2020. szeptember 26. szombatJusztina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Nem toroljuk meg" a SZNT törekvését

S. G. 2004. január 21. 14:49, utolsó frissítés: 14:49

#b#Hivatalosan is#/b# alkotmányellenesnek mondta ki a Legfelsőbb Védelmi Tanács a Székely Nemzeti Tanács autonómiatervét. Korábban Iliescu elnök, a testület vezetője is így nyilatkozott a tervről, kifejtve, Románia a kisebbségi joghelyzet mintaországa.

[16:34] Mai ülésén a Legfelsőbb Védelmi Tanács alkotmányellenesnek mondta ki a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az autonóm Székelyföldről szóló tervezetét. "Nem szabad összekevernünk a területi elvű autonómiát és a kisebbségi jogok biztosítását az etnikai elvű területi autonómiával" – szögezi le az ülésről kiadott közlemény.

– Nem fogunk brutális módszerekkel történő megtorláshoz folyamodni – ez a legbiztatóbb kijelentése Ion Iliescu államfőnek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiatervével kapcsolatban.

Az államfő emellett antidemokratikusnak és Európa-ellenesnek minősítette az önkormányzati törekvést és azt is bejelentette, hogy az üggyel a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) szerdai ülésén saját hatáskörben vizsgálatot kezd.A nyomozást először a Vadim-vezette Nagy-Románia Párt (PRM) követelte. Vadim Tudor szerint azonnal össze kell hívni a CSAT-ot, hogy a testület hozza meg a szükséges intézkedéseket "az ország területi épségét veszélyeztető, alkotmányellenes kezdeményezés" ellen.Iliescu szerint Románia mintaország

– Meghallgatjuk az SZNT-tervvel kapcsolatos információkat, átgondoljuk a kérdést – nyilatkozta az elnök az ülése előtt kedden. A testületnek a mindenkori államfőn kívül többek között a kormányfő, a belügy-, a védelmi miniszter és a titkosszolgálatok két igazgatója a tagja.

Iliescu arra hivatkozott, hogy a kisebbségek számos szabadságjoggal élhetnek, szerinte Románia talán a legjobb példa a kisebbségi jogok érvényesülésére. Úgy vélte, hogy Európában nincs még egy, Romániához fogható állam, hiszen itt a nemzeti kisebbségeknek parlamenti képviseletük van, arról nem is szólva, hogy a magyarságnak a román törvényhozásban saját frakciói vannak (az elnök nem tette hozzá, hogy ez nem az állam, hanem az RMDSZ-re, mint pártra szavazók érdeme).

A romániai magyarság érdekeinek érvényesüléseként Ion Iliescu az anyanyelv-használati jogot említette, majd kijelentette, hogy az etnikai alapú közigazgatási autonómia gondolata demokrácia- és Európa-ellenes, és nem érti, kinek áll érdekében az ügy ösztönzése. – Természetes, normális párbeszédet kell folytatni, és ennek során ki kell küszöbölni a túlfűtött nacionalizmus minden salakját. Mindent, ami nem szolgálja az állampolgárok érdekeit és együttélését – fejtette ki Ion Iliescu az autonómiatörekvéssel kapcsolatos véleményét.


Geoană: a SZNT a magyarok érdekét sem szolgálja

Geoană külügyminiszter szerint a SZNT tervezete agresszív és ellentétben áll az európai szellemmel. A diplomácia vezetője azt nyilatkozta: a székelyföldiek olyan kérdést erőltetnek a közvéleményre, amely már nem időszerű a XXI. század Európájában. A terv etnikumközi feszültségeket okoz, és a magyar kisebbség érdekeit sem szolgálja – magyarázta.

A szombaton elfogadott statútum ellen foglalt állást valamennyi parlamenti párt is. Titus Corlatean, a Határon Túli Románok Hivatalának vezetője úgy fogalmazott: elvileg nem szabad akadályokat gördíteni egy olyan törvénytervezet elé, amelyet a kezdeményezők a demokrácia eszközeivel próbálnak érvényre juttatni. Hozzáfűzte azonban, hogy az SZNT célkitűzései alkotmányellenesek.


Emil Boc: nem, nem, soha!

A kezdeményezést bírálja a román ellenzék is. Emil Boc, a Demokrata Párt ügyvezető elnöke, a képviselőház jogi bizottságának vezetője kijelentette: Székelyföld autonómiáját sohasem fogja elfogadni a bukaresti parlament.Csapó József SZNT-elnök szerint, ha a román parlament leszavazná az SZNT tervezetét, közvetve azon európai normákat utasítaná el, amelyek szavatolják a kisebbségi közösségek önmeghatározáshoz való jogát. Csapó hangsúlyozta: egyetért azzal, hogy a székelyföldi autonómia jóváhagyása váljék Románia EU-csatlakozásának feltételévé.

A székelyföldi területi autonómia statútumát a tavaly októberben megalakult SZNT szombati sepsiszentgyörgyi ülésén fogadta el. Csapó által kidolgozott szövegre alapuló statútumot törvénytervezetként február végéig kívánják a román parlament elé terjeszteni, ez ügyben hat RMDSZ-képviselő támogatását kérték. Birtalan Ákos háromszéki képviselő már vállalta is a felkérést. (Hírforrás: Kossuth Rádió, Népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS