2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hosszú menet lesz az átállás a 24 órás kolozsvári magyar közszolgálati rádióadásra

Sólyom István 2013. május 30. 09:41, utolsó frissítés: 09:41

Rostás-Péter István főszerkesztő-helyettes szerint a marosvásárhelyi példa alapján rendezhető a kolozsvári helyzet is, ám a megvalósítás jóval bonyolultabb.


Az RMDSZ 11. kongresszusán elhangzott, hogy a szövetség programmódosító javaslatai között az is szerepel, hogy a Marosvásárhelyi Rádió után a Kolozsvári Rádiónak is legyen 24 órás magyar nyelvű adása. A célkitűzés ugyanakkor az RMDSZ programjának médiafejezetében is szerepel. A Román Közszolgálati Rádió marosvásárhelyi területi stúdiójának magyar nyelvű műsora március elején bővült egész naposra. A román és a magyar nyelvű műsorok ultrarövid hullámhosszon külön frekvenciára kerültek, így a Marosvásárhelyi Rádió egész napos magyar adását a 106,8 megahertz frekvencián lehet fogni.


Fontos, hogy beszélnek róla

A Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettese szerint az üzenet lényege, hogy elkezdődött egy erről szóló beszélgetés, a téma bekerült a közérdeklődés homlokterébe, és a továbbiakban a rádión is múlik, hogy milyen ütemben fog haladni ez a folyamat. A rádió magyar szerkesztőségét vezető Rostás-Péter István a Transindexnek elmondta, a megfogalmazás is arra utal, hogy miután sikerült a Marosvásárhelyi Rádió magyar adását 24 órássá tenni, ez a következő lépés.

„Ez a szövetségnek egy régi célkitűzése, amelyet az elején úgy fogalmaztak meg, hogy a közéleti rádió- és tévéadások minél nagyobb fokú kiterjesztése. Volt egy általános szándéknyilatkozathoz hasonló megfogalmazás, ez az idő múlásával egyre konkrétabb formát öltött. A Kolozsvári Rádió számára tényleg precedensértékűnek tekinthető az, ami Marosvásárhelyen márciusban történt” - fogalmazott az intézményvezető.
Marosvásárhelyen könnyebb volt

Hozzátette, várják a legújabb hallgatottsági felmérések eredményeit, amelyek azt fogják mutatni, hogy a román és a magyar adások külön frekvencián való sugárzása mennyire befolyásolná pozitívan a hallgatóságot. Ez várhatóan az őszi mérés folyamán fog kiderülni, és újabb adu lesz abban a hosszú menetelésben, ami a kolozsvári helyzet rendezését illeti – fogalmazott. Megjegyezte, hogy a marosvásárhelyi és a kolozsvári helyzet között annyi a különbség, hogy míg Marosvásárhely esetében három megyéről van szó, technikailag, domborzatilag, területileg egy sokkal könnyebb „képletet” kellett megoldani, addig a kolozsvári stúdió esetében nyolc megyéről van szó.

„Jelenleg sincs teljes fokú lefedettsége a kolozsvári stúdiónak a nyolc megyében, így valószínűleg több szakaszban zajlana az a projekt, ami Marosvásárhelyen már megvalósult. Pillanatnyilag azon kell elgondolkodni, hogy melyek azok a szakaszok, amelyeket végig kell járni ahhoz, hogy ha nem is teljes lefedettségben, de a házon belüli jó megegyezés értelmében a román és a magyar hallgatók egyaránt jól járjanak azzal, ha kettéválik a két adás” - részletezte.


Nem megy máról-holnapra

Kérdésünkre, hogy milyen szakaszokból állna ez a folyamat, Rostás-Péter István elmondta, a procedúra aránylag bonyolult és meglehetősen túlbürokratizált. „Van egy előfutár, tudjuk azt, hogyan kell fórumokhoz folyamodni, milyen érvrendszerrel kell fellépni ahhoz, hogy sikerrel járjunk. Létezik egy országos ügynökség, amelyik a frekvenciák odaítélésével, illetve felszabadításával foglalkozik. Látnunk kell azt is, hogy jelen pillanatban a mi adáskörzetünkre vonatkozó frekvenciaállomány véges. Amennyiben azt vizionáljuk öt-tíz év múlva, hogy ez az ügy révbe jut, akkor sem kell úgy elképzelni, hogy a nyolc megyében mindenki románul és magyarul egyaránt fogja vételezni az adásainkat. Egy olyan helyzetet kell kialakítanunk, ahol figyelembe véve a körzetünkhöz tartozó nyolc megye magyar lakosságának földrajzi szórását, olyan jellegű frekvenciaosztásra kerüljön sor, amely egyaránt előnyös a többségi és a magyar hallgatók szempontjából” - magyarázta a főszerkesztő-helyettes.

Úgy vélte, első körben Kolozsvár és környéke következhetne, hisz ott van egy szabad frekvencia, amelyet ki lehet igényelni. Azt követné majd valószínűleg Szatmár és környéke, továbbá vannak kisebb hatósugarú helyi frekvenciák, amelyeket ha sikerül a Kolozsvári Rádiónak megszereznie, akkor a rádión belüli egyeztetés révén meg tudják találni a megoldást arra, hogy mi vinné az intézményt közelebb, ha nem is az ideális, de a mainál mindenképp jobb helyzethez – mondta.


Készülnek rá

A konkrét határidőkre vonatkozó felvetésünkre az intézményvezető nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. „Nem mernék határidőkben gondolkodni, mert az egész folyamat ritmusa nem pusztán szakmai. Bele kell gondolni abba is, hogy milyen konstelláció alakul ki tágabb értelemben, és nyilván adott esetben ez egy politikai egyezség eredménye is. A legfontosabb, hogy Marosvásárhelyen elkezdődött valami, ennek margóján, ürügyén jogosnak és kivitelezhetőnek tartjuk a kolozsvári helyzet rendezését, nyilván annak a sajátosságaival és mindenféle bonyolult intermezzójával együtt” - fogalmazott.

Hangsúlyozta: Marosvásárhelyen sokkal könnyebb volt a kérdést megoldani, hiszen jóval kisebb területről volt szó, és a lefedettség sem volt gond, egyszerűen csak meg kellett egyezniük a magyar és a román szerkesztőségeknek, hogy ki milyen frekvenciákat fog használni. „Nálunk ez valószínűleg hosszabb, több szakaszos folyamat lesz. Szakmailag már van egy műsorrács-elképzelésünk arról, hogy az összes jóváhagyás esetén milyen módon zajlana majd a bővített adásidő lefedése. Tartalmi szempontból több ízben is átgondoltuk a jelenlegi szerkesztőségi állománnyal, hogy miként tudnánk nívósan, a közszolgálati intézmény elvárásainak megfelelően teljesíteni” - zárta Rostás-Péter István.


Se pénz, se posztó

Teljesen át kellett szervezni a munkafolyamatot a 24 órás sugárzásra való áttéréskor, és mindenkinek meg kellett találni a helyét az új rendszerben – válaszolt megkeresésünkre a Marosvásárhelyi Rádió magyar adásának főszerkesztője. Szász Attila elmondta, semmilyen plusz forrást nem kaptak a folyamat lebonyolítására, és az alkalmazottak számát sem bővíthették. „Ugyanazzal a csapattal dolgozunk, miközben háromszorosára nőtt a sugárzás időtartama. Nagyon feszes a tempó, különösen akkor, ha valaki betegség vagy szabadság miatt hiányzik, még inkább megnehezedik a dolog, hisz nem mindenki alkalmas minden feladatra” - fogalmazott az intézményvezető.

Szász Attila ugyanakkor egy bejelentéssel is élt. E szerint kibővítették a Marosvásárhelyi Rádió adáskörzetét, így május 24-től Székelyföldön kívül, Marosvásárhelytől nyugat-dél-nyugatra is fogható az adás, középhullámon. Az 1323 Khz-es frekvencián reggel 8 órától 21 óráig sugároznak, míg hétköznap esténként német nyelvű adás hallgatható. „A bővítéssel megnő a rádió adáskörzete, így már 650-700 ezer erdélyi magyar hallgatóhoz jut el a Marosvásárhelyi Rádió” - mondta a főszerkesztő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS