2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi nyomozás folyik a Gabriel Resources egyik részvényese ellen

2013. szeptember 09. 18:33, utolsó frissítés: 18:33

Az RMGC-ben közvetetten részvényes vállalat vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzzel szerezte meg az engedélyeket egy afrikai vasércbánya megnyitásához.


Hat országban zajlik összehangolt nyomozás Beny Steinmetz üzletember ellen. Az izraeli multimilliárdos üzletember a verespataki bányaberuházásban érdekelt Gabriel Resources bányászati cég egyik részvényese. A világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott vállalkozót és az általa birtokolt bányavállalatot, a BSG Recourcest azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzzel szerezte meg a szükséges engedélyeket a nyugat-afrikai Guineában, egy vasércbánya megnyitásához a Simandou-hegységben.

A Guardian tájékoztatása szerint a londoni Nagy Értéket Képviselő Csalásokkal Foglalkozó Hivatal is csatlakozik a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nyomozási akciójához a BSG Resources vállalat kivizsgálása érdekében, amelynek Steinmetz a fő részvényese. Azzal, hogy az afrikai bányanyitással kapcsolatos korrupciógyanús ügyben az Egyesült Államok-beli és brit hatóságok is nyomozni kezdtek, hatra emelkedett az ügyben vizsgálódó országok száma.

"A Nagy-Britanniára és a Csatorna-szigetekre is kiterjedő nemzetközi nyomozás során a hatóságok egy több milliárd dolláros bányaberuházással kapcsolatos ügyletet próbálnak felgöngyölíteni, amely egy szegény afrikai ország kormányára is kiterjed" - áll a Guardian brit napilap tájékoztatásában.

A nyomozás beindulása óta a BSG Resources vállalat két alkalmazottját tartóztatták le Guineában. Steinmetz egyik szintén letartóztatott üzlettársát pedig azzal vádolják, hogy megpróbálta befolyásolni az FBI nyomozását, amely arra próbál fényt deríteni, hogy a bányanyitási engedély megszerzése során sérült-e a külföldi vállalkozásokra vonatkozó korrupció- és pénzmosás-ellenes törvény.


Múlt héten a guineai kormány és az Egyesült Államok igazságszolgáltatási minisztériumának kérésére húsz svájci rendőr Steinmetz egyik üzleti partnere vállalkozásának irodájában keresett nyomravezető bizonyítékokat, az akcióval egyidejűleg a BSG Resources egyik igazgatójának lakásában is házkutatást tartott a francia rendőrség.

Adrian Hale, a Pénzügyi Nyomozóegység egyik magas rangú nyomozója a Guardiannak úgy nyilatkozott, több ország hatóságával összehangolt nyomozás zajlik annak kiderítése érdekében, hogy a csatorna-szigeteki, Guernsey-i székhelyű BSG Resources terhelhető-e korrupcióval.

A brit lap közölte, a Nagy Értéket Képviselő Csalásokkal Foglalkozó Hivatal megtagadta a tájékoztatást a nyomozás jelenlegi állásáról.

Steinmetz vállalatának egyik szóvivője úgy nyilatkozott, a BSGR-nek nincs tudomása arról, hogy az Egyesült Államok, a guineai kormány vagy a londoni hatóságok nyomoznának a vállalat ellen.


Kik a Gabriel Resources legfontosabb részvényesei?

A Roşia Montană Gold Corporationban vegyes vállalatban 80%-os részesedéssel rendelkező Gabriel Resources kanadai vállalat részvényesi között John Paulson, Beny Steinmetz és Thomas Kaplan is szerepel.

A Gabriel Resources 2009 végén bejelentette, hogy a Paulson & Co. és az Electrum Strategic Holdings 18-18%-os részesedéssel rendelkezik a vállalatban, a világ egyik legnagyobb aranytermelő vállalata, az Egyesült Államok-beli Newmont Mining Corp és a Beny Steinmetz Grouphoz (BSG) tartozó BSG Capital Market 9%-os részesedéssel rendelkezik.

A BSG-nek lehetősége van arra, hogy 2013 végéig a Gabriel Recources-ban birtokolt részvényeit 16%-ra emelje, aminek következtében a Paulson & Co., az Electrum és Newmont részvényeinek aránya 17%, 17%, illetve 14%-ra csökkenne.

Gyakorlatilag a Gabriel összes részvényese aranybányászattal foglalkozik, vagyonuk nagy részét az aranytermelésből halmozták fel. Beny Steinmetz például arany és gyémánttermelésből vált multimilliárdossá, ő Izrael második leggazdagabb embere, vagyonát hatmilliárd dollárra becsüli a Forbes.

Forrás: The Guardian, Curierul Naţional

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS