2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

60 ezer kettős állampolgár regisztrált már a magyarországi választásokra

R. T. 2013. november 15. 12:50, utolsó frissítés: 2014. január 09. 15:35

A szervezeteknek "kötelességük" elősegíteni a tavaszi országgyűlési választásokon való magas részvételt - mondta Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő Kolozsváron.


A magyarországi parlamenti választásokról és a külhoni magyarok regisztrációs folyamatáról beszélgetett a sajtóval pénteken Kolozsváron Hidvéghi Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozási Bizottság alelnöke és Magdó János kolozsvári főkonzul. A képviselő szerint a szavazáson való részvétel azért fontos, mert hosszú idő óta először van lehetőség arra, hogy a Magyarország határain kívül élő magyarság is voksolhasson az országgyűlési választásokon.

A szavazás menetét ismertetve Hidvéghi felidézte, a külhoni kettős állampolgárok (vagyis akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel) augusztus 1-től levélben, november 1-től pedig online is regisztrálhatnak a szavazásra. A regisztráció utolsó dátuma a választások előtti 15. nap, a választások dátuma azonban még nem ismert. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a regisztráltak száma túllépte a hatvanezret.A regisztrált állampolgárok a regisztrációkor megadott lakcímre megkapják a választási csomagot, a visszaküldés pedig a következőképpen zajlik: a szavazatot lezárt kis borítékba kell tenni, a kis borítékot pedig egy nagyba, amelynek tartalmaznia kell a szavazó adatait. Ez alapján állapítja meg a Nemzeti Választási Bizottság, hogy az illető valóban jogosult volt-e leadni a szavazatát. A szavazatot tartalmazó borítékok egy "halomba" kerülnek, ésegyszerre bontják fel őket.

Azok a kettős állampolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, nem regisztrálhatnak, hanem automatikusan belekerülnek a választási névjegyzékbe; Magyarországon élő lakosként vannak számon tartva - közölte tegnap a Nemzeti Választási Iroda. Hidvéghi Balázs megerősítette, ezekben az esetekben lakcím szerint kell szavazni, és mind a két szavazati joggal élhetnek, tehát pártlistára és egyéni képviselőjelöltre is leadhatják a szavazatukat.

Azok, akik rendelkeznek ugyan magyarországi lakcímmel, de nem ott élnek, jegyzőnél jelezhetik, hogy nem ott fognak szavazni, hanem Magyarország valamelyik külképviseletén, például a kolozsvári konzulátuson adhatják le szavazatukat.

A szavazati joggal élni kívánó állampolgárok a szavazatot tartalmazó borítékot személyesen postán vagy a konzulátusokon is leadhatják. Ezen kívül – mint azt kérdésre válaszolva Hidvéghi elmondta – nincs arra törvényi szabályozás, hogy


a lezárt borítékokat ki adhatja fel postán.

Így elméletileg egy politikai, egyházi vagy civil szervezet is felajánlhatja segítségét a szavazatok eljuttatásához, a szavazópolgárnak pedig joga van eldönteni, hogy él-e ezekkel vagy sem.

Hidvéghi ehhez kapcsolódva azt is kiemelte, hogy a vezetőkkel való találkozásai során a választási részvétel elősegítésére biztatott mindenkit, sőt, úgy véli, hogy ez kötelesség. Az országgyűlési képviselő Kelemen Hunorral, az EMNP képviselőivel és az egyházak képviselőivel is találkozott erdélyi tartózkodása során.

Mivel a külhoni magyarok csupán az egyik szavazati joggal, azaz a pártlistára való szavazással élhetnek, nem beszélhetünk külhoni magyar képviselőjelöltekről, akiket a határon túli szavazatok juttatnak be a magyar országgyűlésbe, viszont elvi szinten az sem kizárt, hogy külhoni kettős állampolgár felkerüljön egy pártlistára.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS