2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Civilek gyűjtöttek a hajléktalanoknak Kolozsváron

Kulcsár Árpád 2013. november 29. 11:04, utolsó frissítés: 15:46

A gyűjtés célzottan történt, fontos volt ugyan az élelem is, de a hideg beállta miatt sokkal sürgősebbé vált a takarók és cipők mielőbbi szétosztása.


Kolozsvár hajléktalanjai számára szerveztek gyűjtést civilek szerda délután a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarának magyar irodalomtudományi tanszékén. A szervezők a tél beállta miatt igyekeztek sürgősen megrendezni az akciót, mivel a város hajléktalanjainak helyzete ilyenkor még kétségbeejtőbb, mint általában.


A piros ládával szembeni Dézsi teremben készítettek helyet az adományoknak, és az adakozók jöttek is, megunt ruhaneműket, élelmet és tisztálkodási szereket hozva magukkal. A gyűjtés célzottan történt, fontos volt ugyan az élelem, de a hideg beállta miatt sokkal fontosabbá vált a takarók és cipők begyűjtése és mielőbbi szétosztása.„Csak annyit kellett tennem, hogy megemlítsem Borbély Andrásnak (civil önkéntes - a szerk. megj.) az ötletet, máris a legkészségesebben nekilátott szervezni, megszerezni a termet, lebeszélni a szállítást, az esemény meghirdetését. De ugyanilyen jó volt látni, hogy a diákok is milyen lelkesedéssel vettették bele magukat a szervezésbe, volt aki az utcán helyezett el figyelemfelkeltő matricákat” – meséli Gergely Emese, a Protestáns Teológiai Intézet református hajléktalanmissziójának önkéntese, aki szociális munkásként foglalkozik a hajléktalanokkal.
Kevesen tértek vissza tavalyról

A kettejük által indított akcióba több tanár és diák is azonnal bekapcsolódott. Emesétől megtudtuk, hogy kritikus a helyzet Kolozsváron. „Minden héten találkozunk a hajléktalanokkal, 50 stabil résztvevő jár ezekre az alkalmakra, azonban a tavalyról kevesen maradtak, mindössze néhányan jöttek vissza. Többen meghaltak, másokról nem tudjuk, hogy hová lettek. Sokan vannak, a parkokban, a városon kívül, vagy a tömbházak tövében húzódnak meg, nincs cipőjük, takarójuk. A legijesztőbb azzal szembesülni, hogy a gyerekeknek nincs ruhájuk, vagy azok a nyolcvan évesek, akik első telüket töltik az utcán, mennyire félnek a helyzettől”.


Gergely Emese szerint egy kicsit sietni kellett a gyűjtés megszervezésével, de nem volt más választásuk, hiszen a hideg egyre nagyobb problémát jelent. Ugyanakkor kifejtette, élelemgyűjtés még lesz, a ruhák kiosztásával azonban sietni kell, hogy mindenki gyorsan és egyenlően elosztva kapja meg őket.

A szerdai gyűjtésre előzőleg a Facebookon jóval kétszáz fölött jelezték, hogy részt vesznek az adakozásban, ebből körülbelül hatvanan jelentek meg, így viszonylag sok adomány gyűlt össze. A szervezők szerint az adományozók legalább háromnegyede diák volt, és tekintve, hogy télen diáknak sem könnyű lenni, ez "megsüvegelendő". Ugyanakkor azt is megtudtuk, az igazi hiánycikkek sajnos nem gyűltek össze: takarókból, cipőkből és gyógyszerekből keveset hoztak, annak ellenére, hogy voltak olyan diákok is, akik külön elmentek vért adni, hogy a kapott pénz árából gyógyszert tudjanak vásárolni.


"Oda kell figyelni rájuk"

Az adományokat az Apafi Mihály Református Egyetemi Kollégium pincéjébe szállították, innen viszik majd tovább a Törökvágási református templom mögött található gyülekezeti terembe, a csoporttalálkozásokra járók közti elosztásra. A szervezők által sikeresnek ítélt akció jelentős segítséget nyújt az itt hétről hétre összegyűlő embereknek.
„Nagyon oda kell figyelnünk rájuk, egyrészt, mert ők szorulnak rá leginkább a segítségünkre, nélkülünk nem boldogulnak, nekünk pedig egyszerűen nincs humán kapacitásunk arra, hogy elégedettek lehessünk az általunk nyújtott segítséggel. Abban a kényes helyzetben, amiben vannak, nagyon sok segítséget igényelnek, nem csupán anyagit, hanem beszélgetéseket, látogatásokat, az adminisztrációban való segítséget. Az az igazság, hogy amennyiben nem megy velük egy önkéntes, akkor kidobják őket a hivatalokból, de adott esetben a kórházakból is. Mindezek pedig azt jelentik, hogy sokkal több önkéntesre lenne szükség ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk.”

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS