2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Román-moldovai diplomáciai feszültségek

szerk. 2004. január 02. 13:54, utolsó frissítés: 13:54

Románia maradt az egyetlen, Moldvából, Dobrudzsából és Erdélyből alkotott, európai birodalom -- nyilatkozta Vladimir Voronyin, Moldova elnöke a NIT független televíziónak adott interjújában


és hozzátette, szándékában áll a nemzetközi fórumok segítségét kérni abban, hogy megszabadulhasson a Pruton túli rokonok "segítségétől".

Voronyin szerint a román hatóságoknak teljesen mindegy, hogy mi is történik a Moldáviai Köztársaságban mert csak olyankor veszik elő a témát, amikor egyéb, fontosabb problémákról akarják elterelni a közvélemény figyelmét. Romániának épp elég problémája akad a gazdasági fejlődéssel, illetve az európai integrációval, inkább ezekkel kellene foglalkoznia -- véli Moldova köztársasági elnöke.

Ahhoz, hogy Iliescu "derék emberként" zárhassa le második mandátumát, a román közösségnek az 1989-el kapcsolatos kérdéseit kellene megválaszolnia, ahelyett, hogy a Moldáviai Köztársaság vezetőségét támadná. Voronyin megjegyezte, hogy mint az egykori Moldáviai Szocialista Szovjet Köztársaság külügyminisztere nagyon jól tudja, hogy mi is történt valójában 1989-ben, például, hogy miért nem engedélyezte Gorbacsov és Iliescu, hogy a Ceausescu gépe leszálljon Bolgradban (Ukrajna).


Iliescu válaszolIon Iliescu elnök "románellenes delíriumnak" minősítette Voronyin nyilatkozatát. Szerinte egy ilyen nyilatkozat egy politikus számára megengedhetetlen, felelőtlen és önkirekesztő. Iliescu szerint valójában Voronyin az, aki imperialista téziseket melegít fel, olyanokat, amelyeket azok találtak ki, akik iga alá helyezték a román provinciákat, és megtagadták a románok önmeghatározáshoz való jogát.

Továbbá úgy véli, hogy az 1989-es eseményekkel kapcsolatos megjegyzéseivel Voronyin túlszárnyalta a képzelet határait, és elérkezett a "nevetségesség csúcsára". Iliescu szerint az is kívül esik a valószerűség határán, hogy egy államfő (Ceausescu) egy kiadó igazgatójától (Iliescu) kérjen engedélyt ahhoz, hogy bárhova elmenekülhessen, amennyiben menekülni akar.
forrás: Adevarul, Ziua, Evenimentul Zilei

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS