2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fidesz-listán indul Tőkés László? Két éve van az EP-nyugdíjig

szerk. 2013. október 17. 15:45, utolsó frissítés: 2013. október 18. 08:20

Az EMNP még nem látja, milyen konstrukcióval indul az EP-választásokon. Tőkés számára praktikus B verzió lehet a Fidesz.


Tőkés László újabb EP-képviselői mandátumra készül. Indulását - saját elmondása szerint - vagy az erdélyi magyar politikai szervezetek közös listáján, vagy függetlenként, de az is lehet, hogy egy másfajta felállásban képzeli el. Információink szerint a „másfajta felállás” azt takarja, hogy az EP-képviselő a Fidesz-lista felé kacsintgat. Csekély annak az esélye, hogy az RMDSZ-szel közös listán induljon: a szövetség kollektív tudata - noha akadnak eltérő vélemények is - nem könnyítené ezt meg. Egy független jelöltség pedig rizikós lenne.


Egy EMNP-listán történő indulás eleve csődös vállalkozás lehet az EP-képviselő számára, hiszen aligha van annak realitása, hogy a szükséges 5%-os küszöböt a tavalyi választásokon rosszul teljesítő párt egymagában elérje. Ezt már Tőkés is nyíltan elismeri: hétvégén, az EMNT küldöttgyűlésén, az EMNP-vel szemben megfogalmazott kritikája is erre utalhat, amikor azt mondta: "a párt nem töltötte be a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat". Egy radikális olvasatban ez úgy is értelmezhető, hogy ezzel a mondattal készíti elő Tőkés az EP-választásos leválását az EMNP-ről.

Arra a kérdésre, mennyire tarja helytállónak Tőkés kritikáját, Toró T. Tibor a Transindexnek azt nyilatkozta, hogy Tőkés egy a pártban meglévő diagnózist fogalmazott meg. "Tőkés Lászlóhoz hasonlóan a körülményekben is látjuk ennek okát. Éspedig azt, hogy alig féléves, vagy egyéves párttól nehéz azt elvárni, hogy törje át azt a falat, amit 23 év alatt nem sikerült áttörni. Tőkés László mondatának folytatásában azt is elmondta, hogy nemcsak az Erdélyi Magyar Néppárt a hibás az eredményekért, annak az érzésnek is hangot adott, hogy az elvárások talán megalapozatlanul, de magasabbak voltak" - reagált még az EMNP elnöke.


EMNP-s esélylatolgatás

Mit szeretne az EMNP, saját listás Tőkés Lászlót vagy közös listás Tőkés Lászlót? Az EMNP elnöke úgy véli, "egyértelműen egy választási koalícióban gondolkodunk, minden normális ember ebben gondolkodik". Szerinte egy közös lista a választók akaratával is összhangban lenne. Ugyanakkor elmondta, még nincs semmilyen döntés arról, hogy az EMNP hogyan közelíti meg az EP-választások kérdését.

"Egy dolgot viszont biztosan tudunk, hogy akkor lesz az erdélyi magyaroknak erős EP-képviselete, ha az erdélyi magyar politikai erők összefognak. Az Erdélyi Magyar Néppárt azt szorgalmazza, hogy választási koalíciót kössön az RMDSZ-szel" - mondta Toró, és hozzátette: ha létrejön a pártkoalíció, Tőkés Lászlónak mindenképpen ott a helye a listán. Ennek érdekében szeretnének tárgyalóasztalhoz ülni az RMDSZ-szel, noha már több sikertelen kísérlet volt.

"Remélem, az RMDSZ a mi kinyújtott kezünket nem üti el ismételten" - mondta az EMNP elnöke. Felidézte, az EP-választási törvény szerint mind a pártoknak, mind a pártszövetségeknek 5%-os küszöböt kell elérniük. "Nincs emelt küszöb a koalíciók esetében, csak szűk látókörű politikai megfontolások állnak az útjába annak, hogy egy ilyen erős koalíció megszülessen" - mondta.


Papp Előd, az EMNP alelnöke szerint is az lenne az üdvözítő, ha létrejönne egy közös lista minden politikai szereplő részvételével, de szerinte ennek az esélyei minimálisak, főként az RMDSZ miatt. Az teljesen más kérdés, hogy az EP-választásokon az EMNP hogyan fog részt venni, vagy hogy Tőkés László milyen formában indul. Azonban az biztos, Tőkés László indulni fog, vagy függetlenként, vagy koalíciós listán, vagy pedig a néppárt színeiben. Ezek a lehetőségek léteznek, de ezek az elkövetkezendő időszak politikai történéseitől, illetve a szereplők bölcsességétől függnek - nyilatkozta a Transindexnek Papp.

Kérdésünkre, hogy mit gondol azokról a híresztelésekről, melyek szerint Tőkés a Fidesz-listán való szereplésre készül, azt mondta, minden választás előtt különböző hírek látnak napvilágot, ezeket a találgatásokat ő maga is hallotta: „egy dolog biztos, hogy Tőkés László politikai tevékenységére szüksége van az erdélyi magyar közösségnek” – sommázott.


Miért ragaszkodik Tőkés az EP-képviselői tisztséghez?

Az erdélyi magyarság sokat hangoztatott érdekeinek képviselete mellett nem kizárt, hogy Tőkést személyes indokok is vezérlik, amikor újabb EP-képviselői mandátumra pályázik. Két év múlva Tőkés ugyanis eléri az EP-képviselői nyugdíjkorhatárt, 63 éves lesz. Vagyis két év múlva Tőkés az EP-ből mehet nyugdíjba. Ha Fidesz-listán indulna, visszavonulása a Fidesz számára sem lenne teljes veszteség, hiszen a két év letelte után saját listájáról delegálhatná a következő jelöltet a helyébe. Azt, hogy Tőkés két éves mandátumon dilemmázik, EMNP-s forrásaink is megerősítették.

Utánajártunk annak, hogy hogyan nézne ki és mi lenne ennek a „csonka” mandátumnak a logikája, illetve a keretei. Számításaink szerint Tőkés 2015-től megközelítőleg 2000 euró nyugdíjat kapna minden hónapban az Európai Parlament költségvetéséből.

A 2009-től érvényes uniós szabályzat alapján minden EP-képviselő ugyanannyi fizetést kap: bruttó 7956,87 eurót (nettó 6200,87 eurót) ami az Európai Bíróság bírái alapfizetésének 38,5%-a. A nyugdíjba vonult képviselő minden mandátumban töltött teljes évben keresett fizetés 3,5%-át kapja évente. Ez az összeg azonban nem lehet több mint havi fizetésének 70%-a, és Románia nyugdíjrendszerétől függetlenül fizetik.

Ha Tőkés László megkapná az újabb mandátumot, akkor kilenc teljes évnyi mandátuma lenne nyugdíjazásakor, ugyanis az 1952-ben született politikus 2015-ben lesz 63 éves. Ehhez hozzá kell tenni, hogy 2009 júliusa előtt más szabályok érvényesek az EP-képviselők nyugdíjszámítására.


Hogy kerülhet fel Tőkés a Fidesz-listára?

Az érvényben lévő európai parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok alapján Tőkés László, aki magyar állampolgár is, indulhat Magyarországon a 2014-es választáson. További feltétel a magyarországi lakhely, ami nem jelenthet akadályt Tőkés számára, akinek tudomásunk szerint saját lakása is van Magyarországon. Ha ezt a forgatókönyvet követi, akkor be kell jelentenie az erre vonatkozó igényét, és egyben igazoltatni Romániával azt, hogy nem áll fenn semmilyen összeférhetetlenség a betölteni kívánt tisztséggel. Ezen kívül Tőkésnek arról is nyilatkoznia kell, hogy nem indul más államban, történetesen Romániában is.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS