2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha szerda délutánig nem állapodnak meg, lebénul az egészségügy

Kertész Melinda Kertész Melinda 2013. november 25. 20:58, utolsó frissítés: 20:59

A figyelmeztető sztrájk után ismét tárgyalnak a szakszervezetek és a szaktárca képviselői. Az egészségügyi dolgozók fogadkoznak: nem elégszenek meg üres ígéretekkel.


A tárgyalások újabb felvonása kezdődött el hétfőn délután az egészségügyi alkalmazottak és a minisztérium képviselői között, miután reggel a Sanitas szakszervezet tagjai egy kétórás figyelmeztető sztrájkkal ízelítőt szolgáltattak a kormánynak arról, hogy miként fog működni az egészségügy, ha az évek óta húzódó problémákra nem találnak megoldást szerdán délutánig. Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy az egészségügyi központnak számító Kolozsváron, illetve Hargita és Kovászna megyében hogyan zajlott a tiltakozási akció.


Kolozs megye

Kolozs megyében mintegy 3000 egészségügyi dolgozó vett részt a hétfői figyelmeztető szakszervezeti megmozduláson. Az egészségügyi rendszer alulfinanszírozása, az alacsony bérek miatt álltak le a munkával két óra erejéig az egészségügyi alkalmazottak.

Ştefan Roman, a Sanitas szakszervezet Kolozs megyei szervezetének vezetője megkeresésünkre elmondta, nem normális az, hogy a rendszer alulfinanszírozása miatt a kórházakban kezelt páciensek arra kényszerüljenek, hogy a szükséges kötszereket, gyógyszereket patikákban vásárolják meg. Hozzátette, az elégedetlenséget fokozza, hogy az egészségügyi rendszer alkalmazottainak kollektív munkaszerződésének kidolgozását egyre halogatja a minisztérium.Roman hangsúlyozta, a következő napokban zajló tárgyalások során ígéretekkel nem elégszenek meg, világos határidőkhöz kötött, szolid vállalásokra tartanak igényt a tárca részéről. Ha a kormánnyal nem sikerül megegyezni, akkor csütörtökön elkezdődik az általános sztrájk, amelynek ideje alatt az egészségügyi dolgozók a szolgáltatások egyharmadát és a sürgősségi ellátást biztosítják országszerte. Roman elmondta, nem ért egyet Eugen Nicolăescuval, aki szerint a sztrájk illegális. Aláhúzta: ezt nem a tárca, hanem a bíróság hivatott eldönteni, bár tudomása szerint ez ügyben a minisztérium nem fordult bírósághoz. Megkérdezésünkre tisztázta, a sztrájkkal töltött munkaidőt a törvény értelmében nem kell bepótolniuk a tiltakozóknak.


Kovászna megye

Kovászna megyében mintegy 600 alkalmazott vett részt a figyelmeztető sztrájkban - tudtuk meg Vasile Cătălin Neagovicitól. A Sanitas Kovászna megyei szervezetének elnöke a Transindexnek elmondta, az elégedetlenség csak fokozódik, ha az egészségügy finanszírozásával kapcsolatos problémákra nem találnak gyógyírt a hét folyamán betervezett tárgyalásokon, és a kollektív munkaszerződés aláírását sem sürgetik meg.

Ma délután elkezdődött az e heti tárgyalássorozat, ha szerda délutánig nem sikerül konkrét és komoly vállalást tennie a kormánynak, akkor az általános sztrájk elkerülhetetlenné válik – mondta a szakszervezeti vezető. Hozzátette, nincsenek sajátos követeléseik a Kovászna megyei egészségügyi dolgozóknak, a megyei egészségügyi rendszer az országszerte tapasztalható általános problémákkal szembesül. Fontosnak tartja, hogy mielőbb szüntessék meg a munkahelyek befagyasztását, hiszen személyzethiánnyal küszködnek az intézmények, így a dolgozók kénytelenek túlórázni, a programjukon felül ledolgozott órák fejében pedig sem szabadnapokat, sem pénzt nem remélhetnek.

“Gyakorlatilag ingyen dolgoznak az alkalmazottak” – mondta Neagovici, aki szerint a problémák akuttá váltak, hiszen megoldásukat évekig halogatta a kormány.


Hargita megye

Hargita megyében nem csak a szolgálatos egészségügyi dolgozók kapcsolódtak be a figyelmeztető sztrájkba, azok is csatlakoztak, akik éjszakai ügyeletet teljesítettek, vagy akik szabadnaposak voltak – tudtuk meg Nyulas Emmától, a Sanitas Hargita megyei vezetőjétől. Elmondta, a székelyudvarhelyi, maroshévízi és a gyergyószentmiklósi kórházak felső vezetősége is csatlakozott a tiltakozási akcióhoz, viselték a karszalagot azt jelezve, hogy egyetértenek a Sanitas követeléseivel.

Csíkszeredában, a Megyei Sürgősségi Kórház orvosai alacsonyabb számban csatlakoztak, mindössze 7-8-an sztrájkoltak a mintegy 50 orvos közül. A szakszervezeti vezető kérdésünkre nem szeretett volna becslésekbe bocsátkozni azt illetően, hogy a megyében hányan csatlakoztak a figyelmeztető sztrájkhoz. Elmondta, Hargita megyében az évek folyamán ki nem fizetett járandóságok miatt az ápolók kerültek kimondottan hátrányos helyzetben, esetükben 2010-től léteznek kifizetési elmaradások.

A gyergyószentmiklósi kórházban az alkalmazottak már három éve nem kaptak ételjegyeket, továbbá a bíróságon megnyert perek értelmében a 13. fizetések, prémiumok kifizetése is elmaradt. A székelyudvarhelyi kórház alkalmazottainak olyan összegeket kellene kifizetni, amelyeket a 25%-os bércsökkentésekkor veszítettek el. Ha csütörtökön általános sztrájk lesz, akkor Hargita megyében az alkalmazottaknak csak a 30%-a fog dolgozni, de a sürgősségen jelentkező pácienseket maradéktalanul ellátják. Függetlenül attól, hogy dolgoznak, vagy sztrájkolnak, a személyzet szolgálatos tagjainak kötelező módon jelen kell lenniük a munkahelyükön. Nyulas Emma elmondta, a megyében személyzethiány okoz problémát, a megyei kórházban kevés a szakorvos, ápolóhiány van, a kisebb kórházakban pedig a nonmedikális személyzet hiánya okoz gondot.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS