2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Liviu Dragnea a kormány eddigi legkomolyabb lépésére készül

2013. szeptember 30. 17:25, utolsó frissítés: 17:25

Január elsejétől új közigazgatási rendszer működhet: a kormány számos hatásköréről mondana le a helyi szintű döntéshozatal javára.


Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes Románia közigazgatási decentralizációjára vonatkozó dokumentumot állított össze és küldött el a megyei és helyi önkormányzatok vezetőinek. A közigazgatásért és regionális fejlesztésért felelő kormányfőhelyettes azokat a törvénymódosítási javaslatokat foglalta a dokumentumba, amelyek révén megvalósul egyes kormányzati funkciók és hatáskörök leosztása a megyei illetve helyi szintű hatóságoknak. A decentralizáció jegyében tett módosításokat kormányhatározattal fogadnák el, és január 1-jén lépnének érvénybe a regionalizációt megelőző intézkedéscsomagként.


Liviu Dragnea irodája egy körlevélben értesítette szeptember 24-én a kormányhatározat-tervezet tartalmáról a helyi és megyei önkormányzatokat, amelyek október 1-jén déli 12 óráig küldhetik be a dokumentummal kapcsolatos módosító javaslataikat és észrevételeiket. A dokumentum kidolgozásának előzménye, hogy a területi egységek a regionalizációs vita elhúzódása miatt a decentralizáció lehetőségeiről tárgyaltak a közigazgatásért és regionális fejlesztésért felelő miniszterelnök-helyettessel.

A Gândul birtokába jutott dokumentum szerint a kormány 21 jogszabály módosítását helyezte kilátásba, amelyek révén bizonyos, a kormány, illetve minisztériumai alárendeltségébe tartozó hatásköröket utal át a megyei illetve helyi önkormányzatokhoz.

A legfontosabb változtatások:1. A rendőrség és a közúti rendészet a városok vagy municípiumok polgármesteri hivatalainak alárendelt egységei lesznek, ezeknek az intézményeknek a vezetőit a polgármester nevezi ki.

2. A minisztériumok és kormányzati ügynökségek alárendeltségéből a megyei tanácsok alárendeltségébe számos intézmény kerül át, amelyeknek vezetőit a megyei tanácsok elnökei nevezik ki. A tervezet szerint a megyei tanácsok hatáskörébe kerülnek át a megyei mezőgazdasági irodák, a nemzeti örökségi és kulturális megyei igazgatóságok, a területi turisztikai egységek, az ifjúsági- és sportigazgatóságok, a megyei oktatási forrásközpontok, a munkaügy, a kifizetőügynökségek, a szociális felügyelőségek, a megyei környezetvédelmi ügynökségek, a közegészségi ügynökségek, illetve a halászati és vízügyi ügynökségek.

3. A Metrorex metróvállalat és a bukaresti közlekedési hatóság a közlekedési minisztérium alárendeltségéből áttér Bukarest Tanácsához.

4. A Duna-hidak és kikötők a megyei tanácsok alárendeltségébe kerülnek.

5. A turisztikai rendeltetésű tengerparti napozók a helyi hatóságok alárendeltségébe kerülnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS