2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egy órával Dragnea dossziéjának összeállítása után váltották le a DNA ügyészét

2013. október 03. 13:22, utolsó frissítés: 13:24

A Tiberiu Nițu főügyész által aláírt leváltást Victor Ponta indokolta meg: Papici „băsista” volt és politikai megrendelésre állított össze dossziékat.


Alig egy órával azután, hogy Lucian Papici és Mariana Alexandra ügyészek, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) I. szekciójának a vezetői és helyettese befejezték Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes korrupciós dossziéjának összeállítását, leváltották őket az eddig általuk vezetett intézmény éléről. A DNA I. szekciója a befolyásos politikusokat érintő ügyekkel foglalkozik.

Papici vezetése alatt ítéltek el olyan politikusokat, mint Adrian Năstase, Gigi Becali, Monica Iacob Ridzi, valamint a korrupt vámosok és rendőrök elleni átfogó akciók is az ő mandátuma alatt történtek.

Lucian Papici mandátuma szeptember 17-én lejárt, de Laura Codruța Kövesi, a DNA vezetője kérésére Tiberiu Nițu főügyész meghosszabbította az év végéig. Az ezt felülbíráló döntés tehát nagyjából fél hónap múlva érkezett. Helyükre Nițu főügyész Iuliana Bendeac és Viorel Cerbu ügyészeket nevezte ki, azonban Codruţa Kövesi DNA-vezető megkérdezése nélkül. A DNA belső szabályzata szerint a DNA keretében történő kinevezéseket a DNA vezetője teszi, és a főügyész hagyja jóvá.

Ponta a Romania TV-nek adott interjújában Băsescu-pártinak minősítette a leváltott ügyészt, és azzal vádolta, hogy politikai megrendelésre készített dossziékat, valamint arról beszélt, hogy Papici mandátuma lejárt, így távoznia kell.


Az Európai Bizottság jelentései szerint a DNA függetlenül működött, és politikailag elfogulatlan döntéseket hozott: „A véglegesen elítéltek száma a DNA által kezelt dossziék esetében megkétszereződött 2012-ben az előző évhez viszonyítva. Az elítéltek az összes fontosabb romániai párt tagjai közül kerültek ki” – áll a jelentésben.

A Gândul meglátásában az eset súlyossága abban áll, hogy így Ponta azt a jelzést küldte az igazságügyi rendszernek, hogy a kényelmetlenné váló ügyészeket könnyedén leválthatják. Ezen kívül a „helyi bárók” azt érthetik a történtekből, hogy a dossziéjaik „elintézhetőek”, mert a miniszterelnök közbeléphet.

Az ügyben megszólalt Traian Băsescu is, aki szerint az ügyész elmozdítása révén Victor Ponta miniszterelnök beavatkozott az igazságszolgáltatás ügyeibe, valamint azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a kohabitálásról szóló megegyezésüket. A miniszterelnök azt válaszolta, nem áll szándékában felrúgni a megegyezésüket, és szerint az államfő avatkozott bele az igazságszolgáltatás ügyeibe azzal, hogy személyesen felhívta a főügyészt Papici menesztése kapcsán.

Mindezek ellenére Dragnea ügye, amelyben befolyással való üzérkedéssel vádolják az államfő leváltására szervezett referendum kapcsán, a Legfelsőbb Bírósághoz került.

A vádhatóság szerint Dragnea tucatnyi illegális módszert alkalmazott annak érdekében, hogy népszavazással leváltsák az államfőt. A DNA szerint az volt a célja, hogy ezáltal ötven százalék feletti részvételt érjenek el, ami érvényessé tette volna a referendumot. A vád szerint egyebek mellett nyomást gyakorolt a választási bizottságokra, hogy nem létező választók szavazólapjait dobják az urnákba, és hamisítsák meg a pótlistákon szavazók személyi számát a többszöri szavazás nyomainak eltüntetése érdekében.

A Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai az ügyészség szerint nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. A 2012. július 29-i referendumon a PSD főtitkári tisztségét betöltő, az USL referendum-kampányát koordináló Liviu Dragnea azt állítja, hogy nem követett el törvénytelenséget, kizárólag legális eszközökkel mozgósított a népszavazáson való részvételre.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS