2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeptemberben tartja alakuló küldöttgyűlését az RMDSZ Nőszervezete

2013. július 11. 15:20, utolsó frissítés: 21:55

Kolozsváron is bemutatkozott a Nőszervezet, amely a nők közéleti szerepvállalásának és vállalkozási kedvének fellendítését is célul tűzte ki.


Kolozsváron is bemutatkozott az RMDSZ csíkszeredai kongresszusán megalakult Nőszervezet, amelyet jelenleg egy országos kezdeményeztő bizottság koordinál. Az alulról építkező kezdeményezést a szöveségben jelenleg is szerepet vállaló nők mutatták be: Bíró Rozália szenátor, Horváth Anna kolozsvári alpolgármester, Nagy Emese szövetségi elnöki tanácsos, Lőrincz Csilla SZKT-küldött, Hegedüs Csilla az RMDSZ főtitkársága részéről, Takács Aranka a MIÉRT részéről, Laczikó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője és Vida Noémi, a korábbi Nők a Nőkért Platform alelnöke.

A kolozsvári sajtótájékoztatón ismertették, hogy a Nőszervezet létrehozását egy közvélemény-kutatás előzte meg, amelyet az RMDSZ női tagjai között végeztek, és ennek eredményei képezték a kongresszusi döntés alapját is. Az alakuló szervezet a külkapcsolatok erősítésével is foglalkozott, így Bíró Rozália Bihar megyei szenátor Doris Pack-kel, az Európai Néppárt női tagozatának elnökével és magyarországi pártok nőszervezeteinek képviselőivel is találkozott június folyamán. Besztercén pedig megalakult az első helyi kezdeményező bizottság, így a területi építkezés is elkezdődött – ismertette Lőrincz Csilla a kezdeményezés eddigi lépéseit.A Nőszervezet megalakulásának következő állomásai a területi és helyi szervezetek megalakítása, ebben július közepére készül el a pontos ütemterv, az azonban már megvan, hogy ki milyen területért lesz felelős – mondta Nagy Emese. Eszerint ő maga Maros és Brassó megyék, valamint Háromszék mozgósítását vállalta; Csíkszékért, Udvarhelyért, Gyergyóért és Bákóért Lőrincz Csilla; Arad, Temes és Bihar megyékért Bíró Rozália, Szatmárért és Kolozsvárért Horváth Anna; a történelmi Máramarosért és Nagybányáért Vida Noémi; Szeben és Hunyad megyéért Takács Aranka; Bukarestért Laczikó Enikő, Szilágy, Kolozs, Suceava, Botosani, Fehér és Mehedinti megyékért pedig Hegedüs Csilla felelne. Az összes területi szervezet várhatóan talpra állna már szeptemberben, ezért az alakuló küldöttgyűlést – amelyre mintegy 200 küldöttet várnának – szeptember végén tartanák meg Kolozsváron. Ezen országos vezetőséget választanak majd, és a szervezet programját is elfogadják.


Bíró Rozália a nők közéleti szerepvállalását hangsúlyozva azt mondta, korábban alpolgármesterként sok olyan visszajelzést kapott, miszerint a női vezető körültekintőbb, és képes jobban átlátni a problémákat a közösség szempontjából. A magyar közösség elvárása pedig nagyobb az alpolgármester irányába, ugyanis számukra ő a település „magyar polgármestere”,„Minden sikeresen közéleti szerepet vállaló nő mögött kell legyen egy erős csapat” – parafrazálta Horváth Anna azt a mondást, mely szerint minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. Az alpolgármester kiemelte, hogy a szervezet legfontosabb szerepe abban áll majd, hogy a nők munkája láthatóvá válik.

A szervezet ugyanakkor a nők közéletben való aktív részvételének elősegítését is célul tűzte ki, valamint a vállalkozási kedv fellendítését a nők körében is, például képzések által. Tervezik továbbá a nők problémáinak felvállalását, például a gyes, a részmunkaidős vagy otthoni munkavégzéses állások témakörében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS