2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Indulna újabb EP-mandátumért Sógor és Winkler

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2013. október 24. 10:55, utolsó frissítés: 13:34

A Tőkéssel kialakított közös lista lehetőségét az EP-képviselők nem kívánták kommentálni, de Sógor leszögezte, a lejáratókampány és a politikai vádaskodás képviselet nélkül hagyhatja az EP-ben az erdélyi magyarságot.


Az RMDSZ november 23-án szervezi meg a következő Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülését, amelynek napirendjén az EP-választások témája fog szerepelni. Az SZKT meg fogja állapítani azt a menetrendet, amellyel a választásokra készül fel a szövetség. Az első teendő a két szövetségi EP-képviselő – Winkler Gyula és Sógor Csaba tevékenységének kiértékelése lesz. Az SZKT-t követő időszakban összeáll majd az a jelöltlista, amelyre a májusi EP-választásokon az RMDSZ kérni fogja az erdélyi magyarok szavazatát.

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint egy közös listát kellene összeállítani, amelyen Tőkés László EP-képviselő is helyet kap. Winkler Gyulát és Sógor Csabát arról kérdeztük, hogy indulnak-e újabb mandátumért, és miként vélekednek egy közös lista összeállításának lehetőségéről.
Kíván-e Ön indulni egy újabb mandátumért a jövő évi európai parlamenti választásokon?Sógor Csaba: - Igen, úgy érzem, hogy egy újabb mandátumban az eddigi tapasztalatok segítségemre lehetnek az erdélyi magyarság európai képviseletében, ha az RMDSZ döntéshozó testületei és természetesen közösségünk is támogat majd a további munkámban.

Winkler Gyula: - Az elmúlt hat esztendőben minden tehetségemet felhasználva igyekeztem az RMDSZ képviseletét ellátni az Európai Parlamentben. A következő mandátum tele lesz kihívásokkal, és lehetőségekkel is. Valószínűleg újból megnyílik az európai szerződések vitája, ezért rendkívül fontos az RMDSZ jelenléte európai szinten, az erdélyi magyarság képviselete. Ha a kérdés személyes, akkor a válaszom az, hogy indulnék egy újabb mandátumért, de ennek az elhatározásnak, bejelentésnek még nem érkezett el az ideje. November 23-án lesz a Szövetségi Képviselők Tanácsának soron következő ülése Marosvásárhelyen, ott a képviselők megvitatják és elfogadják az EP választások előkészítésének menetrendjét, ez jelenti majd a hivatalos keretet, amelyhez tartjuk magunkat.


Ön szerint melyek lesznek a választási kampány kihívásai?

Sógor Csaba: - A választási kampány legnagyobb kihívása a romániai magyarok mozgósítása lesz. Az Európai Unió nem úgy kezeli az őshonos nemzeti kisebbségek problémáit, ahogyan mi azt szeretnénk, vagy ahogyan mi azt az uniós csatlakozásunk előtt hittük. Ám ez nem azt jelenti, hogy az erdélyi magyarok képviseletére semmi szükség. Sőt, azt jelenti, hogy továbbra is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Európában tudjanak a problémáinkról, jobban megértsék helyzetünket és szimpátiával, megértéssel viszonyuljanak hozzájuk. Kötelező és kikényszeríthető európai jogi biztosítékokat kiharcolni sokkal hosszabb folyamat lesz, azonban ezen az úton végig kell mennünk, nincs más választásunk.

Az európai témák kapcsán pedig tudatosítanunk kell magunkban, hogy az Európai Unió nem egy távoli és megfoghatatlan, bonyolult működési mechanizmussal bíró szervezet, amely mindig kioktatja a kelet-közép-európai államokat. Nem, az Európai Uniónak teljes jogú tagjai vagyunk, ezért bele kell szólnunk abba, hogy Európa hogyan képzeli el az ijesztő mértékű európai munkanélküliség kezelését, fenn kell tartanunk álláspontunkat, amikor a kohéziós források megnyirbálásáról vagy átcsoportosításáról vitázunk és hangsúlyoznunk kell a régió mezőgazdaságának állapotát, amikor a hagyományos, Nyugat-Európában évtizedekig folyósított, támogatási formák átalakítását tervezik. A közös Európának mi is részei vagyunk és egyáltalán nem közömbös számunkra, hogy a földrész milyen irányba halad. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a jövő Európájában a mi elképzeléseink is helyet kapjanak.
Winkler Gyula: - Elsősorban a kampány előtti időszakról kellene beszélni, a konfliktusok elsősorban a román politikai palettán jelentkeznek, és ez ránk is kihat, hiszen ebben a politikai kontextusban élünk. Én nem hiszem, hogy el lehet különíteni az erdélyi magyar politikai szférát, a román vagy a magyarországi politikai szférától. A román politikai szférában egy olyan helyzet áll elő, amivel eddig még nem találkoztunk, éspedig az, hogy egy kormánykoalíciónak a két entitása külön, tulajdonképpen egymás ellen indul az EP-választásokon. A PSD és a PNL csúnya kampányt fog folytatni, ennek a negatív kampánynak a felvezetése már el is kezdődött. Ebben a környezetben nekünk is meg kell hoznunk a saját politikai döntéseinket. A 2020-ig terjedő időszak nemcsak gazdasági, vagy a fejlődés szempontjából fontos: el kell foglalnunk helyünket az EU intézményeiben, Európában, ami az elmúlt hét évben csak részlegesen sikerült. A banki unió, a gazdasági felügyelet kérdéskörét egy új szerződéses keretben kell rendezni.

Az EP-választással kapcsolatosan a legnagyobb kihívás véleményem szerint az erdélyi magyar emberek felvilágosítása arról, hogy „mire jó Európa”, melyek az előnyei. Tájékoztatnunk kell őket afelől, hogy az erdélyi magyar érdekek képviseletét csak az erdélyi magyar képviselők tudják biztosítani Európai Parlamentben.

Az EP-választás lakhelyhez kötött, az európai választó, ha nem az állandó lakhelyén, hanem egy másik tagállamban él, ahol letelepedési engedéllyel, rezidenciával rendelkezik, akkor dönthet: vagy saját hazájában, vagy az illető államban, az ottani jelöltekre szavaz az európai parlamenti választásokon, viszony mindenképpen egyszer szavazhat.

Az is egy kihívás lesz, hogy világossá tegyük: az erdélyi magyar ember a romániai EP-választáson vesz részt, hiszen erdélyi lakhellyel rendelkezik. Azoknak, akiknek van egy másodlagos lakhelyük és hivatalos okmánnyal rendelkeznek Magyarországon, azok eldönthetik, hogy a magyarországi listákra szavaznak, Magyarországon, vagy Magyarország külképviseletein, vagy pedig Romániában élnek ezzel a jogukkal. Egyetértek az eddig már elhangzott véleményekkel, hogy az erdélyi magyarok nagyon kis hányada van ebben a helyzetben. Amúgy ezek az emberek felé is meg kell fogalmazni azt az üzenetet, hogy sokkal fontosabb Erdélyben szavazni, hiszen Magyarország erdélyi szavazatokkal vagy azok nélkül is 21 magyar képviselőt küld az EP-be. A magyarországi képviselőkön kívül még öten vagyunk jelenleg magyarok az Európai Parlamentben: ketten jönnek Felvidékről és hárman vagyunk erdélyiek, bizonyítva azt, hogy a romániai magyarság az Unió egyik legnagyobb nemzeti közössége, mely kisebbségben él. Közösségi és politikai szempontból egyformán fontos az erős Európai Parlamenti képviselet megtartása.

Az RMDSZ-nek minden alkalommal nehéz elérni a választási küszöböt, ’92 óta politizálok, de egy olyan választásra sem emlékszem, amelyen a küszöb elérése ne jelentett volna kihívást. Most is kihívást jelent, remélem, hogy nem a küszöb eléréséről fog szólni a kampány, hanem arról, hogy a demográfiai arányoknak megfelelően biztosítva legyen az erdélyi magyarság EP-képviselete. Fontos, hogy őszinték legyünk, és hogy hatékonyan tájékoztassunk: az EU-nak rengeteg nyavalyája, problémája van, nagyon sokan gondolják úgy, hogy az Európai Unió intézményeit reformálni kell, közelebb kell hozni ezeket a polgárokhoz. Erről őszintén kell beszélni, de emellett a pozitív dolgokat sem kell elhallgatni: például ezelőtt 20 évvel ki gondolta volna azt, hogy a hallgatóink ezrével mehetnek áthallgatásra, gyakorlatra, tapasztalatszerzésre külföldi egyetemekre. Nagyon hosszú a negatív és a pozitív témák listája. A negatívumok kapcsán a legfrissebb rossz hír a kisebbségi tematikájú polgári kezdeményezés elutasítása. Nem szeretjük, hogy az EU ilyen, nem fogadhatjuk el, hogy az EU nem akar a nemzeti kisebbségek kérdésével foglalkozni. De az nem elég, hogy erről nyilatkozunk: ott kell lenni, hogy azt, ami nem jó, próbáljuk meg alakítani, módosítani, megváltoztatni.


Az Erdélyi Magyar Néppárt a közös EP-választási listát szorgalmazza, és Tőkést támogatja. Az RMDSZ részéről többen is azt mondják, hogy egy közös lista létrejötte kizárt. Elképzelhetőnek tartja azt, hogy létrejöjjön egy olyan konjunktúra, hogy Ön Tőkés Lászlóval közös listán induljon és közösen tevékenykedjen a következő mandátumban, az Európai Parlamentben?

Sógor Csaba: - Tudtommal a Néppárt hivatalosan nem tett ajánlatot az RMDSZ-nek egy közös listáról, azt gondolom, hogy a sajtóban elhangzott kijelentéseket nem lehet ennek tekinteni. Fontos leszögeznünk egy tényt: amennyiben az elkövetkező időszakot azzal töltjük, hogy a tavalyi választási évhez hasonlóan politikai vádakat fogalmazunk meg és egymást lejáratását tűzzük ki célul, akkor az erdélyi magyarság képviselet nélkül maradhat az Európai Parlamentben. Ennek pedig azok a román pártok fognak a legjobban örülni, amelyek további képviselőket küldhetnek a helyünkre, majd újra elmondhatják Európában: Romániában megoldották a kisebbségi kérdést.

Winkler Gyula: - Nehéz arra válaszolni, hogy milyen szövetséget képzelek el az RMDSZ számára az EP választási kampányban. Egy dolgot szeretnék megfogalmazni: egyedül az RMDSZ tud erdélyi magyar jelenlétet biztosítani az EP-ben. A lista egy RMDSZ lista lesz, ezt meggyőződéssel állítom, ez egy saját vélemény, a döntések a következő hónapokban megszületnek. Az, hogy mit szorgalmaznak a más politikai szereplők, azt nem kommentálom. Kommentálják akik szorgalmazzák.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS