2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiskirályok döntenek: erről szól majd a decentralizáció?

Sipos Zoltán 2013. november 14. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

A Területfejlesztési Minisztérium által szervezett közvitán a civilek főként a műemlék- és környezetvédelem miatt aggódtak.


A decentralizáció szükséges: nagyjából ennyiben értettek egyet kedden, a Területfejlesztési Minisztérium (MDRAP) által szervezett, a decentralizációs törvénytervezetről szóló bukaresti közvita résztvevői, amelyen a tárcát maga Liviu Dragnea miniszter képviselte.

A beszélgetésen kiderült, nem igazán van miről vitatkozni, mivel a tárca honlapjáról letölthető tervezet azóta több módosításon is átesett. A különféle változásokról a miniszter szóban tájékoztatta a résztvevőket.


Szívműtét, fej nélkül

A közvitán jelen levő civilek főként amiatt aggódtak, hogy a kulturális és környezetvédelmi ügynökségeket a megyei tanácsok hatáskörébe utalják – emiatt pedig ezek a szervek nem tudják majd betölteni ellenőrző szerepüket.Továbbá problémásnak találták, hogy a tervezet nem tartalmaz hatástanulmányt: „olyan ez, mintha szívműtétet hajtanánk végre, anélkül, hogy pontosan tudnánk, mit csinálunk” – fogalmazta meg valaki.A vitán több mint tucatnyi bukaresti civil vett részt: többek között jelen volt Emilia Paunescu-Bucur (Ecologistul), Elena Calistru (Funky Citizens), Ioana Avadani (Societatea Academică Română), Codru Vrabie (EPAS), Nicușor Dan (Salvați Bucureștiul), valamint Dan Trifu (Coaliția pentru Mediu).

Mivel az észrevételeik sok esetben hasonlóak voltak, ezért röviden összefoglaljuk az elhangzottakat, anélkül, hogy megjelölnénk, pontosan ki mondta azokat.


Műemlék- és környezetvédelem miatt aggódnak

A legtöbb kritika azt a tervet illette, miszerint a megyei művelődési igazgatóságokat és a megyei környezetvédelmi ügynökségeket a minisztériumok hatásköréből a megyei tanácsok hatáskörébe utalnák.

A civilek attól félnek, ezen szervek az érdemi ellenőrző tevékenység helyett a mindenkori helyi érdekek kiszolgálóivá válnak, a helyi tanácsok pedig kényük-kedvük szerint alakítanák azokat. Állítólag egy megyei tanács máris jelezte, hogy sokallja a megyei környezetvédelmi ügynökségnél dolgozók számát, felére-harmadára csökkentené a szakemberek számát.


A tanácselnök szava szent

Ki lesz az az igazgató, aki nem hagyja jóvá azt, amit a megyei tanács elnöke, tehát a felettese kér? A civilek hivatkoztak az európai gyakorlatra is: mivel a különféle befektetések épp a természetet és az épített örökséget veszélyeztetik sokszor, létfontosságú, hogy az ellenőrző-jóváhagyó szerveket távol tartsák a helyi érdekektől.

További érv volt az is, hogy az épített örökség, vagy akár a természeti kincsek nem képezik a helyi közösségek tulajdonát: ha azt tönkreteszik, az egész nemzet károsul. Éppen ezért nem dönthet azok sorsáról a közösség.Liviu Dragnea szerint épp ellenkezőleg: a környezetvédelmi ügynökségek és művelődési igazgatóságok, akárcsak eddig, ezután is be kell tartsák a hatályos törvényeket. A kontroll-funkciójuk tehát egyáltalán nem sérül.


Dragnea: Bukarestben sem szentek döntenek

Éppen hogy nagyobb átláthatóságot jelent az, hogy ezen szervek igazgatóit nem egy bukaresti irodából nevezik ki, hanem egy közvetlenül megválasztott testület, a megyei tanács dönt majd erről – érvelt a miniszter.

Dragnea szerint téves az a feltételezés, hogy Bukarestben, a minisztériumokban „szentek ülnek”, miközben a megyei tanácsoknál átláthatatlan „dzsungelharc” folyik. Szerinte épp hogy több visszaélésre adott alkalmat az eddigi gyakorlat, amikor például egy megyei környezetvédelmi igazgatóság vezetője csakis Bukaresttől függött: amíg a központtal jó volt a viszony, gyakorlatilag bármit csinálhatott.

Bukarestből is kiadhatnak vitatható engedélyeket, ráadásul úgy, hogy a helyi közösségnek semmilyen beleszólása nincs abba, hogy milyen döntések születnek egy-egy minisztériumi irodában vagy folyosón – érvelt a miniszter.


Régiósítással borul a rendszer?

A tárcavezető hangsúlyozta még, ezen szervek költségvetését, akárcsak eddig is, a központi költségvetésből állnák kezdetben. Néhány év múlva azonban átállnának az ún. költségbecslésen alapuló finanszírozásra, melynek rendszerét a későbbiekben fogják kigondolni. Erről egy résztvevő megjegyezte, hogy az autópályákat is költségbecslés alapján építik, az eredmény pedig mindenki számára nyilvánvaló.Ha amúgy sem kerül több pénzbe, miért nem lehetett egy olyan rendszert kitalálni, ahol a a környezetvédelmi ügynökségek és művelődési igazgatóságok valóban függetlenséget élveznek? Mi értelme van létrehozni 40 ilyen megyei szintű intézményt akkor, amikor hamarosan az ország nyolc nagy régióra lesz bontva? – tették fel a kérdést mások.


Örökös érv, hogy az ország nincsen felkészülve a decentralizációra

Sokan a miniszter szemére vetették, hogy a decentralizációs tervezet sebtében rögtönzött dokumentumnak tűnik, és nincsen arra utaló jel, hogy a tervezet kidolgozásakor elvégezték volna a szükséges háttérelemzéseket, hatástanulmányokat.

Dragnea szerint a decentralizáció ötlete egyáltalán nem új, évek óta minden kormány készül erre, de valamiért eddig senkinek nem sikerült végigvinnie egy egységes, átfogó koncepciót. A miniszter szerint örökké az volt az érv a decentralizáció halogatására, hogy az ország nincsen felkészülve rá, ezzel még várni kell.

A konzultációk jelenleg is tartanak, a tervezet például hétfőn is változott, és a közvita után (kedden este) újabb találkozóra kerül sor – mondta a miniszter, elismerve, hogy hiba volt egy olyan szövegváltozatot közzétenni a minisztérium honlapján, amelyet azóta több helyen is átdolgoztak, és amely valószínűleg még mindig távol áll a végleges verziótól.

Dragnea szerint egyébként az érintett minisztériumoknak még nem küldték el jóváhagyásra a tervezetet. A döntéshozó nem tudta pontosan megmondani, mikor léphet érvénybe a tervezet: noha a kormány felelősségvállalással tervezi előterjeszteni, a tervezetet jó eséllyel megtámadják majd az Alkotmánybíróságon. És hogy jövő évben mi következik, nem tudni – mondta, utalva arra, hogy a jelenlegi kormánykoalíció bármikor szakadhat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS