2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Miért maradt el a rendszerváltás után a szélsőjobb elleni hatósági fellépés?

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. október 31. 11:53, utolsó frissítés: 2013. november 01. 10:35

A legionárius eszmék terjesztését és a közszférában való megjelenítését is tiltani fogja az a módosítás előtt álló törvény, amelynek hiányosságai miatt eddig senkit sem ítéltek el.


Illegális lesz a legionárius eszmék terjesztése is, ha a parlament is elfogadja azt a törvénymódosító indítványt, amelyet október 8-án ismertetett Crin Antonescu szenátus-elnök. A szélsőséges jobboldali eszmék terjesztésére, és az ezeket jelképező szimbólumok tiltására vonatkozó törvényeket pontosító és kibővítő módosító indítványt három PNL-s törvényhozó (Andrei Gerea, George Scutaru képviselők és Crin Antonescu szenátor) dolgozta ki a Holokausztot Tanulmányozó Elie Wiesel Intézet (INSHR-EW) segítségével.

A 31/2002-es sürgősségi kormányrendelet, akárcsak a kormányrendeletet 2006-ban törvényerőre emelő jogszabály ugyanis csak az idegengyűlöletet, a fasizmust, rasszizmust, az emberiség és béke elleni bűnöket elkövető személyek kultuszának ápolását ítéli el, tiltja az antiszemitizmust, a holokauszt tagadását, azonban a legionarizmus elítéléséről nem rendelkezik, ez a hiányosság pedig kiskaput hagy a törvényt jól ismerő szélsőséges személyek számára nézeteik terjesztésére.

>> A módosító indítvány itt olvasható >>

Alexandru Florian, a kormány alárendeltségébe tartozó Holokausztot Tanulmányozó Elie Wiesel Intézet (INSHR-EW) igazgatója a Transindexnek elmondta, többek között azért tartja fontosnak a törvénymódosítást, mert a jelenleg érvényben lévő törvény hiányosságai miatt egyetlen esetben sem született büntetőjogi határozat. Florian elmondta, az általa vezetett intézet számtalanszor fordult már a főügyészséghez, ahol a törvényt esetlegesen megszegő tetteket, személyeket jelentett fel, azonban a felelősségre vonás elmaradt, az ügyeket sokszor mára nyomozás fázisában lezárták.

Példaként Ion Antonescu marsall kultuszának ápolását említette, aki, mint mondta, köztudottan háborús bűnöző, de arra is volt már példa, hogy fasiszta szimbólumok használata, vagy a holokauszt közéleti személyiségek illetve magánszemélyek általi nyilvános tagadása miatt fordultak a hatóságokhoz. Az ügyészek minden esetben a bűnügyi vizsgálat beindítása ellen döntöttek, és az ügyeket lezárták.

>> Hogyan erősödött meg a Legionárius Mozgalom? >>
>> Hogyan vált történelemmé a Legionárius Mozgalom? >>

Florian megkérdezésünkre elmondta, hogy egyrészt egy bizonyos fajta mentalitás miatt nincs büntetőjogi következménye ezeknek a tetteknek, azonban Romániában a jogi háttér is hiányos, vagy egyszerűen ott bukik el a felelősségre vonás, hogy nem léteznek olyan tapasztalatok, precedensek, amelyek a 2006-os törvény gyakorlatba ültetését elősegíthetnék. A romániai holokauszt fogalma nincs világosan megmagyarázva, ebben a kontextusban könnyű érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért kell ezekben az esetekben a nyomozást leállítani. „Az intézet által végzett elemzés eredményei szerint a törvény bizonyos előírásai pontosításokra, magyarázatokra, kontextusba helyezésre szorulnak, éppen ezért segítettünk a Nemzeti Liberális Pártnak a módosítások megfogalmazásában, előkészítésében. Remélem, hogy ezt a módosító indítványt nemsokára szavazásra bocsátják, és a parlament el is fogadja” - mondta Florian, aki arra számít, hogy a módosítást követően a jogszabály rendelkezéseit sikerül foganatosítani.

Kérdésünkre, mely szerint az Elie Wiesel Intézet újra az ügyészség elé terjeszti-e azokat az ügyeket, amelyeket korábban az ügyészek lezártak, Alexandru Florian elmondta, ezt a lehetőséget figyelembe veszik azoknak az ügyeknek az esetében, amelyek például egy továbbra is létező problémaként foghatók meg, illetve továbbra is következményeik vannak. Valószínűleg nem kérik az olyan ügyek megnyitását, amelyek nyilatkozatok, üzenetek megfogalmazásában merülnek ki, mert a kontextusuk elévült. Azonban a háborús bűnösöknek állított, köztéren elhelyezkedő emlékművek esetében


nem kizárt a jogorvoslat kérése.

Példakén említette Târgovişte esetét, ahol a háborús és az emberiség ellen elkövetett bűnökért elítélt Ion Antonescu marsallt poszthumusz a város díszpolgárává avatták. Elmondta, az általa vezetett intézet egy éve levelez a város polgármesterével, azonban nem sikerült rávenni a városvezetést arra, hogy a díszpolgári címet visszavonja.

„Felkértük a polgármestert, hogy hivatalosan kérje fel a címet városi tanácsi határozattal odaítélő önkormányzatot, szavazza meg a cím visszavonását. Egyértelmű a rosszakarat a polgármester részéről, aki nem azért nem kérte a cím visszavonását, mert erre nem lenne törvényes joga, hanem mert nem létezik erre részéről politikai akarat.


Egy másik példa: a piteşti-i székhelyű, az Argeş Megyei Tanácsnak alárendelt Argeş Megyei Múzeumban 2012. decemberében létrehoztak egy kiállítótermet, amelyben a nagy román államférfiaknak állítottak emléket. Ebben a teremben kiállították Ion Antonescu marsall mellszobrát is. Amikor mi azt kértük, hogy ezt a mellszobrot távolítsák el, arra hivatkoztak, hogy mivel Antonescu a román történelem egyik fontos alakja, helye van a múzeumban. Mi ezt az érvet nem fogadtuk el, mert ugyan történelmi ismeretek terjesztése céljából elképzelhetőnek tartjuk mi is ennek a mellszobornak a kiállítását, azonban nem mindegy, hogy ez milyen kontextusban történik. A piteşti-i múzeum viszont egyértelműen arra törekedett, hogy Ion Antonescuról pozitív képet fessen” - magyarázta az igazgató.


Alexandru Floriant arról kérdeztük, hogy a legionáriusokhoz hasonlóan szélsőséges nézeteket valló, fasisztoid szervezetek tagjai ellen a törvény biztosít-e fellépést, konkrétan megakadályozható-e az, hogy a Magyarországon betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő személyek jelenlétükkel borzolják a kedélyeket, amint az a Székelyek Nagy Menetelésén, Kézdivásárhely főterén történt. Az Elie Wiesel Intézet igazgatója elmondta, fontos kiemelni, hogy a törvény előírásait megszegők ellen


csak panasz alapján indulhat eljárás.

Florian szerint a törvény csak akkor alkalmazható, ha ezek a személyek szélsőjobboldali ideológiát idéző tetteikkel, gesztusaikkal, üzeneteikkel megsértik a törvényt, vagy ha a törvény által leírt szimbólumokat viselnek.


Elmondta, számos esetben a szélsőséges nézeteket valló személyek úgy próbálják bevinni nézeteiket a köztudatba, hogy kihasználják a törvénykezés homályos előírásait, pontatlanságait, vagy a hatóságok tudatlanságát.


Mivel a legionarizmus ideológiájának elítélése nem szerepel a törvényben, büntetlenül loboghat Bukarestben, a Constantin Negruzzi utca 2. szám alatti épületének homlokzatán a legionárius zászló, az épületben pedig nyugodtan tevékenykedhet a Legionárius Mozgalom nevet viselő egyesület.

Ugyancsak a törvény hiányosságai miatt kaphatott a Bukaresti Törvényszéktől szabad utat a Mindent a hazáért nevű párt újraalakulása, egy olyan párté, amelynek a két világháború között működő elődje szárnyai alatt alakulhatott újra a Legionárius Mozgalom. Noha a főügyészség 2012-ben elindította ennek a pártnak a felszámolását, első fokon elvesztette a pert.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS