2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Népszavazást írna ki a "székely fejlesztési régióról" az RMDSZ

B. D. T. B. D. T. 2013. szeptember 25. 16:13, utolsó frissítés: 16:14

Kovászna megyében az MPP is támogatja a kezdeményezést. Közigazgatási régióról nem lehet népszavazni, ezért fejlesztésiről fognak, leghamarabb december 8-án.


Népszavazás kiírására vonatkozó határozattervezeteket tervez előterjeszteni Kovászna, Hargita és Maros megyében az RMDSZ a három megye egy fejlesztési régióhoz tartozásáról Marosvásárhely központtal. A Kovászna Megyei Tanács elé november 14-én kerülne a tervezet - jelentette be Tamás Sándor megyei tanácselnök mai sajtótájékoztatóján.

Az erre vonatkozó kezdeményezést egyszerre jelentették be az RMDSZ illetékes vezetői többek közt Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is.

Kovászna megyében az MPP is támogatja a népszavazás kiírását. A Határozattervezet egy népszavazás megszervezésére, Kovászna megye lakosságának konzultálására Hargita, Kovászna és Maros megyékből álló, egy új fejlesztési régió létrehozásának szükségszerűségéről, Marosvásárhely régióközponttal című tervezet és indoklása letölthető a Kovászna Megyei Tanács honlapjáról ezen a linken.. A tervezet szerint a népszavazáson igennel vagy nemmel kellene válaszolniuk az embereknek a következő kérdésre: "Egyetértenek azzal, hogy Hargita, Kovászna és Maros megyék alkossanak egyetlen fejlesztési régiót, Marosvásárhely régióközponttal?"

Mától elindult az aláírásgyűjtés, amelyben a lakosság kéri a megyei tanácstól a referendum kiírását. Ezt azért tartják szükségesnek, hogymutatkozzon meg a kezdeményezés társadalmi támogatottsága.

A három megye településein október 14-éig lehet aláírni a támogató íveket - közölte kérdésünkre Tamás Sándor. Az aláírásokat Kovászna megyében az RMDSZ irodáiban is gyűjtik, de önkéntesek is fognak járni házról házra, és egyúttal az SZNT által kezdeményezett, az RMDSZ által is támogatott október 27-i autonómiatüntetésről is tájékoztatják a lakosságot.

A három megyei tanácsban körülbelül ugyanabban az időpontban kerülne napirendre a referendum kiírása, ezt követően - amennyiben a prefektusok nem támadják meg ezek érvényességét - leghamarabb december 8-án kerülhetne sor magának a népszavazásnak a megszervezésére. A háromszéki RMDSZ a román pártok megyei szervezeteivel is tárgyal a kérdésről - mondta el Tamás.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, az eddig kezdeményezett népszavazásokat az autonómiáról a prefektusok elakasztották, az MPP által kezdeményezett, Székelyföld megyéről szóló referendum terve szintén elbukott. A székelyföldi közigazgatási régióról népszavazást szervezni alkotmányellenes lenne, hiszen az alkotmányban még nem léteznek ilyen régiók, ezért döntöttek úgy, hogy a három megye egy fejlesztési régióba tartozásáról írnák ki a referendumot. Ez nem alkotmányellenes, és álláspontjuk szerint teljesen törvényes. Úgy feltenni a népszavazás kérdését, hogy biztosan tudjuk, a kezdeményezés elbukik, nincs értelme - érvelt a polgármester. Ezzel a kérdésfeltevéssel viszont


50% esélyt lát arra,

hogy ki lehet december végéig írni a referendumot. A tét a három megye számára 180 millió euró a következő hétéves uniós pályázati ciklusban - érvelt Antal.

Amennyiben még ebben az évben a parlament nem szavaz a régióátszervezésről, a 2014-2020 időszakba ezekkel a fejlesztési régiókkal lépünk be; Antal viszont úgy látja, napirenden van a fejlesztési régiók kérdése, a kormányfőnek is voltak hasonló értelmű nyilatkozatai. Ha ugyanis csak 2014-ben vagy azután módosul a fejlesztési régiók összetétele, az csak 2020 után lép érvénybe, és a "régi" régiók kapják meg az alkotmánymódosítással a közigazgatási funkciót, ami nagyon sok megyének nem lenne jó.

Ezért gondolják úgy, hogy ez a megfelelő pillanat regionális népszavazás kezdeményezésére, amelynek kimenetele a következő lehet: ha a prefektus megtámadja, nem lesz referendum, de a parlamentben még van esély elfogadtatni, és érvelni azzal, hogy a három megye önkormányzata kifejezte akaratát, hogy együvé akarnak tartozni.

Ha a prefektus nem támadja meg a megyei tanácsok határozatait, akkor akár már december 8-ára ki lehet írni a referendumot a három megyében, és amennyiben az érvényes lesz és a többség rábólint, a parlament előtt ez egy nem kötelező érvényű, de mindenképp egy plusz pozitív érv.


A legrosszabb forgatókönyv persze az,

ha lesz ugyan referendum, de nem jön ki az igen. A Maros megyei románságot is maguk mellé kell állítaniuk, mivel minden megyében meg kell legyen a többségi döntés népszavazás esetén; a fő érv az, hogy Marosvásárhely lesz a régióközpont, és ezt a titulust más megyékkel egy régióban semmiképp sem tudná kivívni magának a város.

2014 előtt Antal szerint nem várható alkotmánymódosítás; ám utána nem mindegy, hogy amint alkotmánymódosításra kerül sor, és a fejlesztési régiók közigazgatási hatáskört kapnak, milyenek lesznek azok a régiók - magyarázta a polgármester.

A háromszéki RMDSZ-vezetők újságírói kérdésre leszögezték, a népszavazás témája nem ütközik az október 27-re szervezett autonómiatüntetéssel, és nem mond ellent egyik törekvés a másiknak, az SZNT-vel "munkamegosztás" van, támogatják egymást. Tamás Sándor szerint eddig még nem volt regionális népszavazás, ez lenne az első, bár már közel 10 éve létezik egy elég jó referendumtörvény. Antal Árpád szerint az autonómiáért is kell tüntetni, ám párhuzamosan a Bethlen Gábor-i elv értelmében azt is meg kell tenni, "amit lehet", és ez a referendum-kezdeményezés ebbe a kategóriába tartozik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS