2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Borbély: legalább a tervbe vett autópálya-szakaszok épüljenek meg

K. M. K. M. 2013. december 12. 12:02, utolsó frissítés: 12:02

Az RMDSZ képviselője nehezményezi az autópályatervek folyamatos módosulását, de pozitív fejleményként értékelte, hogy Marosvásárhelyig kiépülhet az észak-erdélyi autópálya.


Borbély László Victor Ponta miniszterelnök múlt héten bemutatott autópályatervét kommentálva elmondta, Romániának oda kellene eljutnia, hogy egy autópálya szelje át a területét. „Nekünk, erdélyieknek, de mindenki másnak is az lenne a legfontosabb, hogy nyugatról, Magyarországról autópályán lehessen átjönni, és ezen az autópályán Bukarestig, de akár Konstancáig is le lehessen menni” – mondta az RMDSZ parlamenti képviselője.

Victor Ponta miniszterelnök egy hete mutatta be a 2018-ig megépítendő autópálya-szakaszok tervét, az újabb elképzelések azt mutatják, hogy nem következetes a kormány az útügyi infrastrukturális projekteket illetően. A tervek némelyike szöges ellentétben áll az európai prioritásokkal. Akadnak olyan autópálya-szakaszok is, amelyeknek prioritásként való kezelése gazdasági szempontból nem indokolt, sőt, egyes szakaszok bizonyos területeken a forgalom nehezítéséhez vezetnek.>> A tervezett autópálya-szakaszok terve nagyobb felbontásban >>


Elmarad például a Nagyszeben-Piteşti autópálya-szakasz megépítése, legalábbis 2018-ig nem fog elkészülni, noha ez a szakasz része az egyik prioritást élvező európai infrastrukturális projektnek. Mivel


a szakasz megépítése uniós szempontból prioritást élvez,

kivitelezéséhez az állam 85-95%-os vissza nem térítendő támogatást kérhetne európai alapokból, egyelőre mégis lemond elkészítéséről. A szakasz megépítésére ellenérvként Dan Şova, a nagy infrastrukturális projektek tárca nélküli minisztere egy 2008-ban készült megvalósíthatósági tanulmány eredményeit hozta fel, amely szerint ennek a szakasznak a megépítése 3,2 milliárd eurót venne igénybe, tehát felemésztené az összes 2014-2020 között Románia által lehívható európai alapot. A Hotnews szerint a 2008-ban készült felmérés nem áll meg a lábán, mert egyrészt akkoriban az építőiparban az árak történelmi csúcson voltak, emellett egy kilométerenkénti maximális kivitelezési ár sem volt megszabva. Különben tavaly már elindult a közbeszerzési eljárás egy új megvalósíthatósági tanulmány elkészítése érdekében, azonban végül a kormány tavaly, év végén beszüntette az eljárást. A Capital gazdasági lap tanulmánya szerint a szakasz jelenlegi árakkal számolva 1,7 milliárd euróból megvalósítható lenne.

A Nagyszeben-Piteşti autópálya-szakasz helyett a kormány az ország különböző részein elszórtan építtetne meg útszakaszokat a kohéziós alapokból (CEF), vagyis ugyanabból a támogatási alapból, amely a Nagyszeben-Piteşti autópálya megvalósítását részesítené előnyben. Noha ezek az autópálya-szakaszok is a TEN-T Core infrastruktúra-rendszer részei, mint a Nagyszeben-Piteşti szakasz, ez utóbbival ellentétben nem élveznek prioritást, éppen ezért kérdéses, hogy az Európai Bizottság hajlandó lesz-e a Kohéziós Alapokból 85%-os vagy a Regionális Fejlesztési Alapokból 65%-os támogatást biztosítani. Eddig ugyanis a TEN-T Core rendszerben szereplő, ám nem prioritásos szakaszok


mindössze 20%-os vissza nem térítendő finanszírozást élveztek.

A Nagyszeben-Piteşti szakaszból csak a Piteşti-Râmnicu Vâlcea rész valósulhat meg, Ponta bejelentése szerint a terv már majdnem elkészült. Ponta víziója szerint minden történelmi régió összeköttetésbe kerülne, illetve megoldódna az autópályán történő átkelési lehetőség Magyarország, a Moldovai Köztársaság és Bulgária irányába.

Az autópálya-térképterven, amelynek 2018-ig kellene megvalósulnia, az látható, hogy Moldva Bukaresttel és az ország déli részével Brassón keresztül állna összeköttetésben, lemondanak ugyanakkor a Marosvásárhely-Iasi, illetve a Marosvásárhely-Brassó szakaszokról, azokról a sztrádaszakaszokról, amelyeket az RMDSZ kormányzati szerepvállalásakor támogatott.

Borbély László nehezményezte, hogy a kormány minden két évben módosítja az elképzeléseit: "Már nem is tudom, hogy hány variáns fogalmazódott meg az utóbbi tíz évben azzal kapcsolatosan, hogy hol fognak megvalósulni az autópályák, és közben Európa-szerte utolsók vagyunk, ami a meglévő autópálya-kilométereket illeti". Borbély, aki vidékfejlesztési miniszteri szerepvállalása idején maga is támogatta a Marosvásárhely-Iaşi autópálya-szakasz megvalósítását, megkeresésünkre véleményezte a kormány 2018-ig megvalósítandó autópálya-építési tervét.

Elmondta, Dan Şova miniszter eredetileg azt tervezte, hogy teljesen lemond az észak-erdélyi autópályáról, az RMDSZ-szel történt egyeztetések következtében úgy tűnik, hogy a pályát mégis megépítik Marosvásárhelyig. „Úgy néz ki, hogy léteznek olyan uniós források, amelyeket nem a vasúti hálózatra költenek el, és már jövőre be lehet indítani az építkezést. A másik fontos beruházás lenne, hogy Borstól, a határtól


Berettyószéplakig megépüljön az autópálya.

Innen marad egy 90 kilométeres szakasz Gyaluig, amely, ha megépül, akkor a határtól autópályán lehetne utazni Marosvásárhelyig. A Iaşi-Marosvásárhely autópályát mi támogattuk, hiszen átszelné Székelyföld egy részét, ez a tervezési folyamat be is indult, bár nagyon kezdetleges állapotban volt. Látom, most megint változtattak a prioritásokon, és megjelent viszont a Bákó-Brassó autópálya-szakasz, amiről eddig szó sem volt. Nekünk azért kell harcolnunk, hogy a 2014-es költségvetésben a Bors-Berettyószéplak autópályára elkülönített 265 millió lejből finanszírozott munkálatok minél hamarabb beinduljanak, és elkezdődjön az Aranyosgyéres-Marosvásárhely közötti autópálya-szakasz megvalósítása is, amelyre EU-s pénzalapok már most lennének” - mondta.

Borbély azt a Dan Şova által bejelentett módosítást sem tartja jó ötletnek, mely szerint az észak-erdélyi autópálya nyomvonala megváltozna, és a Marosvásárhely-Brassó szakaszt már nem építenék meg, hanem eltérítenék Nagyszeben felé. „Ahhoz képest, hogy eredetileg teljes egészében ejtették volna ezt az útvonalat, ez is pozitívum, bár nem tartom jó ötletnek. A kormány tervei szerint az utat Tordától levinnék Szászsebes felé, én viszont annak drukkolok, hogy


legalább Marosvásárhelyig

hozzák le a szakaszt a határtól, hiszen akkor valószínű, hogy a magyar kormány is megsürgetné azt, hogy Debrecentől a határig megépítsék a hiányzó 40 kilométeres szakaszt 2016-ig, és ezzel gyakorlatilag Budapesttől Marosvásárhelyig tudnánk autópályán utazni” - mondta.

Felvetésünkre, mely szerint a Nagyszeben-Piteşti autópálya-szakasz egy része nem épülne meg, és gyakorlatilag elmaradna Erdély és a déli országrész összekötése, Borbély úgy nyilatkozott, hogy Romániának óriási lemaradást kellene pótolnia, és hirtelen nincs meg erre a szükséges pénz. Reményei szerint egy következő fázisban, 2018 után lehetne dél felé terjeszkedni. „Úgy néz ki, hogy legalább a dél-erdélyi autópálya megépül, az észak-erdélyi autópálya pedig egyelőre Marosvásárhelyig épül meg, de Tordától le lehet menni Szászsebesig, és onnan rácsatlakozni valamelyik dél felé vezető pályára. Legalább ezek a tervbe vett autópálya-részek épüljenek meg, és majd eldől, hogy merre kell fejleszteni a hálózatot” - nyilatkozta Borbély.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS