2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Képességvizsga: a diákok és tanárok is alkalmazkodtak a szigorításhoz

Sólyom István 2013. július 01. 16:21, utolsó frissítés: 2013. július 02. 12:19

A jobb felkészülésnek, a könnyebb tételeknek, a próbavizsgáknak és a világos tételfogalmazásnak köszönhetőek a jobb eredmények - véli az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese és Hargita megye főtanfelügyelője.


Mióta megszigorodtak a próbatételek, azóta az oktatók és a tanulók sikeresen alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és jobban felkészültek, ennek is köszönhetők a nyolcadikosok országos felmérésén elért jó eredmények – válaszolt megkeresésünkre az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese. „Egy értekezleten értékeltük ki a helyzetet azokkal a pedagógusokkal, akikkel szüntelenül konzultálunk, és úgy vélték, hogy közvetlenül a feltételek megszigorítása után még voltak problémák, ám utána sikerült alkalmazkodni” - fogalmazott Magyari Tivadar.

A főtitkárhelyettes nem kívánta kommentálni Daniel Funeriu volt oktatási miniszter azon blogbejegyzését, mely szerint az idei, túlságosan is könnyűnek bizonyuló vizsgatételek „politikailag megrendelt intézményes csalássorozat” következményei. „Nem ismerem közelebbről ezt a hírt, a volt tárcavezetőnek megvan a saját véleménye” - zárta Magyari.

A Hargita megyei eredmények is jobbak, mint a tavaly – közölte a Transindexszel Bartolf Hedvig főtanfelügyelő. „Idén 12%-kal több diák vizsgázott sikeresen, 73,19%-ot értek el a gyerekek. Sok mindenre lehet hivatkozni, hogy miért jobbak az idei eredmények. A kollégák szerint a tételek valóban könnyebbek voltak, mint amire számítottak, részben ennek is betudhatók a jó eredmények” - magyarázta a főtanfelügyelő. Hozzátette: az sem elhanyagolható tényező, hogy a tételeken belül világosabban voltak megfogalmazva a követelmények, így sokkal könnyebben megértették a gyerekek, hogy mi is a feladat.

„Egy másik szempont, ami szintén nem lényegtelen, hogy a pedagógusok rengeteg felkészítőt tartottak, amelyeken a tanulók többsége részt vett. Továbbá Hargita megyében két próbavizsgát is szerveztünk, ezeken pedig minden nyolcadikos diák jelen volt. Úgy gondoljuk, hogy ezek mind közrejátszottak a jó eredmények elérésében” - fogalmazott Bartolf Hedvig.


A képességvizsgán a három tantárgy számtani középarányosának kell elérnie legalább az ötöst. A vizsga azért kulcsfontosságú, mert annak eredményét 50%-ban számítják bele a középiskolai felvételibe. A másik 50%-ot az 5-8. osztályos átlag adja.

Hargita megyében a legjobb eredmények magyar nyelv és irodalomból születtek, a vizsgázók 94,31%-a vette sikeresen az akadályt. Az elmúlt évekhez hasonlóan a román nyelv és irodalom próba bizonyult a legnehezebbnek, a nyolcadikosok 55,63%-a ért el átmenőt, míg matematikából 66,44% szerzett átmenő osztályzatot.

Kovászna megyében a vizsgára jelentkezők 76,01%-a ért el 5-ös és 10-ös közti osztályzatot. Román nyelv és irodalomból a diákok 64,74%-a, matematikából 70,29%-a ment át, míg magyar nyelv és irodalomból 90,76% vizsgázott sikeresen.

Az oktatási minisztérium összesített adatai szerint a nyolcadikosok országos felmérésén 123 503 tanuló, a vizsgákon megjelentek 75,91%-a érte el az átmenőt jelentő 5-ös osztályzatot. A legjobb eredmények Brăila megyében születtek, itt a vizsgázók 89,82%-a vette sikeresen az akadályt, míg a leggyengébb eredmények Olt megyében születtek, ahol a vizsgázók 60,98%-a ment át. Országos szinten román nyelv és irodalomból a nyolcadikosok 82,29%-a, anyanyelvből 93,07%, matematikából pedig 71,60% teljesített sikeresen. A legtöbb tízes osztályzatot, 87-et, Bukarestben kapták.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS