2020. aug. 3. hétfőHermina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Készül-e egy nagyobb földrengés Romániában?

kérdezett: Főcze János 2013. október 09. 14:38, utolsó frissítés: 2013. október 10. 09:50

Elképzelhető egy 7-esnél erősebb rengés a közeljövőben, de előrejelzésére nincs biztos módszer. Szakács Sándor geológustól azt is megtudtuk, melyek Erdély veszélyeztetett részei.


Szakács Sándor geológust kérdeztük a Galac és Vrancea térségében egyre gyakoribb földrengések kapcsán. A geológus szerint nincs biztos módszer a következő nagy földrengés előrejelzésére. Nyilvánvaló módon Székelyföld jobban ki van téve egy esetleges 7-es magnitúdót meghaladó, Vrancea térségi epicentrumú földrengésnek, mint Kolozsvár.

Az elmúlt két hétben nagyon gyakran volt földrengés Galac térségében, majd vasárnap Vranceában is volt egy nagyobb, a Richter skálán 5,5 fokos földrengés. Van a kettő között kapcsolat?

Szakács Sándor: - A vranceai és a galaci földrengések között lehetséges, hogy legyen valamilyen kapcsolat. Ez azonban nem közvetlen kapcsolat, tehát nem az egyik váltotta ki a másikat. Ettől függetlenül hathat egyik a másikra.

Galac térségében a földrengések kis mélységben pattantak ki, a földkéregben, 5-10 km között. A vreancaiak ezzel szemben 60 km mélységben történtek. A földkéreg átlagban 40 km mélységig tart, az alatt már a földköpenyről beszélünk. Tehát a galaci földrengések a földkéregben, a vranceai földrengés pedig a földköpenyben pattant ki. A kettő úgy függ össze, hogy ugyanazok a nagytektónikai folyamatok befolyásolják mindkét térség tektonikus aktivitását.


Vannak olyan hangok, hogy ezek a kisebb rengések egy nagyobb földrengést jeleznek elő. A ’77-es földrengést megjósoló George Purcaru úgy nyilatkozik, hogy 2013 végéig, esetleg 2014 elején várható egy nagyobb földrengés. Megjósolható egy földrengés?

- Ahogy telik az idő a legutóbbi nagy földrengés után, annak az esélye, hogy egy nagyobb földrengés kipattanjon, egyre nagyobb. A geológia tudomány még nem oldotta meg azt a problémát, hogy megmondhassa aránylag pontosan azt, hogy milyen időintervallumban milyen erősségű földrengések lesznek. Habár foglalkoznak azzal, hogy megmondják azt, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy időszakban bekövetkezzen egy nagy földrengés, a determinisztikus földrengés-előrejelzés még nem megoldott probléma sehol a világon.

Purcaru szerint nagy a valószínűsége egy 2013 év végi vagy 2014 év eleji földrengésnek, de a hazai geológusok nem feltétlenül osztják ezt a véleményt, nem mindenki ért ezzel egyet. Nincsen egy olyan módszer, amellyel determinisztikusan előre lehetne jelezni a földrengéseket.

Ha lenne egy földrengés Vrancea térségében, amely meghaladja a 7-es magnitúdót, mennyire lennének kitéve a hatásainak az erdélyi települések?

- Ha lenne egy ilyen földrengés, akkor Délkelet-Erdély jobban ki lenne annak téve, mint Északnyugat-Erdély. Minél közelebb van egy település a földrengésgóchoz, ez esetben Vranceához, annál nagyobb mértékben fogja megérezni a földrengést. A nagy problémák azonban a Kárpátokon kívül vannak ilyen esetben.

Mint láttuk, a nem egészen 7-es magnitúdójú ’77-es földrengések következtében Sepsiszentgyörgyön megrepedtek a házak, de nem dőltek össze, nem haltak meg az emberek. A nagy pusztítás a Kárpátokon kívül volt.

Összefoglalva: 7-nél nagyobb magnitúdójú földrengésre számítani lehet a jövőben, de nem ismert biztos módszer az előrejelzésre. Ez az epicentrumhoz közel élőknél károkat fog okozni, de nem olyan mértékben, mint a Kárpátokon kívül. Azonban egy ilyen erősségű földrengést érezni lehet majd Budapesten is.

címoldali fotó: Cico via Shutterstock.com


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS