2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Verespatakért és a romákért tüntetők fütyölték ki Kolozsváron Pontát

Kulcsár Árpád 2013. december 06. 18:38, utolsó frissítés: 2013. december 09. 08:27

A miniszterelnök egy teológiai bentlakást jött felavatni, de a jelenlevő tiltakozókat és újságíróikat ez egy kicsit sem érdekelte.


Victor Ponta az előre bejelentettnél korábban érkezett, 12 órakor már javában zajlott a mise a Nicolae Ivan Teológiai Bentlakás kápolnájában, ahol András kolozsvári ortodox érsek az „Erdély keresztje” kitüntetést adományozta a miniszterelnöknek. A kápolna elég kicsi ahhoz, hogy megteljen már csak a szponzorokkal is, akiket közel húsz percen keresztül soroltak a szertartás végén, áldást kérve rájuk. Kint pedig a Xaver vihar előszelében körülbelül 30 tüntető dacolt türelemmel, míg bent a szertartás folyt.A helyzet akkor kezdett kényessé válni, amikor kívülről kívánták fölszentelni az épületet. Az ortodox pópák próbáltak szót érteni a tüntetők két csoportjával (mert voltak, akik a pataréti romák miatt mentek ki, ugyanis a bentlakás abban a Coastei utcában épült, ahonnan őket három évvel ezelőtt kitelepítették, mások pedig a verespataki és pungești-i beruházások ellen), jelezvén feléjük, hogy itt most egy vallási esemény zajlik, amire az ő replikájuk az volt, hogy


a romák kitelepítése mennyire volt vallási esemény?A miniszterelnök is kijött, de beszédet nem mondhatott, mert erőteljes füttykoncert és a „Tolvajok! Tolvajok (Hoții, hoții!)”, „Le a hazug Pontával! (Jos, Ponta, jos, că ești un mincinos!)” skandálással fogadták. Az ünnepségre összegyűlt emberek védelmükbe vették a miniszterelnököt, és a „Bravó, Ponta!” kiáltással próbálták a tüntetőket túlharsogni, de ez nem ment nekik, mivel az utóbbiak hangosbemondót is hoztak magukkal. A hangzavar akkor lett teljes, amikor az ortodox pópák úgy döntöttek, mégis felszentelik az épületet, és ha imával nem is tudták, de énekkel megpróbálták. A tüntetők sem hagyták magukat, megpróbálták őket túlharsogni.

Ekkor lendültek akcióba a csendőrök, akik célzottan Oana Moisil-ra támadtak, a Vice újságírójára, aki bár rendszerint aktivistaként is jelen szokott lenni a tüntetéseken, most semmilyen provokatív gesztust nem tett, azon kívül, hogy egy diktafonnal próbált minél közelebb kerülni a miniszterelnökhöz. A csendőrök kilökdösték a tömegből, és be akarták tuszkolni az autójukba, de erre magyarázatot nem adtak. Mivel többen is a segítségére siettek, és számon kérték a csendőrökön a gesztusokat, végül békén hagyták. Az újságíró elmondta, az arra vonatkozó kérdésére, hogy miért akarják elvinni, azt a halk választ kapta az egyik csendőrtől, hogy a SPP parancsára. Eközben egy másik incidensnek is tanúi lehettünk: egy gázmaszkot öltött tiltakozót, aki videót készített, a miniszterelnök-pártiak felszólították, hogy ne tegye, majd, miután ezt megtagadta,


ráncigálni és fojtogatni kezdték.

Az egyre forróbb kedélyeket aztán valamelyest lehűtötte, hogy a miniszterelnök miután elvágta a szalagot, sietve visszament az épületbe, ahol az aulában kellett beszédet tartania.A később megtartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt kérte, amennyiben lehetséges, csak a bentlakásavatással kapcsolatos kérdéseket tegyék fel. A jelenlevő újságíróikat azonban egy kicsit sem érdekelte a bentlakásavatás. A kérdésre, miszerint mi a véleménye arról, hogy kifütyülték, a miniszterelnök azt válaszolta, hogy „nincs ezzel semmi baj, mindenki azt csinálja, amihez ért (azt azonban hadd jegyezzem meg, olyat még nem tapasztaltam, hogy valakik egy templomnál fütyüljenek”). A miniszterelnök szerint ugyanakkor Pungești nincs elzárva a világtól a csendőrség által, bárki szabadon jöhet-mehet a térségben, továbbá megjegyezte, amikor a pataréti romákat kitelepítették, ő még csak egy egyszerű krajovai képviselő volt.

A bentlakásavatás mellett a miniszterelnök más ügyekkel is foglalkozott Kolozsváron. Elmondása szerint találkozott a helyi tanács elnökével, és megbeszélték a Liviu Dragnea által az itt jártakor megígért, a kolozsvári reptér korszerűsítéséhez szükséges 15 millió lej jövő heti folyósítását. Ponta ugyanakkor örömét fejezte ki az autópálya-építésekkel kapcsolatban, és kihangsúlyozta, Kolozsvár számára ez különösen nagy előnyökkel fog járni, hiszen a tervek szerint már idén nekikezdenek a Szászsebes – Torda szakasznak, januárban pedig folytatni fogják az erdélyi autópálya építését. Tovább azt is megtudtuk, mit kapott a miniszterelnök mikulásra: édességet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS