2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Osztályokat és iskolákat vonnak össze Hargita megyében

2013. december 17. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Bartolf Hedvig főtanfelügyelő szerint miközben a gyereklétszám évente ötszáz fővel csökken, a fejkvóta rendszerben nem tartható fenn a változatlan számú apparátus.


Nagyméretű átszervezések várhatóak a következő tanévtől a romániai közoktatásban, azt követően, hogy az oktatási minisztérium bejelentette: nem hajlandó többet finanszírozni azoknak az iskoláknak a költségeit, ahol a fejkvóta nem elegendő a béralap biztosításához. Bérköltségcsökkentő intézkedések bevezetésére kényszerül többek között a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, de állások szűnnek meg pl. Kovászna megyében is. mindkét megyében elbocsátások és áthelyezések következhetnek.

Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a 2014 szeptember 1-étől hatályba lépő változások az új költségvetés alapján kiszabott keretösszegbe való beleférést célozzák.A főtanfelügyelő arról számolt be, hogy novemberben összehívták a tanfelügyelőségek képviselőit Bukarestbe, és az oktatási miniszter arról tájékoztatta őket, hogy Hargita abba a húsz megyébe tartozik, ahol a gyereklétszám folyamatosan csökken, de a személyzet mindeközben ugyanannyi marad. Habár didaktikai személyzetből is sokan vannak, a nem didaktikai és a kisegítő személyzet száma messze meghaladja a minisztérium számításai szerint igényeltet.

Bartolf elmondta, hogy 2013-ban ezt a helyzetet úgy oldották meg, hogy költségvetés-kiegészítéskor mégis kiutalták a szükséges összegeket. Azonban a minisztérium a továbbiakban nem hajlandó ugyanígy eljárni, ezért személyzetcsökkentésekre és rendszer-átalakításra is szükség van. A tanfelügyelőség ezért igyekszik a tanintézményekkel és az önkormányzatokkal közösen lépéseket tenni a költségek csökkentésére.


Kevesebb gyerek, ugyanakkora apparátus

A városokban mindenképpen bele kell férni a költségbe: úgy kell kialakítani az osztályokat, hogy minden osztály maximális létszámmal induljon. Vidéken azonban előfordulnak olyan esetek, hogy minden évben kevesebb és kevesebb gyerek születik. Ez egy olyan helyzet, amivel szembe kell nézni. Habár meg van adva a lehetőség, hogy a különböző szervek beleegyezésével átrendezzük a pénzek egy részét, az így mozgatható összeg nem lehet túl nagy. Így nem marad más lehetőség, mint költségcsökkentő intézkedéseket hozni – magyarázta a főtanfelügyelő.

Bartolf elmondta, hogy egy tervet és egy kritériumrendszert (arról, hogy mekkora apparátusa lehet egy tanintézménynek) mutattak be a vezetőtanács előtt.
"Sok a nyugdíjas, akiket el kell bocsátanunk. Nem szívesen építjük le őket, szükségünk van a tapasztalatukra, szakértelmükre, de ha leépítésre kerül a sor, akkor inkább az ilyen esetekben tesszük meg" – tette hozzá.Illusztráció: Oksana Kuzmina via Shutterstock.com

A minisztérium számításai szerint évente ötszáz gyerekkel csökken a megyében diáklétszám. Ez durván számolva 20 osztályt jelent, csakhogy ezek az osztályok nem úgy fogynak el, hogy egy osztály egyik évről a másikra eltűnik, hanem általánosan, az egész megyére számolva. Viszont a minisztérium általánosan számolja hozzá a személyzetet. Tehát a sok osztály miatt - amelyik egyik évben húsz diákkal indul, a másodikban tizenkilenccel és harmadikban tizennyolccal - van ez a rossz mutató – mondta Bartolf.


Már tárgyalnak iskolák összevonásáról a helyi tanácsokkal

A főtanfelügyelő elmondása szerint a városi iskolák általában jobban állnak ebben a kérdésben, de ennek is van hátulütője. Sok falusi szülő adja gyermekét városi iskolába, és ezzel a vidéki iskolahálózatot lehetetlenítik el.

"Folynak a tárgyalások a helyi tanácsokkal, hogy átalakíthassuk a rendszert. Egyelőre felmerült, hogy iskolákat vonjunk össze Gyimesfelsőlokon, Gyergyóditróban, Székelykeresztúron, Balánbányán és Homoródalmáson (a homoródszentpáli tanintézménnyel). Ezek azonban még csak tervek, január közepén fog elválni, hogy hol és hogyan járunk el. Megtörténhet, hogy Csíkszeredában is lesznek átalakulások, de nem tudok biztosat. Ahol erre szükség van, ott iskolabuszokkal fogjuk szállítani a gyermekeket" – fejtette ki Bartolf.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS