonómia kapcsán kijelentette: az erdélyi magyar közösségnek kell kidolgoznia, hogy mit gondol megmaradása szempontjából a legfontosabbnak, és ezt a koncepciót támogatja a magyar állam.

„Tudatosítani szeretnénk, hogy a magyarság sohasem kért olyant, ami az EU-ban ne létezne, és ha más európai kisebbségeknek lehet területi autonómiájuk, akkor nekünk is lehet.


Nem vagyunk alávalóbbak egyetlen más nemzetnél sem.


A magyarságnak joga van használni nemzeti szimbólumait, anyanyelvét, és joga van a teljes körű anyanyelvi oktatáshoz” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. A román-magyar kapcsolatokról szólva Semjén elmondta, a két ország viszonya történelmi sorsközösség, és Magyarország abban érdekelt, hogy Románia minél sikeresebb legyen, hisz akkor az erdélyi magyarság is sikeres lesz. Alapvető fontosságú a két ország kapcsolata, és ebben kitüntetett szerepe van az RMDSZ-nek – tette hozzá.11:30 A romániai magyarság egyetlen választott és legitim képviselője az RMDSZ, amelyre a továbbiakban is párbeszédképes, pragmatikus partnerként tekintünk – jelentette ki Victor Ponta Csíkszeredában az RMDSZ XI. kongresszusán. A kormányfő sajnálkozását fejezte ki a tekintetben, hogy a szövetség és az USL nem kormányozhatnak együtt, mint ahogy kellett volna. Hozzátette: sajnos a politikai döntések mögött nem mindig a legbölcsebb megfontolások állnak.

„Célom, hogy a továbbiakban is megőrizzük a szövetséggel való párbeszédet, elkerüljük a konfliktusokat és közös utakat találjunk. Ugyanakkora felelősséggel viseltetek Hargita és Kovászna megye iránt, mint Gorj vagy Teleorman megye iránt” – fogalmazott a miniszterelnök. Az alkotmánymódosítás kapcsán elmondta, fontos, hogy a romániai magyar közösséggel együtt kielégítő megoldást találjanak.

Victor Ponta beszédében több aktuális országos és magyar vonatkozású témát is érintett, a regionalizációról beszélve partnerségre kérte fel a székelyeket, találjanak közösen egy megoldást a Székelyföldet is magába foglaló régió kialakítására. "Tudják, mennyire nehéz nekünk elfogadni azt, hogy etnikai komponensre koncentráljuk a régió kialakításakor, úgy, ahogy maguknak is nehéz elképzelni azt, hogy nagy távolságokat kell megtenniük a régióközpontig" - mondta a miniszterelnök.


Elmondta, szem előtt tartja azt, hogy egy olyan megoldást kell találni, amely lehetőséget teremt a székelyek számára identitásuk megtartására. Véleménye szerint jelenleg a gazdasági fejlődés perspektívája hiányzik a Székelyföldön. "Azok az emberek, akik pozitívan gondolkodnak, tudnak megoldást találni" - mondta, és ismételten felkérte a székelyeket az együtt gondolkodásra.

A miniszterelnök a székely zászlóról is beszélt, amelyről azt mondta:


nagyon kedves neki,

mióta megismerte a történetét. Elmondta: a magyarországi politikusok azt vetették a szemére, hogy magyarellenes, Bukarestben pedig azzal vádolták, hogy a zászló ügyében túl engedékeny a magyarsággal szemben. Véleménye szerint egy olyan zászlótörvényt kell kidolgozni, amely az összes helyi, közösségi és nemzeti érzékenységet figyelembe veszi, hiszen, mint mondta, a PSD és az RMDSZ történelmi vezetőitől egyaránt azt tanulta, csak akkor várhat el tiszteletet, ha a tiszteletet megadja.

Az igazságszolgáltatás kapcsán elmondta, le kell állítani a politikai dosszié-fabrikálást, amint például az Nagy Zsolt esetében történt. "Egy olyan igazságszolgáltatási rendszert kell kialakítani, ami valóban független, és amely az igazságszolgáltatást soha nem fogja fegyverként felhasználni a politikai érdekek kiszolgálása érdekében. Óriási provokáció, amelynek együtt kell elébe állnunk" - jelentette ki Ponta.

Az infrastrukturális beruházások kérdéséről beszélve partnerséget ajánlott fel a régió fejlesztése érdekében; említést tett azokról a közúti fejlesztésekről, amelyek Hargita megyét Brassóval, Moldvával, Marosvásárhellyel fogják összekötni.

Az oktatásról szólva elmondta, a székelyföldi gyerekeknek minél jobban el kell sajátítaniuk a román és az angol nyelvet, hogy ne csak Székelyföldön kereshessék boldogulásukat, hanem Románia egész területén esélyük legyen elhelyezkedni.

Elmondta, a konkrét és a szimbolikus problémákra egyaránt megoldást szeretne találni, és ígéretet tett arra, hogy a következő RMDSZ-kongresszusra idejében megérkezik, és mind az öt elhangzó himnuszt meghallgathatja.

10:40 Kelemen Hunor szövetségi elnök köszöntő beszédében rámutatott, a Kárpát-medencében az RMDSZ az egyetlen politikai szervezet, amely 24 éve fennáll és a parlamentben meg tudott maradni, és meg tudta őrizni erejét.

10:30 "Néhány napja a blogomon azt írtam, hogy búfelejtőt énekeltek nekem. Most nem kérem önöktől, hogy énekeljenek nekem, de örülök hogy itt lehetek" - mondta rövidre szabott köszöntő beszédében Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, akit állva tapsolt meg a közönség.

10:20 Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere szólal fel elsőként. De előtt még leteríti székely zászlóval a pulpitust, amiért kemény tapsot kap a közönségtől. Beszéde elején arra kéri a jelenlevőket, hogy egy perc néma csenddel emlékezzenek Erőss Zsolt hegymászóra. A magyar nyelvről a vendégek köszöntésekor először románra, majd angolra váltott át a polgármester.10:16 A kivetítőn körkérdés megy: Mi az RMDSZ?

10:15 Megérkezett Victor Ponta, a sajtósok hada kíséri be az épületbe.

10:03 A magyar, a székely, a román és az uniós himnusz - az Örömóda - eléneklésével 10 óra után 3 perccel megkezdődött az RMDSZ XI. Kongresszusa a Csíkszeredai Sportcsarnokban. A himnuszok után Koszorus Krisztina adta elő gitárkísérettel a Hej, tulipán, tulipán kezdetű dalt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS