2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki vigyáz a vendégmunkások otthon egyedül hagyott gyerekeire?

háttér 2013. december 31. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Hivatalos statisztikák szerint több mint 80 ezer családból mindkét szülő külföldön dolgozik. Ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a vendégmunkások a hatóságokat sok esetben nem értesítik elutazásukról.


Több mint 80 ezer olyan család él Romániában, ahonnan mindkét szülő külföldön dolgozik, és a gyermekeket otthon hagyták – derül ki a munkaügyi, családügyi és szociális védelmi minisztérium adataiból. További 35 ezer családból csak az egyik szülő dolgozik külföldön a hivatalos statisztika szerint – ami feltehetően csak a jéghegy csúcsát mutatja, hiszen kevés szülő jelenti be a romániai hatóságoknál, hogy külföldre szándékozik utazni munkát vállalni, írja a The Guardian.

A gazdaságilag elmaradott térségekből a megélhetés érdekében külföldön munkát vállaló szülők gyerekei nagyon megszenvedik apjuk, anyjuk hiányát – hangsúlyozza Stefan Darabus, a Hopes and Homes for Children Romania igazgatója. A nemzetközi szervezet Észak-Románia falvaiban programokat működtet a vendégmunkások hátrahagyott gyerekei számára. Azok, akik szülői szeretet vagy családi biztonság nélkül nőnek fel, egész életükben érezhetik ennek hatását – tette hozzá.Bukarest hírhedt Ferentari negyedében, a főváros egyik legszegényebb részén közel két tucatnyi 5-10 éves gyerek vesz részt az egyik foglalkozáson: rajzolnak, játszanak egy tanár felügyelete alatt az osztályban. Mindegyiküknek egyik vagy mindkét szülőjük külföldön dolgozik. A 9 éves Cristina elmeséli a brit lap riporterének, édesanyja egy hónapja ment el Spanyolországba munkát keresni, korábban már volt külföldön hosszabb időre is.Nem akar sokáig távol lenni, csak pénzt akar keresni

két lányának – meséli a kislány. Apja régóta nincs a családdal. A gyerekek a nagymamájukkal élnek, amíg anyjuk külföldön van.

Ezek a gyerekek nagyon sérülékenyek, megfosztják őket a szülői gondoskodástól, támogatástól - mondja a Save the Children pszichológusa, Andreea Biji. Ez a szervezet működteti a Ferentari negyedi programot is, további 15 romániai megyében szerveznek foglalkozásokat hasonló sorsú gyerekeknek.

Néhány szülő elviszi magával a gyerekeit is, de van, akinek ez nem opció. Vasile Luminita férje Franciaországban építkezésen dolgozik, 600-700 eurót keres havonta, ami Romániában jó pénznek számít, de ott nem tudná az ötgyerekes családját eltartani belőle. 18 hónapja külföldön van, a 28 éves anya szerint már többször felmerült, hogy ők is csatlakoznának hozzá, ám a férj egy kicsi szobában lakik Franciaországban, és inkább hazaküldi a keresetét családjának. A nagyobb gyerekek jobban megszenvedik apjuk hiányát – mondja.

A 14 éves Amira Dumitru édesanyja Jordániában él, és mióta a lánya elmúlt 11 hónapos, csak évente egyszer jön haza, és tölt időt gyermekével. A nagymamájával élő kislány azt mondja, nem érzi különlegesnek helyzetét,


az osztályában 3-4 gyerek van még rajta kívül hasonló szituációban.

Szerencsésnek tartja magát, hogy nagymamája neveli őt és testvérét, és figyel arra is, hogyan tanulnak az iskolában.

Az utóbbi években a romániai gyermekvédelmi rendszer új szolgáltatásokkal bővült, vannak nappali központok, ahol ezek a gyerekek iskola utáni tevékenységeken vehetnek részt, és más támogatási szolgáltatást is kapnak - mondja Nicolae Gorunescu, Bukarest 6. kerületének gyermekvédelmi igazgatója. Rámutat, a kormány nemrég elfogadott egy olyan törvényt, amely nemcsak arra kötelezi a szülőket, jelentsék be, ha külföldre utaznak dolgozni, hanem egy bíró hatáskörébe utalja annak eldöntését, kire marad a gyerek.

Ám sokan nem jelentik be, hogy elutaznak. Gorunescu szerint ez nagy probléma, vannak ugyanis esetek, amikor tinédzserek egyedül élnek, tartják fenn magukat a szülők által nekik hazautalt pénzből, és nincs senki, aki vigyázna rájuk szüleik távollétében.

Forrás: The Guardian

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS