2023. március 22. szerdaBeáta. Izolda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar osztályok kerülhetnek veszélybe a kilencedikes diákok hiánya miatt

Sólyom István 2013. július 17. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Az elméleti líceumok iránti érdeklődés töretlen, míg a szakközépiskolai szakok iránt gyenge érdeklődés mutatkozik. A jelenség miatt tanári állások is megszűnhetnek.


Több hely van meghirdetve az induló kilencedik osztályokban, mint ahány jelentkező van – derült ki az országos szintfelmérő utáni első elosztás után. A helyzet még Székelyföldön is aggodalomra ad okot, a szórványról nem is beszélve. Hargita megyében jelenleg 600 betöltetlen kilencedik osztályos hely van, ennyi emberemlékezet óta nem volt – válaszolt megkeresésünkre Bartolf Hedvig főtanfelügyelő.

Hozzátette: már most kijelenthető, hogy lesz olyan osztály, amelyet nem tudnak beindítani ősszel a diáklétszám miatt. „Az oktatási minisztérium minden líceumi osztályt úgy hagyott jóvá, ahogy mi felterjesztettük, ahhoz képest nem tudjuk megvalósítani a betervezettet” - fogalmazott a Hargita megyei főtanfelügyelő. Elmondta, ez tanári állásokat is érinthet,


és elképzelhető, hogy egyes katedrák megszűnnek.

„Hátra van még két elosztás, reméljük, hogy a pótvizsgázók és a magukat későn meggondolók javítanak a helyzeten. Őket azokba az iskolákba fogjuk irányítani, ahol helyek vannak. Reméljük, módosulnak az arányok, és nem lesz nagy csapás egyes iskolák számára a létszámhiány” - fogalmazott Bartolf Hedvig. Megjegyezte: az elméleti líceumok jól állnak, a művészeti iskolák nem gépi elosztással dolgoznak, de a jelenség a szakközépiskolák majdnem mindegyikét érinti. „Azzal tisztában voltunk, hogy nem fog betelni minden hely, nem lesz maximális létszám mindegyik osztályban, de nem számoltunk ennyi üres hellyel” - a megyei főtanfelügyelő.Hargita megyében 120 kilencedik osztályt hagyott jóvá az oktatási minisztérium, osztályonként 29-es létszámmal. A meghirdetett helyek száma 3054. A helyzet Kovászna megyében is hasonló. A 2013-14-es tanévre 71 kilencedik osztály indítását hagyta jóvá a szaktárca. Az 1988 helyből 524-et nem foglaltak el az első körben.


fotó: wavebreakmedia via Shutterstock.com

Kolozs megyében a kolozsvári Brassai Sámuel Elmélet Líceumban a matematika-informatika osztályban 8, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban 5, a Református Kollégiumban 6, a Közlekedési Szakközépiskolában 15, a dési reál osztályban 3, a humán osztályban 12, a szamosújvári Ana Ipătescu Elméleti Líceum magyar osztályában 18, a vajdahunyadi szakközépiskolában 19, a tordai reál osztályban 4, a humán osztályban 9, az állatgondozóiban 19, míg a Válaszútra kihelyezett, Alexandru Borza iskola magyar tannyelvű osztályában 24 hely maradt betöltetlen a 29-ből – tudtuk meg Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettestől.

„Egyelőre nagyon rosszak a mutatók, viszont megyei szinten van 59 diák, aki pótvizsgás, az elosztás következő szakaszában rájuk is számítanak. Valamint van 50 gyermek, aki román tagozatra jutott be, de az előző évek tapasztalatai alapján, az utolsó pillanatban többen meggondolják magukat és kérik áthelyezésüket a magyar tagozatra” - magyarázta.


A jelenség sajnos Maros megyében is érezteti hatását,

különösen a szórványban – mondta a Transindexnek Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. „Segesváron, Szászrégenben nagyot csökkent a gyerekek létszáma, Sármáson pedig összevont osztályt kell indítanunk az 5-8 osztályban, líceumi osztályt pedig egyáltalán nem tudunk indítani. 57 kilencedik osztályt terveztünk, jelenleg 259 üres helyünk maradt. Remélem jönnek a pótvizsgázók és ha a minimum létszámnál, de ha kell, a fogunkkal is meg kell tartanunk a szórványban az osztályokat” - fogalmazott a főtanfelügyelő-helyettes.

Segesváron a matematika-informatika osztályban 12 diák van csak, miközben 28-ra számítottak, a filológia helyek ugyanakkor beteltek. Marosvásárhelyen az ipari líceumok osztályai nem teltek be, miközben az elméleti líceumok valamennyi osztálya betelt. A faipari líceumba, ahová két osztályt terveztek be, 10 diák jelentkezett, miközben a Bolyai Líceumban, a Pedagógia líceumban és az Unirea Főgimnáziumban már nincs hely.

„A fő problémát az jelenti, hogy a divatos iskolákban sok osztályt terveztek, így az a vidéki gyerek, aki a tavaly Segesvárt választotta, az idén Marosvásárhelyre ment. Eddig Segesváron is megvolt a létszám, de most hogy kevesebb jelentkező volt, egyből bejutottak a Bolyaiba, így a szórványban nem teltek be az osztályok. Szászrégenben a matematika-informatika osztály jó szokott lenni, jelenleg létszám alatt van az osztály. Szovátán filológia osztályt indítottunk, jelenleg 12 diák van, pedig Hargita megyéből is szoktak lenni diákok” - magyarázta Illés Ildikó.

A következő elosztásra a pótvizsgák eredményeinek közzététele után, szeptember elején kerül sor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS