2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ki nyer a legtöbbet a decentralizációval?

2013. október 29. 17:17, utolsó frissítés: 21:15

Mi szerepel a Dragnea-féle decentralizációs tervben? Hogyan fogják finanszírozni az intézményeket? Melyek a legfontosabb decentralizált területek, és hová kerülnek?


Kiszivárgott a decentralizációs törvénytervezet, amelyet novemberben kormányzati felelősségvállalással terveznek elfogadni. A dokumentumban megtalálható a finanszírozás tervezett módja, de a dekoncentrálni kívánt intézmények listája is.

A törvénytervezetből az derül ki, hogy a dekoncentrált hatáskörök a megyei tanácsok hatalmát bővítik leginkább.

A megyei tanácsok elnökei így az eddiginél nagyobb hatalmat fognak birtokolni, ők osztják le a pénzeket, és a legtöbb esetben ők nevezik ki a dekoncentrált intézmények vezetőit.


KöltségvetésA decentralizált intézmények költségvetését az előző év költségvetése alapján számolják ki, figyelembe véve a fogyasztói árak változását. Azonban ezt a módszert csak addig alkalmazzák, amíg a dekoncentrált intézmény becsült fenntartási költségét megállapítják. Azután a becsült fenntartási költség alapján fogják finanszírozni ezeket az intézményeket.

Azonban az változatlan marad, hogy a pénzek a központi költségvetésből fognak származni. A tervezet rendelkezése szerint a fizetések sem fognak változni.
A központi költségvetésből származó pénzeket a megyei tanácsok fogják leosztani a helyi önkormányzatoknak. A megyei tanácsoknak konzultálniuk kell a leosztások előtt a megye polgármestereivel.


A minisztériumoktól a megyei tanácsokhoz kerülnek többek között:

- a megyei mezőgazdasági igazgatóságok (a növényegészségüggyel foglalkozó részleget kivéve), a talajkutató és agrokémiai hivatalok, illetve a megyei mezőgazdasági kamarák (a Mezőgazdasági Minisztériumtól). Ezeket minden megyében összeolvasztják Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság néven.

- a megyei kulturális és épített örökség igazgatóságok, a „România-Film” országos vállalat által igazgatott épületek (a Kulturális Minisztériumtól)

- a panziók, az idegenvezetés, a turizmust népszerűsítő központok engedélyeztetése; turizmussal foglalkozó kereskedelmi egységek (panziók, motelek, hotelek, stb.) osztályozása; a tengeri szabadidős programok, tengerparti turisztikai és ökoturizmussal kapcsolatos engedélyek kibocsátásának joga (az Országos Turisztikai Hatóságtól)

- a megyei tanácsok lesznek továbbá jogosultak arra, hogy engedélyeket bocsássanak ki urbanisztikai dokumentációkhoz üdülőhelyek esetében. Ez olyan új építmények felépítésének elkezdéséhez lesz szükséges, mint például: hotel, motel, villa, 3 szobásnál nagyobb panzió, vendéglő, söröző, gyorsétterem, pizzázó, kávézó, cukrászda, gyógyfürdő. (az Országos Turisztikai Hatóságtól)

- a tengerparti strandok adminisztrációjának joga (az Országos Turisztikai Hatóságtól)

- a szakmunkás és technikusképző iskolahálózat megszervezése (a Tanügyminisztériumtól)

- a gyermekpaloták és gyermekklubok a helyi önkormányzatokhoz kerülnek a Tanügyminisztériumtól, de ezeknek is a megyei tanács nevezi ki a vezetőjét (az Országos Gyermekpalota azonban a Tanügyminisztériumnál marad)

- a szociális kifizetésekkel és ellenőrzésekkel foglalkozó ügynökség (ANPIS) (a Munkaügyi Minisztériumtól)

- megyei környezetvédelmi ügynökségek, halászati és vízügyi ügynökségek (a Környezetvédelmi Minisztériumtól)

- a megyei egészségügyi igazgatóságok (az Egészségügyi Minisztériumtól)

- a megyei sport és ifjúsági igazgatóságok és az általuk adminisztrált épületek (a Sport és Ifjúságügyi Minisztériumtól)

- a bukaresti metrót adminisztráló kereskedelmi társaságban birtokolt 8.048.364 darab, egyenként 2,5 lej értékű részvényt a Közlekedésügyi Minisztérium átadja a bukaresti önkormányzatnak

A kiszivárgott dokumentum teljes terjedelmében itt érhető el. (hírszerk., Hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS