2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly: jöhet a decentralizáció, de rendeljenek mellé forrásokat is

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. október 02. 12:58, utolsó frissítés: 2013. október 03. 12:06

Másképp vetődik fel a felelősség kérdése, más lesz a hatékonyság - véli a decentralizáció-tervezetről a tanácselnök, de tart attól, hogy csak politikai porhintés.


Kedvező fordulatnak tartja Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke azt, hogy Liviu Dragnea kormányfőhelyettes kidolgozott és az önkormányzatoknak kiküldött egy kormányrendelet-tervezetet, amelynek értelmében jövő év elejétől tucatnyi kormányzati intézmény és állami ügynökség a megyei és a helyi önkormányzatok alárendeltségébe kerül.


Porhintés?

Kedden délben járt le a határidő, amíg az önkormányzatok elküldhették álláspontjukat a decentralizációs tervezettel kapcsolatosan.


Borboly Csaba a Transindex megkeresésére elmondta, habár örvendetes, hogy a decentralizáció a politikai napirendre került, mégsem bízik teljesen abban, hogy a kormányfőhelyettesnek sikerül tervezetét a kormányon is keresztülvinnie, és attól tart, nem több az egész a román politikára jellemző porhintésnél.

„Ha a decentralizáció valóban megvalósul, akkor egy sor hivatal közelebb kerül a lakossághoz, a direkt módon választott helyi és megyei vezetőkhöz, ez pedig üdvözlendő és támogatandó. Különben visszafogott vagyok abban a tekintetben, hogy képes lesz-e a miniszterelnök-helyettes ezt a kezdeményezést végigvinni, főleg, hogy egyedüli a kormányban, aki ezt a kezdeményezést támogatja” – nyilatkozta megkeresésünkre a tanácselnök.

Nehezményezte, hogy a módosító javaslatok beküldésére rövidre szabták a határidőt, sőt, a dokumentumot nem is kapta meg az összes önkormányzat, például a Hargita Megyei Tanácshoz sem érkezett meg, hozzá is Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád révén jutott el.

Borboly elmondta, Dragnea volt megyei tanácselnökként és a megyei tanácsok szövetségének vezetőjeként pontosan tudja, hogy az iskolákat, az ifjúsági intézményeket, a kultúrát, a helyi szállítást, a helyi rend biztosítását, vagy a mezőgazdasági tevékenységet illető kérdéseket Bukarestből nem lehet megoldani. Elmondta, térségről térségre változnak a problémák a helyi sajátosságok függvényében.


Több munka, jobb eredménnyel

„Ha ez a tervezet megvalósul, akkor sokkal több lesz a helyi és a megyei önkormányzatok munkája, de a lakosság érdekét szolgálná – természetesen abban az esetben, ha a dekoncentrált intézményekhez költségvetést is rendel a kormány – mondta a tanácselnök. Ha az önkormányzatoknak kellene fenntartaniuk egy sor dekoncentrált hivatalt, akkor a rendszer felemás lesz”.

Borboly úgy nyilatkozott, Hargita megye készen áll a decentralizációs folyamatba való bekapcsolódásra, hiszen különböző ágazati stratégiái már elkészültek, vagy kidolgozás alatt állnak. Mint mondta, a turisztikai és a mezőgazdasági stratégia már létezik, múlt héten készült el a megye kulturális stratégiája, az egészségügyi stratégián pedig most dolgoznak a megyeháza által megbízott szakemberek.


Főtanfelügyelőségek

Kérdésünkre, hogy miként vélekedik arról, hogy a Dragnea-féle tervezetből kimaradt a főtanfelügyelőségek dekoncentrációja, miközben az RMDSZ által kidolgozott és júniusban a parlamentbe benyújtott törvénytervezet erre az intézményre is kitér, Borboly elmondta, fontos lenne, hogy ez az intézmény is felkerüljön a decentralizált intézmények listájára.

„Egyértelmű, hogy Székelyföldön, Bihar, vagy Szatmár megyében a magyar nyelvű oktatásban résztvevő diákok számára előnyös lenne a főtanfelügyelőségek decentralizációja, mert akkor lehetőség lenne több olyan tantárgy tanítására, amelyek a mindennapi életben való boldogulásban segítenék a diákokat, és nem történne meg az, hogy a katedraszám vagy egyéb hasonló okok határoznák meg a képzés, a tanrend alakulását” – mondta a tanácselnök.

Hozzátette: elképzelhető, hogy a tanfelügyelőségek decentralizációja hátrányos lehet a szórványvidékeken élő magyarságnak, akik számára adott esetben csak egy politikailag kikényszerített központi döntés biztosíthatja a jogokat az oktatásban.


Helyi ügyben helyi döntést

„Hargita megyének az állna érdekében, ha minél több kormányzati intézmény átkerülne helyi szintre. Jelenleg különböző központi intézmények vezetői Bukarestnek tartoznak elszámolással, azonban a decentralizáció azt vonná maga után, hogy ezeknek a vezetőknek helyi szinten kellene felelniük a megyei és helyi önkormányzatoknak, amelyek vezetőit négyévente választja meg a lakosság. Teljesen másképp vetődik fel a felelősség kérdése, más lesz a hatékonyság” – vélekedett Borboly Csaba.

Dragnea tervezete szerint a rendőrség és a közúti rendészet a városok vagy municípiumok polgármesteri hivatalainak alárendelt egységei lesznek, ezeknek az intézményeknek a vezetőit a polgármester nevezi ki. A minisztériumok és kormányzati ügynökségek alárendeltségéből a megyei tanácsok alárendeltségébe számos intézmény kerül át, így a megyei mezőgazdasági irodák, a nemzeti örökségi és kulturális megyei igazgatóságok, a területi turisztikai egységek, az ifjúsági- és sportigazgatóságok, a megyei oktatási forrásközpontok, a munkaügy, a kifizetőügynökségek, a szociális felügyelőségek, a megyei környezetvédelmi ügynökségek, a közegészségi ügynökségek, illetve a halászati és vízügyi ügynökségek is a megyei önkormányzatok alárendeltségébe kerülnek.

A Metrorex metróvállalat és a bukaresti közlekedési hatóság a közlekedési minisztérium alárendeltségéből áttér Bukarest Tanácsához. A Duna-hidak és kikötők a megyei tanácsok alárendeltségébe kerülnek. A tengerparti napozóhelyeket a helyi hatóságok alárendeltségébe sorolják át.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS