2021. január 16. szombatGusztáv
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USL még mindig nem döntött, hogy mit decentralizálna

szerk. 2013. október 22. 16:25, utolsó frissítés: 2013. október 23. 07:54

Az ellenőrzéseket és a munkaügyet biztosan nem. A decentralizációs törvénnyel együtt a közalkalmazottakra vonatkozó és a helyi közigazgatási törvényt is felelősségvállalással módosítják.


Liviu Dragnea tegnap mutatta be az USL parlamenti csoportjainak a decentralizáció tervezetét. A miniszterelnök-helyettes arról beszélt a sajtónak, hogy a kormány felelősségvállalással fogja elfogadni a decentralizációs törvénytervezet mellett a közalkalmazottakra vonatkozó törvényt és a helyi közigazgatási törvényt is.

Dragnea szerint ezek a módosítások összefüggnek a decentralizációval. Ilyen változtatás például a közalkalmazottakra vonatkozó törvény módosítása: a közalkalmazottak teljesítményét félévente mérik ezután, nem évente, mint eddig.
A Közalkalmazottak Országos Ügynöksége (ANFP) is veszít a hatásköreiből. A Dragnea által hozott példában ez a módosulás abban nyilvánul meg, hogy az ügynökségnek nem kell helyi szinten történő alkalmazásokra rábólintania. Ezen kívül a kiemelt státusú közhivatalnokok áthelyezésére vonatkozó rendelkezés is változni fog. Ezek eddig automatikusan kaptak állást más intézménynél. Ezután az új intézmény beleegyezése szükséges az alkalmazottak soraiba kerüléshez.

Dragnea azt is elmondta, hogy az Országos Munkaerő Ügynökséget (ANOFM) nem decentralizálják, de a szociális kifizetésekkel foglalkozó ügynökség (ANPIS) egyes hatásköreit igen. Az, hogy melyik hatáskörökről van szó (Dragnea a dossziék összeállításával és a kifizetésekkel foglalkozó részlegekről beszélt), azután fog kiderülni, hogy a miniszterelnök-helyettes egyeztetéseket folytat Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszterrel.

A szintén decentralizálni kívánt kikötők esetén a kikötők területét a helyi önkormányzatok kapják, ellentétben a felszerelésekkel és gépekkel, amelyeket csak használatra kapnak meg az önkormányzatok. Dragnea szerint minden érintett megyével külön tárgyalásokat fognak folytatni erről és akár kivételek is születhetnek. Dragnea elmondta, hogy habár az alapgondolat az, hogy a kikötők mind a helyi önkormányzatok ellenőrzése alá kerüljenek, megtörténhet, hogy az önkormányzatok nem kívánják igazgatni ezeket. Ez esetben kerülne a kikötő az illetékes megyei tanácshoz.Dragnea úgy nyilatkozott, hogy a hét végéig várják a fejlesztési minisztériumnál a módosító javaslatokat az USL parlamenti képviselőitől és szenátoraitól.

A Mediafax forrásai alapján a hétfőn összeülő Liviu Dragneanak és Klaus Iohannisnak nem sikerült közös álláspontra jutniuk az ANOFM és az ANSIP decentralizálása kapcsán Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter ellenkezése miatt. Annak ellenére, hogy a múlt héten az USL politikai határozatot hozott ebben az értelemben, a miniszter asszony nem szeretné az említett ügynökségeket decentralizálni.

Dragnea azt mondta, hogy az önkormányzatnak átengedett intézmények nem változtathatják meg foglalkozásuk tárgyát és nem adhatóak el. Ezen kívül a központból irányítanák a decentralizált ügynökségek ellenőrzését is.

Arról, hogy miért lenne fontos az ANOFM decentralizálása, Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő nyilatkozott korábban a Transindexnek, a cikkünk elérhető itt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS