2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lesz-e változás a Communitas kommunikációjában?

Kelemen Attila Ármin 2004. február 13. 18:06, utolsó frissítés: 16:58

Tegnaptól nyilvánossá vált a Communitas Alapítvány #b#kuratóriumá#/b#nak összetétele. A belső pályázatokat és az infrastruktúrális befektetések mikéntiségét továbbra is Maja fátyla lengi be.


Létre szenderült a Communitas honlapja

Ugyan a frissítés még szerénynek sem nevezhető, de a Communitas honlapja tegnap némileg kiegészült, s ez a fejlemény egyféle nyitányként is értelmezhető. Ezt megerősíti az, amit ma a Communitas titkárságáról megtudtunk: Farkas András, az alapítvány irodavezetője megerősítette, hogy a napokban a honlapon több jelentést és összegzést is közzétesznek. Többek között a nem szaktestületekben kiosztott, vagyis a nem nyilvános pályázatokon elköltött pénzekről is.


Hogy ez valóban egyféle nyitást jelent-e a Communitas “média politikájában” vagy csak para-meta-pszeudo adatsorokkal egészül ki a Communitas nyilvános dossziéja, korai lenne eldönteni. Tény, hogy a Krónikában január 30-án megjelent Tovább tart a titkolózás a magyar közösség támogatásait kezelõ Communitas Alapítványnál című összeállítás nem vet jó fényt az alapítvány PR-jére.

A cikkből idézzük: “A közérdekű információkhoz való hozzáférést biztosító 2001/544-es törvényre hivatkozva a Krónika hivatalos formában volt kénytelen információkat kérni az RMDSZ Ügyvezető Elnökségétõl és a Communitas Alapítvány titkárságától az alapítvány működésére, gazdálkodására vonatkozóan. A hivatalos fellépést az tette szükségessé, hogy az alapítvány titkárságától korábban még a kuratórium összetételét sem sikerült megtudnunk. (...)

A Communitas Alapítvány azért számít közhivatalnak – amelyre az említett törvény tájékoztatási kötelezettségeket ró –, mert azokkal a közpénzekkel gazdálkodik, amelyeket a román költségvetés a romániai magyar nemzeti közösség számára nyújt támogatásként. Noha az említett törvény előírja, hogy a hasonló intézmények kötelesek évente beszámolni tevékenységükről, ezt a Communitas Alapítvány eddig csak egy esetben tette meg, a 2002 októberében bemutatott adatok is csak részben nyújtanak eligazítást a pénzek elköltéséről.”


Kik döntenek arról, hogy kik döntenek?

Tegnaptól hivatalossá vált az is, hogy kikből áll a Communitas Alapítvány kuratóriuma: Borbély László, Kelemen Atilla, Kelemen Hunor, Kerekes Gábor, Markó Béla, Nagy F. István, Nagy Zsolt, Szép Gyula, Takács Csaba, Verestóy Attila, Winkler Gyula – tulajdonképpen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezérkara, ami nem meglepetés, de mostmár hivatalosan sem az.Politikailag

A Communitas körüli köd hálás kampánytéma lehet az önmagukat polgáriként meghatározó szervezeteknek. A pénzügyeket könnyű, és megéri tematizálni, főleg egy negatív kampányban – és negatív kampány lesz a javából, mert túlságosan is kézenfekvő, hogy negatívnak kell lennie. Nem kizárt, hogy ez a szempont érvül szolgálhat az RMDSZ-csúcsvezetés civil jelzések iránt érzékenyebb tagjainak abban, hogy jobb belátásra térítsék a vérbeli politikusokat is. Akiket ágyúval nem lehet meggyőzni, dinamittal kell kirobbantani,

így a civilek.

A képlet – hogy ha a sajtó javarésze nem ír a Communitasról, akkor a Communitas problémaként nem létezik – már nem áll. A dolog megért arra, hogy mindenki, aki minimum egy amatőr néptánc-együttesbe fellépett megértse, miről is szólhat az, hogy milliárdokról tulajdonképpen semmit de semmit nem tudni. Elég ha, elolvassuk azt a nyílt levelet, amit a napokban néhány civil szervezet az RMDSZ ügyvezető elnökének, Takács Csabának címez, és amely megtámogatására az ERMACISZ levelezési listán aláírásgyűjtés indult.

A dolog egyelőre súlytalan, de jelzésértéke jelentős. A nyílt levél két érzékeny dolgot tematizál. Idézzük: “1. Átláthatóság megteremtése. Tekintve, hogy az átláthatóság elemi követelmény a demokratikus társadalmakban és az európai csatlakozásnak egyik alapvető feltétele, az erdélyi magyar civil szférának támogatásokat osztó alapítványok testületei tegyék közzé tevékenységi beszámolóikat, melyek tartalmazzák a pénzek elosztásának kritériumait, illetve a nyertes pályázók névsorát és a megítélt összeget, valamint az elutasított pályázók névsorát.

2. A civil és a politikai szférában betöltött tisztségek összeférhetetlenségének rendezése. Azok a politikusok, akik a civil szférának szánt alapokat kezelő intézményekben töltenek be vezető tisztségeket, mondjanak le ezen tisztségeikről.

Helyüket a civil szféra által kijelölt személyek töltsék be. Meggyőződésünk, hogy csak ily módon szüntethetők meg az Illyés Közalapítvány Romániai Alkuratóriuma, illetve a Communitas Alapítvány elbírálási rendszere kapcsán felmerült viták és visszaélések.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS