2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Decentralizáció: az RMDSZ a sepsibesenyői tábor és a csíki jégpálya átadását kéri

Kertész Melinda kérdezett:Kertész Melinda 2013. november 19. 11:37, utolsó frissítés: 2013. november 21. 11:38

Ma dönt a kormány a decentralizációs törvény módosító javaslatairól, majd felelősséget vállal. Cseke Attila képviselőt az RMDSZ módosító javaslatairól kérdeztük.


Milyen módosító indítványokat terjesztett be az RMDSZ?

– Az RMDSZ két parlamenti csoportja több módosító indítványt is beterjesztett: ezek egyrészt az általános törvény szövegezési problémáit céloznak feloldani, másrészt a mellékletekhez nyújtottunk be módosító javaslatokat, mert úgy gondoljuk, hogy egyes területeken még lehetne különböző ingatlanokat a tevékenységi körrel együtt átutalni önkormányzatoknak. Ebben az esetben mi természetesen olyan önkormányzatokról beszélünk, ahol a magyar közösség fontos tényező. A kormány kedden dönt a módosító indítványokról, és szerintünk vannak olyanok, amelyeket el lehet fogadni ahhoz, hogy ez a decentralizáció kerek és teljes legyen.

Ami a törvény megszövegezését illeti, mi olyan formát javasoltunk az egyik módosító indítvány keretében, amellyel az önkormányzatoknak a hozzájuk átkerülő ingatlanokkal együtt a jövőben kötelességük lenne azt a tevékenységi kört megtartani, amivel eddig foglalkoztak. Erre azért van szükség, mert a kormány javaslatában az erre vonatkozó rendelkezés úgy értelmezhető, hogy a tevékenységi kör megtartása csak a tanügyre és a sportra vonatkozik. Mi úgy gondoljuk, hogy az ingatlan átadásával együtt az önkormányzatoknak a decentralizált tevékenységi kör továbbvivését is kell vállalniuk, akár más ingatlanban.

Volt egy rendelkezés a tulajdon beírásával kapcsolatosan, amely szerint azokat az ingatlanokat, amelyek átkerülnek az önkormányzatokhoz, mint kivételek a szabály alól, nem szükséges átírni a telekkönyvbe is. Mi úgy gondoljuk, hogy Romániában a tulajdonjogot mindenkinek be kell tartania, és nem jó kivételeket tenni, még akkor se, ha önkormányzatokról van szó. A mi törvénymódosító javaslatunk az, hogy kötelező legyen – ahogy mindenki másnak is az – átírni a tulajdont. Azonban azért, hogy ne a közösségekre hárítsuk a költségeket, ebben az esetben azt javasoltuk,hogy az átírás illetékmentes legyen. Erre szerintünk azért lenne szükség, mert lényegében az átírás a közösség pénzéből történne, ami lehet, hogy hátrányosan érintené az illető önkormányzatot.


Melyek azok a módosító javaslatok, amelyek a mellékletekre vonatkoznak?

– Az eddig említett módosító javaslatok az általános szövegre vonatkoztak, azonban vannak olyan javaslataink is, amelyek főleg Hargita és Kovászna megyében rendeznék egyes ingatlanok decentralizációját. Mi azt reméljük, hogy a kormány ezekből is fog elfogadni, hiszen azok olyan javaslatok, amelyek a decentralizációt segítik.

Ilyen például a Kovászna megyei sepsibesenyői tábor, amelyet mi javasolunk, hogy adják át a megyei önkormányzatnak. Ezen kívül javasoltuk, hogy Sepsiszentgyörgyön a Megyei Ifjúsági és Sporthatóság mellett lévő, de hozzá tartozó sportlétesítmények, mint például a teniszpálya kerüljenek a megyei önkormányzathoz, amelyek meg a klubhoz tartoznak, azok váljanak a városi önkormányzat tulajdonává.

Hargita megye esetében a legfontosabb a Csíkszeredai Jégpálya és a hozzá tartozó komplexum a biatlonpályával egyetemben. Csíkban nagy hagyománya van ennek, és ott tudják a legjobban, hogy ezeket hogyan kell menedzselni. Volt példa, hogy az önkormányzat segítette még akkor is, ha az nem az ő tulajdonában volt, például sportrendezvények szervezésében. Ezek átadását javasoltuk a városi önkormányzatnak.

Milyen menetrend van felállítva a decentralizációs törvénytervezet elfogadására?

– Hétfőn 15 óráig lehetett módosító javaslatokat beterjeszteni. Kedden délelőtt a kormány megtárgyalja ezeket, és eldönti, hogy melyikeket fogadja el. Kedden 15 órakor a miniszterelnök és a kormány a törvénytervezet végső formájával fog a parlament előtt felelősséget vállalni a törvénytervezetre.

A PDL részéről Mircea Toader képviselő bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt fog előterjeszteni a decentralizáció kapcsán. Alá fogja írni ezt az RMDSZ?

– Remélem, hogy a módosító indítványainkat elfogadják. A helyi közösségek ügyei szempontjából ez egy nagyon fontos lépés lenne. A decentralizáció több, mint 20 éve a programunkban van, és amikor kormányon voltunk, tettünk lépéseket ez ügyben, hoztunk komoly döntéseket. Egy olyan szervezetnek, mint az RMDSZ, nem szabad másként viselkednie a decentralizáció ügyében, csak azért, mert ellenzékben van. A decentralizációért tenni kell, és amikor kormányon voltunk, akkor tettünk is.

Most az a helyzet áll fenn, hogy ellenzékben vagyunk, és a kormány részéről van hajlandóság arra, hogy folytassák ezt a munkát, ezért nekünk ezt támogatni kell. Az RMDSZ programja nem változott, attól függetlenül,hogy kormányon vagy ellenzékben van-e. Ellenzékben nehezebb megvalósítani ezt a programot, de ez nem azt jelenti, hogy csak azért, mert nem vagyunk kormányon, ne támogatnánk egy olyan törvénytervezetet, amely már több mint 20 éve a programunk része.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS