2021. szeptember 27. hétfőAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eredményt hirdettek: Biró Rozália a Nők Szervezetének elnöke

K.M. - F. J. 2013. szeptember 28. 15:38, utolsó frissítés: 18:18

Miért nem lett Biró Rozália államfőjelölt, és mit tanácsolnak a román nők? Kolozsváron zajlott az RMDSZ Női Szervezetének első küldöttgyűlése, vezetőséget is választottak.


UPDATE 6: Biró Rozália lett az RMDSZ Női Szervezetének elnöke. Összesen 124 szavazatot adtak le a küldöttek, ebből két szavazat érvénytelen volt. Az elnök ebből 120 szavazatot kapott. Nagy Emesét 119 szavazattal választották meg ügyvezető elnöknek. A 7 alelnöki tisztségre 8 személy pályázott, a háromszéki szervezet által javasolt Ajgel Ágnes nem nyert alelnöki tisztséget.

UPDATE 5: Lezajlott a vezetőtestület megválasztása. A küldöttgyűlés az eredményhirdetésre vár.


UPDATE 4: Horváth Anna Biró Rozáliát javasolta a Nők Szervezetének elnöki tisztségére. Biró Rozália elvállalta a jelölést, más személyt nem jelölt a tisztségre a küldöttgyűlés. Az elnökjelölt Nagy Emesét javasolta a szervezet ügyvezető elnöki tisztségére.

UPDATE 3: A küldöttgyűlés alelnököket javasol: Marina Ida, Szilágybagos polgármestere, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Fehér Kardos Gabriella lelkészné, Hegedüs Csilla, az RMDSZ főtitkárhelyettese, Tudor Veronka, az RMDSZ Bukaresti területi Nők Szervezetének ügyvezető elnöke elfogadta a jelölést. Ajgel Ágnest a háromszéki, Lőrincz Csillát a Hargita és Maros megyei szervezet javasolta az alelnöki tisztségre, a Magyar Ifjúsági Értekezlet pedig Takács Arankát nevesítette. A nyolc jelöltből heten lehetnek alelnökök.

UPDATE 2: Megszavazták a működési szabályzatot. Következik az országos vezetőtestület megválasztása. A testület kilenctagú lesz, egy elnökből, egy ügyvezető elnökből és 7 alelnökből fog állni.

UPDATE 1: Megszavazták a Női Szervezet programját, a működési szabályzatot Laczikó Bíró Enikő, az Etnikumközi Hivatal vezetője mutatja be.

Kolozsváron tartotta első Országos Küldöttgyűlését szombaton az RMDSZ Női Szervezete. “Okos”, “ügyes”, “szép”, “elhivatott”, “tettre kész”, “ambiciózus” nők tömege érkezett a sétatéri Kaszinóban megszervezett rendezvényre – legalábbis a közgyűlést köszöntők által leggyakrabban használt jelzőkből ez a kép rajzolódhatott ki a gyakorló politikusnőkről, politikai szerepvállalásra kész vagy készülő hallgatóságról.


Elsőként Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere köszöntötte a közgyűlést. Elmondta, az utóbbi néhány hónapban azt kérdezték tőle, hogy miért fogalmazódott meg ilyen későn az igény a szövetség nőszervezetének a megalakítására.


Az alpolgármester szerint a pillanat alkalmas, hiszen az elmúlt időszakban, a nőszervezet megalakításáról szóló kongresszusi döntést követően munkába fogtak a nők és sorra alakították meg Erdély-szerte a szervezeteiket, mára már 22 női szervezet létezik, tehát egyértelmű, hogy létezik igény ennek a szervezetnek a megalakítására. Elmondta, fontos feladat előtt áll az RMDSZ Női Szervezete a nők politikai szerepvállalása tekintetében, hiszen Európa-szerte Románia parlamentjében ül a legkevesebb nő, az RMDSZ ebből a szempontból a parlamenti pártok között is sereghajtó.


Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke megállapította, különleges nap a mai, hiszen “máris átvették a hatalmat a hölgyek”. “Éppen ideje, hogy 23 év után megalakuljon a női szervezetet. A nagy kihívás, magyaroknak, románoknak, nőknek és férfiaknak, hogy miként képzeljük el a jövőt. Ha ennyi okos, szép, ügyes nő gyűlt össze, akkor az ég a határ” - mondta Borbély, aki a női kvóta kérdését illetően úgy vélekedett, nagyon hamar eljön az az idő, hogy az RMDSZ-es politikusok azt fogják mondani: nem kell kvóta, mert kevesebben vagyunk, ha kvótát állapítanak meg az RMDSZ-ben.

Kelemen Hunor videófelvételben üzent a küldöttgyűlésnek. Elmondta, szüksége van a szövetségnek, de még inkább az erdélyi magyar közösségnek a nők munkájára, a nők hozzájárulását szervezett formában kell megoldani, a női szervezet létrehozása pedig éppen ezt a célt szolgálja.
Andrea Paul Vass, a PDL női szervezetének alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, és arra buzdította őket, ragadják magukhoz a hatalmat, ne várják, hogy azt nekik felkínálják. Gratulált az RMDSZ-es nőknek, akik már nem fogadják el azt a helyzetet, amikor nem szólhatnak bele a férfiak által dominált politikai folyamatokban.


Gratulált a romániai politika és az RMDSZ vezetőségébe jutott Biró Rozáliának, aki nem elégedett meg azzal, hogy eljutott az országos politika csúcsára, és az RMDSZ szervezetében is vezetői szerepet tölt be, hanem megtalálta magában az erőt, hogy a többi nőnek is egyengesse az útját a politikában - fogalmazott.

Elmondta, több mint 90 országban női kvótát fogadtak el a nők politikai szerepvállalásának bátorítására, s noha Románia nem szerepel ezek között az országok között, a Nők Szervezete mégis egy érvényesülési lehetőséget nyújt. Tehát a keret adott, így a nőknek most már nem kellene kifogásokat keresniük, hanem szerepet kellene vállalniuk a politikában.

Hangsúlyozta, a nők politikai munkájuk során ne tévesszék szem elől azt, hogy ha ők hibáznak, az sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint az, ha egy férfi politikus követ el hibát. “Ha egy férfi hibázik, ő és pártja fizet meg ezért, ha viszont egy nő hibázik, akkor őt, a pártját és a nőtársadalmat fogják hibáztatni” - hangoztatta.


Lucia Varga vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, a PNL nőszervezetének elnöke hasonlóképpen vélekedett, mint PDL-s kollégája. Elmondta, nem könnyű a politikában érvényesülni, azonban a női szervezet lehetőséget nyújt a politikában való érvényesülés módozatainak elsajátítására, az lehet a hozadéka, hogy megtanítja a nőket politizálni, kommunikálni, érveiket érvényesíteni.

A PSD női szervezetét Sonia Draghici alelnök képviselte. Azt mondta, az RMDSZ politikusnők ne essenek abba a hibába, hogy a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségekre koncentrálnak, hiszen ezáltal hozzájárulhatnak a probléma továbbgörgetéséhez. Véleménye szerint a politikai szerepvállalásban nem kell a nőknek “amazonokká” változniuk, hasonulniuk a férfiakhoz ahhoz, hogy a férfiakkal harcba szálljanak.


Markó Béla előadásában hangsúlyozta, nem a szenátusi frakció üdvözletét hozta, nem az RMDSZ volt elnökeként szólal fel, hanem inkább olyan politikai vezetőként van jelen, aki az elmúlt 20 esztendőben megtapasztalta, hogy mennyire hiányzik a nők jelenléte a politikai érdekképviseletben. A nőszervezet céljait illetően elmondta, a nőknek a jövőszervezésben kellene gondolkodniuk, és hozzátette, veszélyei is vannak ennek a vállalkozásnak, például akkor, ha ez a szervezet elszigetelődik, vagy hogyha ezt a szervezetet egy olyan keretként határozzák meg, amely a férfiakkal szemben fogja megvédeni a nőket.

Markó szerint a Nők Szervezete egy esélyt jelent arra, hogy a női politikusok láthatóbbá váljanak az RMDSZ-ben. Elmondta, ez nem feltétlenül történhetett meg eddig, ennek számos oka létezik, példaként egy 2004-es történetet osztott meg a hallgatósággal.

Az államelnök-jelölt személyét illetően tanácskozott az RMDSZ vezetősége, ő pedig Bíró Rozáliát nevezte meg erre a feladatra. Azonban a székelyföldi politikusok részéről olyan mértékű ellenállásba ütközött, hogy kénytelen volt elállni ettől a javaslatától. A székelyföldiek ugyanis azt mondták, a Székelyföld annyira konzervatív vidék, hogy az ott élők nem fogadnának el egy női jelöltet. “Ez nem igaz, én is székely vagyok, és úgy gondolom, hogy a székely falvakat az asszonyok vezetik, ők osztják a pénzt, ők irányítják a családot, ők mondják meg mi lesz holnap és holnapután” – mondta a szövetség volt elnöke.

Hozzátette, két hibát követhet el egy politikus: hogy nem figyel oda a közvéleményre, de még ennél is nagyobb hiba az, hogy csak a közvéleményre figyel. Vannak esetek, amikor a politikusnak meggyőződése mellett ki kell állnia akár a közvélemény ellenében is, de az sem kizárt, hogy a politikus visz tovább egy diszkriminatív gondolatot, holott a közvélemény már nem osztozik benne.
galeria_13029.jpg
A sétatéri Kaszinó épületében szervezték meg az RMDSZ Női Szervezete első küldöttgyűlését
galeria_13030.jpg
galeria_13031.jpg
Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármester köszöntötte a küldöttgyűlést
galeria_13032.jpg
Borbély László
galeria_13033.jpg
Andreea Paul Vass
galeria_13034.jpg
Markó Béla

Markó hangsúlyozta, a Nők Szervezete a férfiakkal szembeni politizálásban nem merülhet ki, nem ez az elsődleges cél. “Az RMDSZ nem egy politikai párt: érdekvédelmi szövetségként jöttünk létre. 1993-ban olyan szabályzatot építettünk ki az RMDSZ-nek, amely lehetővé teszi azt, hogy erőteljesen foglalkozzon a társadalomszervezéssel. Önálló közösségi, társadalmi életet kell építeni a román társadalmon belül, ehhez egy szövetségre van szükségünk. A nők jobban érzékelik, mint jelent a kompromisszum, mit jelent egy közösségnek az összetartása, erre a szemléletre van szükség. Önök ma nem egy politikai párt női szervezetét hozták létre, hanem egy szövetséghez adtak hozzá egy újabb fontos keretet. Nem pártpolitikát kell művelni, hanem össze kell tartani a romániai magyar közösséget” – hangsúlyozta Markó Béla.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS