2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar hajléktalanokért tüntettek Kolozsváron – csendőri beavatkozással

Kulcsár Árpád 2013. október 07. 19:56, utolsó frissítés: 2013. október 08. 10:55

Két tucatnyian tüntettek kétnyelvű feliratokkal Magyarország Konzulátusa előtt, a csendőrök három fiatalt bekísértek.


Két tucatnyi demonstráló jelent meg ma 15 órakor Magyarország Konzulátusa előtt Kolozsváron, a hajléktalanokat büntethetővé tevő magyarországi törvény ellen tiltakozni. Az összejövetel csak kis ideig maradt incidensek nélkül, ugyanis egy férfi előbb a demonstrálókat kérte számon ottlétükre vonatkozólag, másrészt a csendőröket, hogy miért nem távolítják el őket.


A csendőrök hamarosan sorban igazoltattak mindenkit, és ekkor alakult ki az első konfliktus: többen megtagadták személyazonossági igazolványuk felmutatását, azzal érvelve, hogy a csendőrségnek indokkal kell rendelkeznie, amennyiben igazolni kíván valakit.


A csendőrök arra hivatkoztak, hogy a tüntetők számára a polgármesteri hivatal nem adott engedélyt köztéri demonstrációra. A vita egyre hevesebbé vált, hiába próbálták néhányan megnyugtatni a csendőröket, rángatni kezdték az egyik résztvevőt.


Miután továbbra sem volt hajlandó igazoltatni magát, sőt, többen is csatlakoztak hozzá, mondván, a társadalmi spontán megnyilvánulásokra nem kell engedélyt kérniük (az eseményt pedig kulturális manifesztumként határozták meg), a csendőrök erőszakkal elvitték a kérdéses fiatalembert, arra hivatkozva, hogy joguk van erre bárkivel szemben, aki megtagadja az igazoltatást.

Ekkor még két fiatalember kérte, hadd mehessenek ők is. A csendőrök készséggel megkérdezték, megtagadják-e az igazoltatást, így lett okuk az autóba tuszkolni társuk után őket is.Egy nevét nem vállaló csendőr kérdésemre, hogy parancsot kaptak-e a tüntetők eltávolítására, igennel felelt, de nem volt hajlandó elárulni, hogy kitől is érkezett ez a parancs. Az a férfi sem volt hajlandó nekünk elárulni a nevét, akinek a nógatására a csendőrök igazoltatásba fogtak: mosolyogva azt válaszolta, ő képviseli itt a közvéleményt. A demonstrálók a csendőrség épülete elé vonultak, egyesek közülük arra gyanakszanak, célzottan vitték be pont azt a fiatalembert, mivel ő az egyik legaktívabb tagja a Verespatakért szervezett tüntetéseket szervező csoportnak.
Amatőr videók a tüntetésről:


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS