2024. március 4. hétfőKázmér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Himnuszok, harangszó: véget ért a Székelyek Nagy Menetelése

2013. október 27. 09:06, utolsó frissítés: 2013. november 02. 18:47

A csíkiak kalandos utazása volt a menet legfontosabb híre. A szervezők szerint 120 ezren vettek részt. Budapesten is erőst sokan voltak a szimpátiatüntetésen.

>> A Székelyek Nagy Menetelésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalók >>

Nagy nap virradt
10:00


Egy óra múlva ökumenikus istentiszteletekkel kezdetét veszi a Székelyek Nagy Menetelése. Az istentiszteletek helyszínei:

Kökös: Központ
Uzon: Központ
Szentivánlaborfalva: Katolikus templom
Rétyi útkereszteződés: Motelnél
Eresztvény: Iskolaudvar
Maksa: Templomkert
Dálnok: Keresztút
Csernáton: Székelykapunál
Ikefalvi elágazás
Kézdivásárhely: Központ
Kézdisárfalva: Játszótér
Nyujtod: Központi park
Lemhény: Almási úti elágazás
Bereck: Központ (Gábor Áron szobornál)

Ajjaj. Hírszerkesztőnk órája nem állt át a téli időszámításra. Valójában még két óra van kezdésig. A hírt visszavontuk, találkozunk egy óra múlva.

A „székely autópálya” egyelőre üres
9:01

Tudósítónk beszámolója szerint a székely autópályának nevezett útszakasz (Szászrégen – Gyergyószentmiklós – Csíkszereda – Tusnád – Sepsiszentgörgy - Kökös) egyelőre üres. Az előbb hagyták el Gyergyószentmiklós központját, a főtér kihalt. Mondjuk nem tudjuk, mire számítottak vasárnap reggel 9-kor.

Breaking news
9:03

Tudósítónk visszahívott: Tekerőpatakon láttak egy székely zászlós motorost. „Tuti oda megy!” – fogalmazott telefonos tudósításában kollégánk.

Egyébként a szervezők ajánlásai szerint a különböző székekből érkezőknek ide kell menniük:

Bereck: Marosszékről Nyárád-mente, Kézdiszék
Lemhény: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Nyujtód: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Sárfalva: Udvarhelyszék, Kézdiszék
Kézdivásárhely: Marosszék, Kézdiszék, Orbaiszék
Ikafalva, útelágazás: Marosszék, Kézdiszék
Csernáton: Marosszék, Kézdiszék
Dálnok: Sepsiszék, Orbaiszék
Maksa: Sepsiszék, Orbaiszék
Eresztevény: Bardóc-Miklósvárszék, Sepsiszék
Rétyi keresztút: Orbaiszék, Sepsiszék
Szentivánlaborfalva: Gyergyószék, Sepsiszék
Uzon: Csíkszék, Sepsiszék
Kökös: Csíkszék, Sepsiszék, Brassó és környéke

„Erdélyből, de Magyarországról”
9:05

Az MTI szerint az SZNT elnöke, Izsák Balázs kétszázezer résztvevőre számít a háromszéki településeket összekötő meneten. A szervezők által kiküldött sajtómeghívóban ez áll: „A tüntetésre mintegy 150 ezer embert várunk Erdélyből, de Magyarországról és az egész világból.”

Elromlott a csíkiakat szállító vonat mozdonya

9:10

"Tekintettel arra, hogy a csíkiakat a Székelyek Nagy Menetelésére szállító bérelt vonat mozdonya a Regiotrans társaság illetékeseinek bejelentése szerint elromlott, ezért felkérünk minden háromszékit, hogy minél többen jöjjenek ki a megmozdulásra. A sepsiszentgyörgyiek irányában pedig azzal a kéréssel fordulunk, hogy jöjjenek Kökösbe, oda ahova tervezetten a csíki szerelvény érkezett volna" - írja a az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének sajtóirodája.

Telefonos tudósítónk jelenti

9:11
„Ünneplőbe öltözött kalapos bácsi Daciával, a feleségével. Utána tele Logan, 5 ünneplőbe öltözött emberrel. Kezdtük beérni az utolsó fecskéket.”

Mennyit megyünk?
9:15
Hivatalos adatokból dolgozunk: a rendezvény honlapján lévő térkép szerint „a felvonulás tervezett hossza 45 km.” A sajtómeghívó szerint 54 km a Bereck és Kökös közti távolság. Leellenőriztük az útvonalat a Via Michelin útvonaltervezőn, amely 54 km-t mutat. Az út időtartama személygépkocsival 45 perc, költsége 11,14 euró, amiből 5,14 euró az üzemanyag, 6 euró pedig az útadó. Gyalog nyilván sokkal olcsóbb. Az adatok összevetéséből az következik, hogy a reális táv 54 km, ami sajnos azt is jelenti, hogy több korábbi hírünkben elírtuk az adatokat. Elnézést, így utólag.

FONTOS! Kötelező dresszkód!!!
9:16
A szervezők titokban tartottak egészen mostanig egy lényegi információt, mégpedig azt, hogy nem lehet ám akárhogy öltözni a menetre. Pedig sajtómeghívóban ott áll, fehéren feketével: „minden idők legnagyobb székelyföldi menteoszlopát alakítjuk ki”. Tehát felkérünk minden résztvevőt a mentében való megjelenésre. Akinek még nincs, az itt talál szabásmintát.Marosfőn rendőr állítgatja le az autósokat
9:16

Útban lévő tudósítónktól tudjuk. Őket nem állították meg.

Rezesbandák, székely zászlósok a vasútnál
9:18

Csíkszentdomokoson a vasútállomáson ünneplős székely zászlósok álldogálnak. Csíkdánfalván is rezesbanda, székelyruhások.

Időjárásjelentés
9:21

Tudósítónk jelenti: felszállt a köd. maroshévízen még csak 3 fok volt, de Csíkszeredához közeledve már 8 fok van.

A csíkrákosiak feltalálták magukat
9:34

Telefonos tudósítónk tíz perce jelezte, hogy Csíkrákoson az állomás mellett egy csoport ünneplős épp akkor ül be több autóba. Szerinte épp próbálják megoldani, hogy eljussanak a menetelésre.

A rákosiak 15 autóból álló konvoja épp most, 9:34-kor hagyta el kollégánkat Csíkszereda határában. Az utolsó autón két nagy székely zászló lobog.

Borboly Csaba a meghibásodott mozdonyról
9:52

Kitérő választ adott Borboly Csaba arra a kérdésünkre, szabotázsakció lehet-e a csíkiakat a menetelésre szállító mozdony meghibásodása. „Nem tudom, mi történt. 5 perccel a tervezett indulás előtt jelezte a Regiotrans, hogy a mozdony meghibásodott, ennél bővebb magyarázattal nem szolgáltak. Azt ígérték, küldenek cseremozdonyt, és egy ideig abban reménykedtünk, hogy egy órán belül megérkezik, de aztán kiderült, csak délután 3-4-re érkeznénk a helyszínre. Épp az előbb küldtünk faxot a Regiotrans-nak, hogy nem tartunk igényt a szolgáltatásukra, és kérjük vissza a pénzünket” – mondta el a Transindexnek Borboly Csaba. A nyolc utaskocsit tartalmazó szerelvény teljes bérleti díja előre ki volt fizetve, a költségeket az RMDSZ Csíki Területi Szervezet és magánadományozók állták.
A máshonnan érkezők felvették a csíkiakat

9:54

Borboly Csaba köszönetet mondott a Marosvásárhelyi rádiónak és a csíki rádiónak is, amiért értesítették a más településekről autókkal és buszokkal a menetelésre tartókat a mozdony meghibásodásáról. Rengeteg busz és autó állt meg Csíkszeredában és a felcsíki állomásokon, jelezték, hogy még hány hely van a járművükben, és több mint ezer csíkit vittek magukkal – mondta el a tanácselnök.

„Így még többen is leszünk, mint eredetileg lettünk volna. A vonatállomásról már mindenki elindult a menetelésre, kivéve azt az egy rendőrt, aki feljegyezte a megálló és utasokat felvevő autók rendszámát” – tette hozzá Borboly.

Facebookról loptuk rovatunk jelentkezik
10:02

Tamás Sándor és Antal Árpád is Facebook-oldalukon közölték tegnap este, hogy a háromszéki fiatalok meggyújtották az autonómia őrtüzét a maksai Óriáspince-tetőn.

Tánczos Barna szenátor pedig félórával ezelőtt azt írta: "Sikerült mindenkit autóba ültetni, aki várta a Kökösre induló, de soha meg nem érkező vonatot. Köszönjük mindenkinek a segítséget, találkozzunk Kökösön! Hajrá Székelyföld!"
Telefonos gyorssegély-szám a hoppon maradt csíkiaknak
10:10

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Borboly Csaba közleményben kéri a Csíkszéken áthaladó autósokat, vegyék fel a Székelyek nagy menetelésére tartó stopposokat. Akinek nem sikerül fuvart szereznie, az telefonon is segítséget kérhet. Alább a közlemény:
„Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és a Székely Nemzeti Tanács nemcsak szerződést kötött a Regiotrans vasúti társasággal, hanem már csütörtökön ki is fizette a kért összeget a szerelvényre. Ennek ellenére vasárnap reggel a különvonatot várók azt az értesítést kapták: elromlott a mozdony.
Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete sajnálatosnak tartja, hogy ez így történt. Valóban elromlott-e a szerelvény, vagy sokkal inkább a román hatóságok egy újabb olyan intézkedésével állunk szemben, amely megakadályozza magyar, székely közösségünket jogai gyakorlásában?
Arra kérünk minden Kökös irányába haladó autóst, bárhonnan is indul, hogy ha a csíki térségben a vasútállomások környékén lát embereket, akik a Nagy menetelésre indultak, vegyék fel őket! Továbbá arra kérnék mindenkit, csakazértis menjünk el minél többen a Nagy menetelésre, üljünk autóba, próbáljunk felkérezkedni a még el nem indult buszokra, mutassuk meg, hogy nem tudnak elgáncsolni! Találkozzunk legkésőbb 12 órakor Kökösön!

Ha van még olyan, aki nem kapott autót a vonat helyett, kérem, hívja 0744-399.282, a 0744-399.243, 0740-883.854-as telefonszámok valamelyikét.

Isten segítsen mindenkit az úton!”

Kulturális ajánló: „elektronikus küldeményművészeti nemzetközi kiállítás” Sepsiszentgyörgyön
10:15

A Székelyek Nagy Menetelését megelőző napon, október 26-án az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sepsiszéki szervezete, a Mikó Imre Egyesület és a sepsiszentgyörgyi Etna Alapítvány szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt a Míves Házban.

Az autonómia anatómiája címet viselő tárlat a szervezők megfogalmazása szerint „elektronikus küldeményművészeti nemzetközi kiállítás”, mely elnevezés jelzi a művek egybegyűjtésének körülményeit: ezeket ugyanis drótpostán juttatták el a művészek a pályázat meghirdetőinek.

Ütő Gusztáv, a tárlat ötletgazdája és kurátora bevezetőjében elmondta: az autonómia körül érzékelhető fogalomzavarból jött az ötlet, hogy vizuálisan boncolgassák a témát. Valójában tudjuk-e, miért harcolunk, miért menetelünk? – tette fel a kérdést a kurátor. Sok esetben az a tapasztalat, hogy nem ismerik az autonómia jelentését. A képzőművész hozzátette: bár nemzetköziként hirdették meg a pályázatot és érkeztek külföldről is alkotások, de ezek kivétel nélkül magyar művészek munkái. Éppen ezért nemzetközi helyett nemzeti kiállításról beszélhetünk. A kiállításmegnyitón Tőkés László EP-képviselő, Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere és Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész is beszédet mondott.

Dugó van a Nyergestetőn
10:21

Tudósítónk jelenti: dugó van a Nyergestetőn. Sok az autó, sok a busz. Ennél többet nem tud jelenteni, mert telefonjel viszont nincs. Így is fel kellett másznia egy dombra, hogy be tudjon jelentkezni.

Már nincs dugó
10:44

Kollégánk jelenti: már nincs dugó a Nyergestetőn, normálisan lehet haladni. Most épp Szárazpataknál vannak.Kamionosok egymás közt
10:45

A kamionosok rádióján elkapott (román nyelvű) beszélgetés:

- Kézdi és Brassó közt tele van az útszakasz csendőrökkel, mert egy tüntetés lesz.

- Mersi, colegu'.


"Marele marş al Secuilor"
10:50

A román sajtó egyelőre szinte semmit nem ír a menetelésről, de még nem annyira meglepő. Kelemen Hunor tegnapi üzenetét, miszerint "az autonómia nem azt jelenti, hogy mi valakitől elveszünk valamit, hanem azt, hogy valakiért valamit teszünk", sokan lehozták, meg előzetesben azt is, hogy 150 ezer embert várnak.

Ma délelőtt az Adevarul közölt kis szöveget arról, hogy 12-kor kezdődik a menetelés, és Rétyen néhány tucat ember gyűlt össze. A Realitatea pedig "news alert"-ben közli, hogy elromlott a vonat.

Kézdi bedugult
10:50

Kézdivásárhelyen óriási a kocsisor, csak lépésben lehet haladni. Tudósítónk a sor elején, a messzi távolban lát egy forgalmat irányító rendőrt. „Elől buszokat is látok, rengeteg a Hargita megyei jelzésű autó, és épp most megy el mellettünk egy székely zászlós csoport” – jelenti.

A Duna rovásírással tudósít

10:59

Megkezdődött a Duna Televízió élő tudósítása, amivel valószínűleg egy napra lenyomja Erdélyben az RTL Klubot és a TV2-t. A képernyőn a települések nevét rovásírással is kiírják.

Székely zászló égett Pozsonyban, de nem úgy
11:11

Felvidéki magyar diákok vasárnap hajnalban a pozsonyi román nagykövetség előtt négyszáz mécsesből raktak ki egy székely zászlót - tudósít a bumm.sk. A menetelést támogató akcióra a rendőrök is kiérkeztek, akik közölték a diákokkal, hogy magánterületen vannak, és a forgalmat is akadályozzák. A diákok virradatkor elmentek.

Skót, katalán, baszk óriászászlók Rétyen
11:28

A rétyi gyülekezőhelyen rézfúvósok szórakoztatták az istentisztelet kezdetéig a tüntetőket, akik székely és magyar zászlók százaival vonultak a helyszínre. Rétyen megannyi olyan európai közösségnek a zászlaját is kitűzték, amelyek szolidaritására számít a székelység az autonómia eléréséért folytatott küzdelemben. A helyszínen baszk, katalán, skót és dél-tiroli zászlók is ki vannak tűzve - írja az MTI, de mi is látjuk.

A Realitateán vezető a menetelés
11:35

A Realitatea weboldalán időközben vezető sztori a menetelés, Antonescu kifütyülésével, a menetrend szerinti vrancea-i földrengéssel és az unokáját sétáltató Basescuval váltakozva (sosem látott fotók!!).

Korodi Attila a Mediafaxnak azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy a vonat technikai meghibásodás miatt nem indult el, és az állambiztonsági szervek beavatkozását sejt a háttérben. Szerinte ez az incidens is bizonyítja, miért van szükség decentralizációra és valódi demokráciára.


Korodi: ez a szolidaritás!
11:37
Tudósítónk biciklire pattant
11:40

Tudósítónk a gyorsabb közlekedés és tudósítás érdekében biciklire pattant. Megvolt a hangpróba is a headsetjével, felhívott, visszahívtuk, mind a két alkalommal tökéletesen működött, így tudósítónk szabad kezet kapott a munkájához.

Ökumenikus istentiszteleten vesz részt tudósítónk
11:45

Kézdivásárhelyen. Legalábbis gyanítjuk, mert mikor ismét felhívtuk egyeztetni, akkor suttogva válaszolt. Eközben mi a Duna Televízióban Böjte Csabát nézzük, aki most is szimpatikus, mint mindig.

A Székelyek nagy menetelése az űrből
11:59

A Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás elkészítette a Székelyek nagy menetelésének műholdképét. Bár a 250 méter felbontású műholdképen a menet maga nem látszhat, az útvonalat felrajzolták. "Miközben a sikeres felvonulásért és a székely autonómiáért szurkolunk, érdemes megtekinteni az őszi színekben szépen megkülönböztethető magassági növényöveket is" - írják. A kép kicsiben alább látható, de nagyobb felbontásért érdemes ide kattintani.
Tudósítónk a templom mögül suttogva jelenti
11:59

Becslése szerint 3000 személy vehet részt a Kézdivásárhely főterén zajló ökumenikus istentiszteleten, az egyik közlekedési rendőrnél is érdeklődött a létszámról, de az kérdésére azt válaszolta, fogalma sincs. Ezért felszaladt az egyik magasabb épület tetejére, szemügyre venni a terepet: a térre minden irányból özönlik a tömeg, így nehéz felbecsülni, hányan lehetnek. Csak egy árpádsávos zászlót vett észre, voltak magyar zászlók is, de a legtöbb a székely zászló.Egyébként a rendőrök a teret lezárták az autóforgalom előtt, az emberek biciklivel vagy gyalog érkeznek. A tömeg csendben ünnepel. Tudósítónk szerint a hangulatra a tér szélén álló hivatalosnak kinéző személyek, talán közösségi rendőrök vigyáznak, leszállítják a bicikliről az érkezőket. Megérkeztek az ünneplőbe öltözött marosszékiek is, a falujuk nevét hirdető táblák alatt sorakoznak.

Hamarosan vége az istentiszteletnek
12:02

A prédikációk a szabadság fontosságát emelték ki: "a szabadság felé vezető út hosszú, s minden kezdet nehéz, állhatatosnak kell lenni, s ebben segítse a menetelőket Isten". A tömeg nagy része a Boldogasszony anyánkat énekeli. Tudósítónk székely zászlócskás standot fedezett fel a tér egyik zugában. 20 lej egy zászló. Kong a harang, énekelik a magyar himnuszt, tapsolnak és zászlókat lengetnek.Vége az istentiszteletnek, elkezdődött a menetelés
12:14

Kézdivásárhely: A déli harangszóra elindult a tömeg a főtérről a város széle felé, Csernáton irányába. Elől rezes banda, utána a tömeg és a 250 méteres székely zászló, amely tudósítónk szerint jön, még mindig jön, még mindig, még mindig, basszus, de hosszú ez a zászló. A tömeg egy része helyben toporog, várja, hogy beálljon a menetoszlop végére.

Kollégánk szerint román nyelvű táblák is közelednek feléje, Vrem autonomie, nu independenţă!; Autonomie=eficienţă feliratokat tudott eddig kiolvasni, és megígérte, hogy telefonos képeket küld hamarosan. Majd azokat is feltesszük, ha a netkapcsolat is úgy akarja.


Még több fotó a pozsonyi székely zászlóról
12:21

Megérkezett a felvidéki Diákhálózat közleménye a pozsonyi akcióról. "A szlovákiai magyar közösség állapota számos vonásában megegyezik az erdélyi magyarság helyzetével. A kisebbségi jogok következetlenek és nehezen érvényesíthetőek, a magyarlakta régiók gazdaságilag elmaradottak, és a kisebbségek nem rendelkeznek megfelelő intézményi eszközökkel ahhoz, hogy megvédhessék magukat a többség diszkriminatív akaratával szemben" - írják.

galeria_13301.jpg
galeria_13302.jpg
galeria_13303.jpg
galeria_13304.jpg
galeria_13305.jpg
Kiürült a főtér Kézdin
12:24

Most csatlakoznak a menetoszlophoz az utolsó csoportok, mindjárt teljesen kiürül a főtér. Egy tábla felirata szerint délvidékiek is vannak a tömegben. A babakocsis székely zászlósok maradtak utolsónak, vélhetően nem akartak gyúródni a tömegben.
galeria_13306.JPG
Ökumenikus istentisztelet Kézdivásárhely főterén. Fotók: Szász Péter
galeria_13307.JPG
galeria_13327.jpg
A Nyergestetőn, Csíkszereda és Kézdivásárhely között sokan megálltak a 48-as szabadságharc hőseinek emlékművénél
galeria_13328.jpg
Kézdire érkezve a marosszéki, Hargita megyei csatlakozók gyorsan parkolóhelyet kerestek, aztán a főtér felé igyekeztek
galeria_13329.jpg
galeria_13330.jpg


Elindult a budapesti szimpátiatüntetés is
12:35

Elindult a budapesti Hősök teréről az a szimpátiamenet, amelyet a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Székelyföldért Társaság kezdeményezett a Székelyek nagy menetelésének, a székelyföldi autonómia támogatásának kivívására - írja az MTI.

Budapesten a tervek szerint a résztvevők a román nagykövetséghez vonulnak, ahol beszédek hangzanak el.

A magyarországi idő szerint 11 óra után néhány perccel a Hősök teréről elindult menet elején egy "Területi autonómiát Székelyföldnek" feliratú molinót visznek, amelyet mások mellett Bayer Zsolt újságíró és Csizmadia László, a CÖF egyik alapítója tart kifeszítve.

A menetet, amely a Dózsa György út jobb oldalán indult el a román követség irányába, egy nemzeti színű és székely zászlókkal feldíszített, régi Csepel teherautó vezet fel. A plató oldalán lévő molinón az olvasható: "Magyarok! Veszélyben a székelyek!"


PSD-s képviselő a menetelésről: tilcsákbe!
12:37

Az autonomista megnyilvánulásokat, mint a mai székely menetelést is, törvény által kell betiltani. Az utóbbi időben egyre jobban elszaporodtak az efféle állam- és románellenes megnyilvánulások - idézi a Realitatea Bogdan Diaconu PSD-s képviselő közleményét, aki már egy erre vonatkozó törvénytervezetet is benyújtott a parlamentnek.

Végre idézünk Böjte atyától

12:42

Rétyen elmondott beszédében Böjte Csaba ferences szerzetes a 400 éve fejedelemmé választott Bethlen Gábor példázatát említette, aki képes volt párbeszéddel lecsillapítani a trónra lépésekor Erdélyben dúló feszültségeket. Csak együtt tehetjük tündérkertté Erdélyt! - jelentette ki Böjte Csaba.

A szerzetes arra kérte Istent, értesse meg a többségi néppel, nem ellene, hanem vele együtt akar a székelység szebb Romániát, szebb Erdélyt, szebb Székelyföldet.

Budapesi update: erőst sokan vannak
12:46

Né:Amikor a tömeg eleje elérte a Dózsa György út és a Damjanich utca kereszteződését, a menet vége akkor hagyta el a Hősök terét. Csizmadia László szervező, a CÖF egyik alapítója az MTI érdeklődésére tízezres nagyságrendűre becsülte a résztvevők számát.

Eközben a felvezető autóról folyamatosan népzene szól, az út mellett állók közül pedig többen is tapssal, zászlólengetéssel lelkesítik a felvonulókat - számol be az MTI.

Megjöttek a telefonos képek Kézdiről
12:48


Izsák Balázs: az autonómia ügyét megkerülhetetlenné tette az SZNT
12:57

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megkerülhetetlen kérdéssé tette a román és magyar politikai vezetők számára a székely autonómia ügyét - jelentette ki vasárnap Izsák Balázs, az SZNT elnöke, a Székelyek nagy menetelésének kezdeményezője a demonstráció résztvevőihez intézett beszédében.

A menetelés rádióadása által közvetített üzenetében Izsák Balázs rámutatott: ez az esemény kiváló alkalom arra, hogy gyorsmérleget készítsenek az idén tízéves SZNT eredményeiről.

Emlékeztetett, hogy az SZNT az autonómia küzdelem mozgalmi háttereként kidolgozta Székelyföld autonómia statútumát, és jelképet teremtett, a székely zászlót, amely alá föl lehet sorakozni.

"Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napján, vagy ma, itt Bereck és Kökös között, arra mutatunk példát az utánunk jövőknek, hogy közösségi összefogással nincsen lehetetlen" - mondta.

>>Izsák Balázs beszéde

SZNT: 60-70 ezren vettek részt az istentiszteleteken
13:00

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hírszolgálata szerint mintegy 60-70-ezren hallgatták végig a menetelést megelőző ökumenikus istentiszteleteket, de valamennyi helyszínre folyamatosan áramlik a tömeg - írja az MTI.

Tőkés üdvözölte a politikai szervezetek együttműködését
13:02

Üdvözölte az erdélyi magyar politikai szervezetek együttműködését Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzet Tanács (EMNT) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésén, a rendezvény rádióadása által közvetített üzenetében.

"Milyen jó, hogy ha az erdélyi magyar pártok és szervezetek nem ellenséges vetekedéssel, hanem a közös ügy támogatásában működnek együtt... Nagyon hálás vagyok a Székely Nemzeti Tanácsnak, hogy sikerült egymás mellé gyűjtenie bennünket" - mondta az EMNT elnöke.

Rámutatott, hogy az erdélyi magyarság olyan önrendelkezési jogokért kénytelen saját hazájában demonstrálni, amilyeneket elődei biztosítottak a románoknak, szászoknak és székelyeknek.

"Gábor Áron kései utódaiként mi nem ágyúval, nem fegyverrel, hanem békés, demokratikus eszközökkel küzdünk a jövőnkért" - hangoztatta Tőkés László.

>>Tőkés László beszéde


Tamás Sándor: a Székelyföld legyen azoké, akik megtermelik javait!

13:05

A Székelyföld ne azoké legyen, akik Bukarestbe viszik adóbevételeit, hanem azoké, akik itt termelik meg az anyagi javakat - hangoztatta Tamás Sándor, a Kovászna megyei közgyűlésnek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke a Székelyek nagy menetelésén.

A menetelés rádióadása által közvetített beszédében a demonstráció helyszínéül szolgáló megye önkormányzati vezetője Székelyföld és Bukarest számára fogalmazott meg üzeneteket.

"Mi, székelyek szeretnénk tisztelni azt az országot ahol élünk, szeretnénk számítani rá, bízni benne. De régi törvény: ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletreméltónak is kell lennie. És Romániának is tisztelnie kell a székely közösséget" - mutatott rá a szónok.

>>Tamás Sándor beszéde


Összetalálkoztak a menetoszlopok

13:07

Összetalálkoztak a felvonulók oszlopai a Székelyek nagy menetelésén - közölte a Székely Nemzeti Tanács hírszolgálata.

A tüntetés 14 helyszínéről 26 menetoszlop indult el a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút 53 kilométeres székelyföldi szakaszán. Ezek két-három kilométeres menetelés után értek egymással szembe.

A DN11-es út bedugult
13:12

Mondja a Realitatea.

Antal Árpád: partnereket keresünk, és behajtjuk az adósságokat
13:17

„Ezzel a rendezvénnyel azt üzenjük, hogy partnereket keresünk az országon belül és kívül. Ha úgy tetszik, behajtjuk az adósságokat, mert Nyugat-Európa is tartozik nekünk, mert 95 őrizzük az európai értékeket, és Románia is tartozik nekünk, mert 95 éve gyarapítjuk az országot adóinkkal, tudásunkkal, sportolóinkkal” – nyilatkozta a Duna televíziónak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

Markó Attila óriászászlóba kapaszkodott
13:18
Újabb óriászászlós fotók
13:28


Kelemen Hunor: a székelyek maguk akarnak dönteni a saját dolgaikról
13:31

A székelység, az erdélyi magyarság nem kíván másokat megfosztani semmitől, de maga akar dönteni saját dolgairól - hangoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésének résztvevőihez intézett üzenetében, amely a rendezvény rádióadásán keresztül jutott el a több mint 50 kilométeres menetoszlopot alkotó felvonulókhoz.


Emlékeztetett, hogy az RMDSZ szervezőként is részt vesz a demonstráción.

"A közösségi akaratot kívánjuk fölmutatni, azt, hogy Székelyföldért, Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk dolgozni, egységesen tudunk föllépni és egységesen tudjuk építeni a mi otthonunkat, a mi szülőföldünket" - mondta az RMDSZ elnöke.

>>Kelemen Hunor beszéde

Toró: nem lesz béke és nyugalom, csak autonómiával
13:33

Nem lesz béke és nyugalom, amíg az erdélyi magyarság el nem nyeri közösségi jogait és közülük a legfontosabbat, Székelyföld autonómiáját - jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke vasárnap, a Székelyek nagy menetelésén.

A rendezvény rádióadása által közvetített beszédében úgy fogalmazott: Bukarest hivatalnoki packázással akarja megfélemlíteni az erdélyi magyarságot, de ez nem tántorítja el a közösséget, amely bebizonyította, hogy erejét és akaratát hangosan ki tudja nyilvánítani.

"Nemet kiáltani Bukarest álnok szándékára, hogy életidegen és számunkra előnytelen közigazgatási keretbe akar minket terelni, hogy aztán uralkodhasson rajtunk és szétprédálja unokáink jussát. És igent kiáltani saját kipróbált és hasznos rendünkre, az autonóm Székelyföldre. Mert tudjuk, az autonómia a megoldás" - hangoztatta Toró T. Tibor.

>>Toró teljes beszéde

Bíró Zsolt: a székelység nem akar kiszolgáltatottságban élni

A székelység nem akar kiszolgáltatottságban és alárendeltségben élni, és soha nem mond le "ősi jussáról", az autonómiáról - jelentette ki Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke vasárnap a Székelyek nagy menetelésének rádióadásában.

Kifejtette: Trianon óta a székelységnek folyamatos román asszimilációs törekvéssel kell szembenéznie, és megmaradása érdekében ezt a folyamatot meg kell állítania. Ezért a székelyek azt követelik, hogy Bukarest tartsa be nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, hiszen, mint mondta, az 1919-es párizsi kisebbségi szerződésben autonómiajogot garantáltak a székelységnek.

"Milyen Európa az, ahol a kettős mérce elvét tolerálják? Mi nem ilyen Európát akarunk!" - hangoztatta a pártelnök. Hozzátette: a székelység szülőföldjén akar jövőt gyermekeinek, és sorsát maga akarja irányítani.

>>Bíró Zsolt teljes beszéde

Himnuszokkal és harangozással zárult a menetelés
13:45

A Duna televízió már el is búcsúzott nézőitől. Előtte a magyar és a székely himnusz szólt, amit a felvonulás résztvevői valószínűleg nem hallottak a tévénézőkkel együtt, mert a képernyőn látható arcok közül senki sem énekelt. Aztán harangoztak is.

Kiáltványban is követelik az autonómiát
13:56

Kiáltványban erősítették meg a Székelyek nagy menetelésének résztvevői a Székelyföld autonómiája iránt korábban is kinyilvánított igényüket. A kiáltványt Izsák Balázs ismertette a menetelés rádióadásán.

A kiáltványban arra hívják fel a kormány figyelmét, hogy a párbeszéd lebecsülése, a székelység akaratának mellőzése, a székely jelképek folyamatos üldözése nem fogja sem megtörni, sem elfárasztani a székely autonómiatörekvést. Itt a teljes szöveg.

Munkatársunk biciklizik Csernáton felé, közben headseten tudósít
13:57

Tudósítónk Kézdivásárhely bejáratától indult Csernáton irányába, biciklin. Már nem menetelnek az emberek, találkoztak a csernátoniakkal, ezért tömött sorokban állnak az út jobb oldalán, és zászlókat lengetnek. A telefonon halljuk a háttérből az Autonómiát! skandálást, székelyzászlós motorosok burrogtatják a járműveiket. Kollégánk szerint egyedül ő biciklizik az úton, közben látszólag magában beszél. Tudósítás közben a tömegben álló édesapjának köszön és tovateker.

Budapesten kétszer énekeltek
14:02

Székelyföldért megmozdult az egész világ - jelentette ki György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke a Székelyek nagy menetelését támogató vasárnapi budapesti szimpátiatüntetésen.

Miután a budapesti szimpátiamenet délben megérkezett a román nagykövetség Thököly úti épületéhez, az ott felállított színpadon György-Mózes Árpád azt mondta: három kontinensen, tizenhárom ország harminc városában vannak a székely autonómia melletti tüntetések.

A résztvevők a Thököly úton ide tartva Kossuth-nótákat és magyar népdalokat énekeltek, valamint rigmusokkal autonómiát követeltek Székelyföldnek. A megérkezéskor elimádkozták a Miatyánkot és a Hiszekegyet. Egyebek mellett azt kiáltották, "Székelyföld nem Románia", és elénekelték a Himnuszt, valamint a Székely himnuszt - foglalja össze az MTI. Az Index szerint kétszer énekelték el a himnuszokat, másodjára sokkal hangosabban.

Hivatalosan is kialakult az 53 km-s menetoszlop, 120 ezer résztvevővel
14:06

Kialakult a Székelyek nagy menetelésének 53 kilométeres menetoszlopa - tájékoztatta az MTI-t Ferencz Csaba, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kommunikációért felelős alelnöke. A menetelés kiáltványának felolvasása után a tüntetők közösen énekelték el a magyar és székely himnuszt, majd elindultak vissza a gyülekezési pontok felé. Ferencz Csaba az MTI-nek elmondta, hogy a helyszínekről befutott legutolsó jelentés alapján 120 ezerre becsülik a résztvevők számát.

A román hírtévék a székelyekről szólnak

14:08

Véget ért a Duna dominanciája, már a román adók között szörfözgetünk. A Realitateán egy fickó épp hülyeségeket beszél, az Antena 3 az előbb kapcsolta telefonon a szélsőséges nacionalizmus újhiullámának jeles képviselőjét, Diaconut. De már vége is, és egy igazi román kulturális vívmányt, kalorifereket nézegethetünk egy fűtésről szóló híranyagban.

Kollégánk Kézdivásárhely bejáratától 500 méterre, egy sáncból tudósít
14:09

Nem, nem részeg, és nem is balesetezett: a bejelentkezése során egy közlekedési rendőr kérte meg, ne álljon a Kézdi-Csernáton útszakasz bal oldalán, mert az autóforgalmat periodikusan megnyitják ezen a sávon.

Az út jobb oldalán mindenhol székely és magyar zászlós emberek állnak, zászlókat lengetnek. Tudósítónk a rendőr kérésére biciklijét egyengeti bele a sáncba, és közben magyarázza neki, hogy most éppen telefonon tudósít, de mindjárt megy tovább. Közben a menet úgy dönt, hogy visszaindul Kézdivásárhelyre.

Az autós forgalom nincs elakadva, tudósítónk szerint az autóvezetők nem idegesek. A Galac, Szeben megyei jelzésű autókban ülő, vélhetően román emberek is mosolyognak a tömegre, egyik autóból egy kislány integet.

Újabb csudaszép fotók
14:23

Még soha nem használtunk ennyi MTI-s képet
Román szemmel
14:26

Átlapoztuk a román online sajtótermékeket még egyszer. A menetelés a Realitateán, az Adevarulon és a Gandul vezető, megjelent továbbá a Mediafaxon, a Hotnewson és az Evenimentul Zilei honlapján is. A tudósítások többnyire objektívek, néhány résztvevő megszólaltatásával, hangulatbeszámolókkal. Az evz.ro szerkesztőjének a SCANDAL és SABOTAJ szavaknál ragadt be a caps lock-ja, amikor címet adott (az elromlott mozdonyra utalva), a Realitatea megelégedett a MARŞ URIAŞ-sal.

Pár extra a tudósításokból: a Gandul vette észre, hogy a csendőrök megállítottak pár Új Jobboldalos tüntetőt, akik szerettek volna a menethez csatlakozni, de nem engedték őket. A Hotnews olasz és thaiföldi résztvevőket is talált a menetben.

"Elnézést, nem láttak véletlenül erre hatszázezer magyart?" (Magyar Vándor)
14:27

Míg a szervezők 100 és 150 ezer közöttire teszik a résztvevők számát, a Kovászna megyei csendőrség szóvivője 15 ezret emleget a Gandulnak.

14:19 órai tudósítás, amelyből megtudhatjuk, hogy miért menetelnek az emberek
14:19


Tudósítónk egy magyarországi, a Duna mentéről érkező házaspárral beszélgetett, akik elmondták, ők legfennebb jelenlétükkel segítenek, támogathatják a székelyeket, de az autonómiát az itteni magyar embereknek kell kivívniuk.

Két idős hölgy Kézdivásárhelyről menetel, mert fontosnak tartják az autonómiát, emiatt a gyaloglást sem érezték fárasztónak.

Egy apuka a kislányával vonul, elmondta, nagy volt a mozgósítás, a baráti köréből is sokan eljöttek, mert fontosnak érezték megmutatni azt, hogy kell az autonómia. A kislány csak annyit mondott, hogy jól érezte magát a menetelésen.

A széljobberek nem bírtak otthon maradni
14:32

Pár perccel a beszélgetésünk után visszahívott a tudósítónk: egy széljobber csávó egy Kovászna megyei jelzésű kocsin húzott el a tömeg mellett, a kocsija tetejére kihelyezett hangszóróból bömbölt valamiféle, talán a Kárpátiára hajazó nemzeti rock. Kiderült, egyesek Magyar Gárda-tagokat is láttak a kézdivásárhelyi főtéren, az ökumenikus istentiszteleten, elmondásuk szerint az istentisztelet teljes időtartama alatt szalutáltak.

15:09 Mindenki hazament

5-10 perc és a tömeg a városhatáron belül lesz - közölte telefonos bejelentkezésében kollégánk, de mire a beszélgetést befejeztük, már a 250 méteres székely zászlót is bevitték Kézdire. A tüntetők nagyon sokszínűek voltak, a székely ruhás menetelők és a rózsaszín ruhás kislányok mellett idősebbek, taták, mamák, szülők is együtt lépkedtek. A tömeg végén 6-8 fiatal lány kristálytiszta hangon skandálta, hogy Székelyföld nem Románia, az óriászászló náluk levő szakaszát néha a magasba emelték és meglengették. A mellettük baktató csendőrök láthatóan az egészre rá se rántottak.galeria_13308.JPG
Zászlólengető fiatalok Kézdivásárhely és Csernáton között. Fotók: Szász Péter
galeria_13309.JPG
A résztvevők integetéssel, üdvrivalgással, kurjantással üdvözölték a motorosokat, autósokat, bicikliseket és egymást
galeria_13310.JPG
galeria_13311.JPG
galeria_13312.jpg
Ez a magyarországi pár a Duna-mentéről érkezett, hogy minél többen legyünk
galeria_13313.jpg
A gárdistákat nem kérdeztük, miért jöttek, de mindenesetre ők is meneteltek


Odébb egy csoport középkorú nő népdalokat énekelt, mindenki mindenkinek integetett, általános volt a jó kedv, amihez a kellemes őszi időjárás is hozzájárult.

Az óriászászló mellé érkező autók egy része lelassított, és akár az esküvői konvojokkor, lépésben haladtak a zászló mellett, közben ráfeküdtek a dudára.

Tudósítónk mellett elvonult egy 64 vármegyésnek tűnő csoport, közülük egyetlen személy egy alkalommal kiáltott fel, hogy Vesszen Trianon.

Antonescu szerint most majd megértik az emberek, miért ellenezte a PNL a rendőrség decentralizációját
16:48

Elfogadhatatlan egy székelyföldi enklávé létrehozása Románia területén – jelentette ki Crin Antonescu, a román liberális párt elnöke az Agerpres hírügynökségnek a Székelyek nagy menetelése kapcsán.

A Focsani-ban tartózkodó politikus újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a tüntetést bölcsen, de határozottan kell kezelniük a hatóságoknak. "Elfogadhatatlan, és remélem, mindenki számára elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása, akárcsak színlelése is Románia területén" – mondta a szenátus elnöke.

Hangsúlyozta, hogy Románia "egységes állam", és hatóságok elsődleges kötelessége megvédeni ezt az egységet, valamint az államiságot, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, vagy ki az államfő. A politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben állást foglalt a rendőrség központosított irányításának megszüntetése ellen.

A kormány decentralizációs tervei között ugyanis felmerült, hogy a rendőrség is kerüljön át önkormányzati hatáskörbe. "Lehet, most egyesek világosabban megértik, miért ellenezte a liberális párt a rendőrség decentralizációját" – mondta Antonescu.

A PNL elnöke a héten egy televíziós műsorban is kijelentette, hogy a rendőrség decentralizációja az állam egységét veszélyeztetné. (mti)

Petíciót ad be a CÖF az EU-nak és a román kormánynak
16:49

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) petíció átadására készül az Európai Unió és a román kormány számára – közölte Bencze Izabella, a CÖF alapítója és szóvivője a Székelyek nagy menetelését támogató vasárnapi budapesti szimpátiatüntetésen.

A petícióban felsorolják a várható jogsértéseket – mondta, hozzátéve: nem hagyják majd, hogy az Európai Unió "úgy rázza le magáról az autonómia kérdéskörét, mint ahogy azt eddig tette".

Közölte: azt üzenik a román kormánynak, hogy az autonómia nem ördögtől való, ha egyetértésben, gyűlölködés nélkül hozzák létre, az aranyat ér nemcsak az ott élőknek, hanem az azt jóváhagyó államnak is.

Stockholmban is szimpatizáltak

17:34

A svéd fővárosban élő magyarok a román nagykövetség előtt szerveztek szimpátiatüntetést vasárnap.
Kezdődik a számbelháború

17:37

Miután a szervezők és a rendfenntartók egymásnak naaagyon ellentmondó adatokat közöltek a résztvevők számát illetően (120, illetve 15 ezer), elképzelhető, hogy a romániai magyar politikai szervezetek is elkezdik számokban mérni hatékonyságukat. Az EMNP máris közölte: mintegy tízezer embert mozgósítottak. Néhány perce érkezett közleményük szerint "Mintegy tízezer embert mozgósított az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a Székelyek nagy menetelésére Maksán és Eresztevényben, további néhány ezren Kézdivásárhelyen és környékén vettek részt a menetelésen a Néppárt és az EMNT hívására."


És mivel ma még nem idéztük Sándor Krisztinát, hát majd most. Az EMNT ügyvezető elnöke üzenetében úgy fogalmazott: „Eljött az ideje annak, hogy végre észrevegyenek! Ha mindeddig nem volt elég az a számtalan nyilatkozat, felszólalás, egyeztetés, mely arról szólt, hogy nekünk autonómia kell, akkor tessék: kivonultunk az országútra. És most itt vagyunk a legjobb helyen – hadd lássa ország-világ, hogy nem vagyunk megelégedve a sorsunkkal, és azt is, hogy elszántak vagyunk”. „Erősödni és erősíteni akarunk – itt a Kárpát-medencében, itt Erdélyben, itt Háromszéken! Nem vagyunk senki ellen, hanem saját fejlődésünk, jövőnk ügyében jöttünk ki Gábor Áron országútjára. (…) Össze kell kapaszkodjunk, s közben folyamatosan kérni, követelni, kiharcolni kell azt, amihez jogunk van, ami jár nekünk! Legyen erőnk, hitünk, fogyhatatlan türelmünk, kiállásunk – addig, amíg elérjük a vágyott célt: az autonómiát! Isten minket úgy segéljen!”

Budapestről árulót kiáltanak
17:49

György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke a budapesti szimpátiatüntetésen azt mondta: a székely autonómia gondolatának ellenségeit "magunk közül is ki kell" szűrni. Vannak saját árulóink is, akik például arról beszélnek erdélyi magyar értelmiségiként, hogy az autonómia iránti küzdelem értelmetlen - mondta.

Borbély Diaconuról: azért jött a parlamentbe, hogy naponta feljelentsen
18:10

Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikai alelnöke Bogdan Diaconu PSD-s képviselő hasonló megmozdulások betiltására tett javaslata kapcsán elmondta: úgy látszik, ez a képviselő azért jött a parlamentbe, hogy mindennap feljelentse a magyarságot, az RMDSZ-t.

„Ne rontsuk el a jó hangulatot" – mondta a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Diaconu közleményét kommentálva. Az RMDSZ alelnöke azt mondta, hogy számára két üzenete van a megmozdulásnak. Az egyik az, hogy minden magyar szíve együtt dobban, a másik pedig, hogy nincs lehetetlen. Kiemelte: Brüsszelnek muszáj meghallania üzenetüket, mert – mint mondta – ott az állampolgári kezdeményezés nem csak a magyarokról szól. Száz nemzeti kisebbség él Európában, amely százmillió európai uniós állampolgárt jelent – fejtette ki az RMDSZ alelnöke, hozzátéve: azt tervezik, hogy jövő tavasszal szerte Európában, de legalább 7 országban biztosan aláírásgyűjtési akciót indítanak. Céljuk, hogy az Európai Unió alapokmányaiban is megjelenjen az őshonos kisebbség joga az anyanyelv használatára.

Borbély László hozzátette, amikor egy jó ügyről van szó, a magyarság többször bebizonyította már, hogy össze tud fogni, és ezt bizonyítja azt is, hogy az RMDSZ referenduma kapcsán kevesebb mint két hét alatt Székelyföldön több mint százezer támogatói aláírás gyűlt össze.

Tamás Sándor: szeretnénk tisztelni az országot, ahol élünk

18:14

„Székelyföld jövője Igennel kezdődik” – hangsúlyozta Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Szervezetének elnöke vasárnap, a Székelyek nagy menetelésén.


Kifejtette: „10 nap alatt több mint százezren írták alá azt a törekvésünk, hogy az egységes Székelyföldről népszavazást szervezzünk. Látszik, hogy a székely emberek akaratát képviseljük. A ma összesereglett sok tízezer ember is azt jelenti, hogy Székelyföld egésze a területi autonómia mellett van. Azért jöttünk tehát össze, hogy megfogalmazzuk innen, Gábor Áron útjáról, mit üzenünk Székelyföldnek és Bukarestnek. Mi, székelyek, szeretnénk tisztelni azt az országot, ahol élünk, szeretnénk számítani rá, bízni benne. De régi törvény: ha a hatalom azt akarja, hogy tiszteljék, tiszteletre méltónak is kell lennie, és a Székelyföldet körbevevő országnak is tisztelnie kell a székely közösséget. Székelyföld azoké lesz, akik hisznek benne. Mi pedig soha nem adjuk fel a Székelyföld területi autonómiájába vetett hitünket!”

Kelemen: Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk föllépni
18:18

"A közösségi akaratot kívánjuk fölmutatni, azt, hogy Székelyföldért, Székelyföld jövőjéért egységesen tudunk dolgozni, egységesen tudunk föllépni és egységesen tudjuk építeni a mi otthonunkat, a mi szülőföldünket. A politikai akarat fölmutatása fontos. Fontos azért, hogy az önkormányzatokban, a parlamentben az érdekképviseleti munkánkat hatékonyabban tudjuk végezni" – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hozzátette: az RMDSZ és az SZNT közös munkája során a Székelyek nagy menetelése elérte a célját, békés, jó szándékú, ám elhatározásában megingathatatlan tömeg nyilvánította ki akaratát a székelyföldi autonómia kivívása mellett.

„Külön köszönetet mondok az RMDSZ valamennyi önkormányzati képviselőjének, polgármestereinknek, akik Kököstől Bereckig mozgósították a lakosságot, megszervezték a menetelés rendben való lezajlását, és köszönöm minden RMDSZ szimpatizáns részvételét” – mondta el az RMDSZ elnöke.

Ezeket a képeket érdemes megnézni

18:46

Mihály László Maksán és környékén kapta el a legérdekesebb arcokat, a legmelegebb fényeket és a legszebb pillanatokat. Katt a teljes galériáért.


Még egy rekord a menetelésnek
19:13

Hónapok óta ez az első olyan megmozdulás, amelyet nem tudtak kisajátítani a Mentsétek meg Verespatakot! mozgalom aktivistái. Pedig állítólag tervben volt, és mindkét félnek jól jött volna: a székelyeknek, hogy románok is vonulnak velük, a verespatakosoknak, hogy százezren tüntetnek az aranybánya nyitása ellen. Majd a következő alkalommal...

Egyébként van közös elem bőven, például hogy egyik akcióra sem veszteget túl sok időt a központi sajtó jelentős része.

"Következőbe nem fognak ők vonatozni!"
20:43

A menetelőket kérdeztük, miért menetelnek:
Clevelandben a helyi magyarok egyik rádiója szervezett szimpátiatüntetést
21:22

Az egyesült államokbeli Clevelandben a helyi magyarok egyik rádiója, a Bocskai Rádió szervezett szolidaritási tüntetést. Csibi Lóránd, a rádió főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a demonstrációt a Szent Imre-templom előtti parkolóban tartották meg 100-150 ember részvételével.


A megmozdulást azért rendezték a Szent Imre-templom előtt, mert Clevelandben nincs román külképviselet. A tüntetők a transzparenseikre írt jelmondatokkal is tiltakoztak az ellen, hogy a román kormány "fel akarja darabolni Székelyföldet".

A főszerkesztő a rendezvényen felolvasta azt a kiáltványt, amelyben a Székelyek nagy menetelésének résztvevői megerősítették a Székelyföld autonómiája iránt korábban is kinyilvánított igényüket. A demonstrációt a magyar Himnusz és a székely himnusz eléneklésével zárták – közölte Csibi Lóránd, aki úgy tudja, hogy más észak-amerikai városokban is voltak hasonló demonstrációk, például New Yorkban és Torontóban.Ismét Stockholm
21:23

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége Stockholmban szervezett megmozdulást, amelyen ott voltak a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség vasárnapi ökumenikus istentiszteletének résztvevői is. A Székelyek nagy menetelését támogató mintegy kilencven felvonuló a román nagykövetség előtt fejezte ki tiltakozását a tervezett közigazgatási átszervezés miatt, és petíciót adtak át a román nagykövetségnek. A Svédországban élő magyarok mindig küzdeni fognak az összetartozásért és az erdélyi autonómiáért. Erdély "nem felosztható" és nem "beolvasztható" – hangzott el a rendezvényen.

Molnár Veress Pál lelkész Székelyföldnek címzett üzenetében Pál apostol Timóteushoz írott leveléből idézett. "Ama nemes harcomat megharcoltam, a futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam". Azt kívánjuk Székelyföldnek, hogy mindenki a maga helyén, a maga idejében a nemes harcot harcolja meg, futását becsülettel végezze el és tartsa meg hitét mindenkor – mondta.

Stuttgartban 300-an tüntettek

21:24

Stuttgart belvárosában egy németországi magyar civil szervezet, a Hunnia Baráti Kör szervezésében tartottak szolidaritási tüntetést. A megmozduláson 300-an vettek részt a szervezők és a tüntetést biztosító rendőrök egybehangzó becslése szerint – mondta el az MTI-nek telefonon Hahn-Seidl Alida szervező. A demonstráció közös imával kezdődött, majd a tüntetők Esztergám Miklós tárogatóművész kísérete mellett székely dalokat énekelve vonultak végig a város központjában. A tüntetésen székely és magyar zászlókat emeltek a magasba, és összesen 1500 szórólapot osztottak ki a járókelőknek. A német nyelvű szövegben a székelyek helyzetéről és törekvéseiről tájékoztattak.

Felvidék: hat helyszínen szimpatizálnak

21:25

Felvidéken legalább hat helyszínen tartottak és tartanak szimpátiarendezvényeket. A Magyar Közösség Pártja (MKP) Dunaszerdahelyen, Párkányban, Rimaszombatban és Szomotoron jelképes aláírásgyűjtési akciókat szervezett vasárnap délután három órától. A több naposra tervezett akció annak első óráiban a szervezők szerint a "várakozásoknak megfelelően haladt", az íveket több százan írták alá helyszínenként. "Ezzel is szeretnénk jelezni, hogy erdélyi barátaink nincsenek egyedül az önrendelkezésért folytatott küzdelemben, valamint azt is, hogy az autonómia jogos igény a felvidéki magyarság számára is" – hangoztatta Berényi József, az MKP elnöke a dunaszerdahelyi rendezvényen mondott beszédében. Rámutatott: az autonómia szükségességéről Szlovákiában nem csupán a többségi nemzetet kell meggyőzni, hanem a felvidéki magyarságnak egy jelentős részét is.

Gubík László, a Via Nova ICS elnöke a szervezet által az Európai Unió pozsonyi képviselete előtt vasárnap délelőtt tartott tüntetésen a sorsközösség vállalásának fontosságát emelte ki. "Csak az ilyen kiállás hozhatja meg nemzeti közösségünk számára az önrendelkezési törekvések sikerét. Ma mi vagyunk itt a székelyek mellett, holnap talán már ők lesznek ott mellettünk" - hangsúlyozta. A beszédet követően a tüntetés néhány tucat résztvevője, kezükben székely zászlókkal és a "Felvidék Székelyfölddel van" feliratú transzparensekkel átvonult Románia pozsonyi nagykövetsége elé, ahol felolvasták a székelyek önrendelkezésről szóló kiáltványát, elénekelték a székely himnuszt, majd bedobták a dokumentumot a külképviselet postaládájába.

A felvidéki Diákhálózat néhány aktivistája vasárnap még a kora reggeli órákban egy székelyzászlót formáló, égő mécsesekből összerakott alakzatot helyezett el Románia pozsonyi nagykövetsége előtt.

Öt vajdsági párt vett részt az ottani tüntetéseken
21:30

A vajdasági Topolyán is nagygyűlést tartottak a Székelyek nagy menetelése szimpátiarendezvényeként. A délvidéki szolidaritási rendezvényen öt vajdasági magyar párt - a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Magyar Remény Mozgalom, a Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Egység Párt - vett részt. A megmozduláson körülbelül ötvenen voltak. Elhangzott, hogy a megjelentek támogatják a székely összefogást, és a mintegy 250 ezer fős vajdasági magyarságnak is ezt a példát kellene követnie.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szombaton közleményben fejtette ki, hogy a VMSZ támogatja a székelyek nagy menetelését. Szerinte ennek a menetoszlopnak kettős üzenete van: "egyrészt felhívja a figyelmet a magyar összefogásra, másrészt világossá teszi, hogy minden politikai csatát, a kárpát-medencei magyarság megmaradása szempontjából fontos ügyet ott kell győzelemre vinni, abban az országban, ahol a magyarok élnek: a székely autonómiát Romániában kell elérni", ezért van szükség egy erős magyar párt jelenlétére és kiállására.

Londonban a BBC előtt tüntettek
21:33

A BBC londoni székháza előtt tartottak demonstrációt vasárnap este a székely autonómiáért. A londoni magyar közösség által szervezett rendezvényen, amelyre hozzávetőleg 120-an gyűltek össze, megemlékeztek 1956 évfordulójáról is. A magyar és székely lobogókat magasba tartó tüntetők előtt Szarvas József, a Magyar Szabadságharcosok Nagy-Britanniai Szövetségének főtitkára emlékezett vissza a harcokra, a szovjet hadsereg bevonulását követő menekülésre.


Ezután a demonstráció főszónoka, Fehér Tamás, a Londoni Magyar Magvető nevű csoport egyik vezetője követelte Székelyföld autonómiájának megteremtését. Beszédében rámutatott: az idő rohamosan fogy, hiszen az utóbbi húsz évben félmillióval csökkent az erdélyi magyarság lélekszáma asszimiláció vagy elvándorlás miatt. Elhangzott az is, hogy az Erdély feletti román fennhatóság "akár katonai megszállásnak is tekinthető, hiszen az erdélyi magyarokat senki nem kérdezte arról, hogy román fennhatóság alatt kívánnak-e élni".

Az összegyűltek a tüntetésen többször is az "Autonómiát Székelyföldnek", a "Vesszen Trianon", illetve a "Székelyföld nem Románia" jelszavakat skandálták. A másfél órás rendezvény a magyar és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Brüsszel sem maradt ki
9:31

Brüsszel belvárosában mintegy 130-150 ember emlékezett vasárnap este az 1956-os forradalom és szabadságharcra, majd a székely menetelés melletti kiállásként a belgiumi ismeretlen katona sírjához vonultak. A brüsszeli Szent Mihály és Szent Gudula székesegyházban tartott misén Kállay Oszkár, a Belgiumi Magyarok Szövetségének vezetője arról beszélt, hogy bár a forradalom 1956-ban elbukott, 12 napon át a szabadság fényével ragyogta be Magyarországot, létrejött a "magyar egység", akik pedig kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, kötelesek emlékeztetni a ma élő nemzedéket az akkor történtekre. A szentmise végén elhangzott a magyar és a székely himnusz is.

A mise után a résztvevőkhöz többen csatlakoztak, így mintegy 150-200 ember vonult a katedrálistól a pár száz méterre lévő ismeretlen katona emlékművéhez a székely meneteléssel szolidaritást vállalva, a székelyföldi autonómia melletti tanúságtételként.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Kovács Tamás Iván belgiumi magyar nagykövet és Sztáray Péter, a magyar NATO-képviselet vezetője. Kovács Tamás Iván arról beszélt, hogy az ismeretlen katona nyughelye a tiszteletadás helye. "Azé a végső tiszteletadásé, amelyet itt Brüsszelben 1956 hősei előtt leróhatunk" - húzta alá a nagykövet.

Németh Zsolt: a menet üzenete, hogy a székelyek léteznek
10:25

Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a vasárnapi Székelyek nagy menetelésének a legfontosabb üzenete az, hogy a Székelyföld, a székelyek léteznek. A magyar kormány a székelyeket és valamennyi határon túli magyart támogatja – mondta a politikus hétfő reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban egyre erőteljesebben bontakozott ki a történelmi, kulturális, szociológiai, filozófiai, ismertelméleti vita arról a kérdésről, hogy van-e egyáltalán Székelyföld. Ez a szokatlan, meghökkentő megmozdulás, amelyen 120 ezer ember alkotott 53 kilométeres menetoszlopot, erre e vitára adott csattanós választ: a székelyek léteznek – hangsúlyozta Németh Zsolt.

A kormány feladata, hogy a székelyeket, az erdélyi magyarokat és a határon túli magyarokat együttérzéséről biztosítsa, támogassa őket – mondta. A közigazgatási átalakítással kapcsolatban pedig a kormánynak egyértelművé kell tennie, hogy természetesen Románia dönt a területi felosztásáról, de figyelembe kell vennie az Európa Tanács kisebbségi egyezményét, amely szerint nem lehet hátrányosan megváltoztatni a közigazgatási területek átalakításkor a kisebbségek etnikai arányát.

A Székelyek nagy menetelésének három fő célkitűzése volt: Székelyföld legyen önálló fejlesztési régió, legyen önálló közigazgatási egység, és induljon párbeszéd a román kormányzat és az erdélyi magyarok képviselői között – fejtette ki Németh Zsolt, megjegyezve: "ne számítson arra a román kormányzat, hogy az erdélyi magyarok letesznek erről".

Az államtitkár szerint ha az elmúlt időszakban és a székelyek menetelésén tanúsított egységet fenn tudják tartani az erdélyi magyar politika résztvevői, akkor van reális remény arra, hogy eredményt lehet elérni.

Németh Zsolt arról is szólt, hogy nemcsak a szervezőket, hanem a román hatóságokat is elismerés illeti meg, amiért biztosították a gyülekezés és a véleménynyilvánítás jogát, amely a román demokrácia javára válik. Az államtitkár szerint ha Románia demokratikus állam, akkor nem fogja figyelmen kívül hagyni a 700 ezer székely ember akaratát.

Új egység az együttműködésben: erről beszéltek az erdélyi politikai vezetők
10:34

A Székelyek nagy menetelése hatására Bukarestnek komolyabban kell vennie a székelyek autonómiatörekvését – vélekedtek romániai magyar politikai szervezetek képviselői vasárnap, a Duna Heti hírmondó című műsorának ezredik adásában.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, megvalósították céljukat, közös rendezvényükkel ugyanis bemutatták, hogy a székelyek autonómia törekvése mögött nem csak politikai szerveztek, hanem hatalmas tömegek is állnak. Aláhúzta, ha képesek lesznek meggyőzni a román kormányt a 700 ezres székely közösség igényeiről, akkor akár rövid úton megvalósulhat az autonómia. Megjegyezte, az önrendelkezés megszerzéséért minden demokratikus eszközt felhasználnak, de erőszakot nem alkalmaznak.

Borbély László, az RMDSZ alelnöke és Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is hangsúlyozta, olyan mértékű közakaratot mutattak fel, amelyet Bukarest nem hagyhat figyelmen kívül. Megállapították továbbá, hogy létrejött az erdélyi magyarok új egysége, amely nem egy szervezetben, hanem a szervezetek együttműködésében valósulhat meg.

Kövér: örvendetes, hogy az erdélyi közélet közös nevezőre jutott autonómia-kérdésben
10:36

A fent említett műsorban röviden megszólaltak a magyarországi parlamenti pártok képviselői is. Kövér László fideszes házelnök örvendetesnek nevezte, hogy az erdélyi közéleti szereplők közös nevezőre jutottak a székely autonómia kérdésében. Hangsúlyozta, ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy Erdélyben is sikeres legyen egy Európában természetes gyakorlat.


Mesterházy: az MSZP támogatja a békés autonómiatörekvést
10:37

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pártja támogatásáról biztosította a székelyek békés autonómiatörekvését. Kiemelte, autonómia nélkül nem tartják elképzelhetőnek a hatékony kisebbségi érdekérvényesítést, a kivívott önrendelkezésnek azonban szerinte a többség és a kisebbség megegyezésén kell alapulnia.

Vona: elérhető cél az autonómia
10:37

Vona Gábor, a Jobbik elnöke elérhető célnak nevezte a székely autonómiát, egyúttal Magyarország bűnének nevezte, hogy Európában a magyar kisebbség az egyetlen, amely eddig még nem érte el ezen szándékát. Az ellenzéki politikus felháborítónak tartja, hogy a kabinet nem talált nemzetközi szövetségeseket a székelyek önrendelkezésének támogatására.

Schiffer: az EU hatékonyan tudná segíteni az autonómiatörekvést
10:39

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője arról beszélt, hogy a magyar kormány politikájával gyengítette európai érdekérvényesítő képességét, pedig szerinte az Európai Unió hatékonyan tudná segíteni a székely autonómiatörekvést.

Ellepték az amerikai sajtót a menetelő székelyek
12:58

Az Associated Press (AP) hírügynökség a Székelyek nagy meneteléséről szóló anyagát számos amerikai sajtótermék lehozta, ezek közül a USA Today és a The Washington Post a legkiemelkedőbb. Az összefoglalót jobbára kisebb helyi lapok közölték, és néhány helyi televízió honlapjára is felkerült.

Az AP anyaga, amely a hírügynökség magyarországi és romániai munkatársai, Pablo Gorondi, illetve Alison Mutler közreműködésével készült, azt a címet kapta: Magyar kisebbségiek ezrei kérik az autonómiát. Az összefoglaló szerint vasárnap 14 településen – köztük Kézdivásárhelyen – szerveztek vasárnap menetelést, amelyen a résztvevők énekeltek, zászlókat lengettek, lovakon és szekereken vonultak. Az anyag érdekes módon nagyobb jelentőséget tulajdonít a magyarországi szimpátiatüntetéseknek, mint a székelyföldi eseménynek – egyébként mind a USA Today, mind a TWP Budapesten készült fotókkal illusztrálja anyagát.

A hírügynökségi anyag történelmi hátteret is próbál adni az olvasóknak, eszerint Erdély az Osztrák-Magyar Monarchia része volt az első világháború utánig, amikor „az Erdélyben többségben lévő román nemzetiségűek létrehozták Romániát”.

Az összeállítás végén az AP megszólaltatja Kelemen Hunor „közösségi vezetőt”, aki szerint a nemzeti identitás megőrzése és a gazdasági fejlődés érdekében kérik a területi autonómiát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS