2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

szerk. 2013. december 31. 15:19, utolsó frissítés: 2014. január 01. 15:16

Ki lett az év embere és az év csapata? Kit szeretünk piros bohócorral, és ki tett túl a félmillió új magyar állampolgáron? A Transindex nem banizott, összedobta a legeket.Az év embere: Mugur Isărescu

Mert a többi közéleti szereplőtől eltérően nem tévényilatkozatokkal, álcsatákkal, hanem valódi munkával töltötte az évet. A jegybank (BNR) nemzetközileg elismert kormányzója, nem mellesleg a legesélyesebb államelnökjelölt (bár nem jelezte indulási szándékát), Guinness-rekordok könyvébe illően egyetlen év alatt elérte, hogy a lej alapú jelzáloghitelek kamatai az euró alapúkéra csökkenjenek.


Sikeréhez a kedvező nemzetközi helyzet is hozzájárult, de tény, hogy valós problémát orvosolt megfelelő eszközökkel. Az árfolyam-ingadozások nemcsak Magyarországon, hanem Romániában is sok család életét nehezítették meg, rengetegen menekültek külföldi munkába, hogy fizetni tudják hiteleiket. Januártól már semmi értelme nem lesz külföldi valutában igényelni a lakáshitelt, így az új adósokat egy jelentős kockázattól menti meg az Isărescu által vezetett intézmény.


>> 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória >>

>> A Pénzcsinálók 2013-as legjei >>

Az év csapata: a tüntetők

Amikor a verespataki vagy palagáz-kitermelés elleni tüntetésekre már megvan a standard felszerelés (síp, dob, rázható palack, ivóvíz, szendvics, meleg ruha estére vagy éjjelre), amikor konkrét helyszíntől függetlenül egy újabb tüntetés hírére már jól bevált car sharing módszerrel sikerül fuvart találni, amikor ha álmodból is fölkeltenek, tudod a szlogeneket, és mindig megosztod a legújabb, vonatkozó híreket és eseményeket facebookon: egy egyre duzzadó csapatba tartozol.

A frontemberek mindenhol ott vannak, az első sorokban menetelnek, a derékhad kihagy egy-egy alkalmat a tüntetésre, inkább közvetlen környezetében próbál változtatni az általánosan közömbös hozzáálláson, állást foglal, érvel, külföldön is viszi a tüntetések hírét, hegy tetején szorongatja a piros-zöld jelképet, autójára, biciklijére, dzsekijére ragasztja. Ír, fotóz, bloggol, telefonon suttogva mesél. Így kelti fel az ingadozókban, távolmaradó szimpatizánsokban a csapathoz való tartozás vágyát. Ehhez a csapathoz tartozni ugyanis kúl. Mert fiatalok, akkor is, ha csak a szívükben; mert néha félnek, de mégsem hátrálnak; mert szolidárisak egymással, más ügyekkel, más tüntetőkkel is. Mert ilyeneknek akarjuk őket látni. Mert visszaadják a hitet abban, hogy lehetséges a változás.


Mert többnyire nem kívánnak politikai tőkét kovácsolni abból, hogy második otthonuk az utca. Nem a hatalom megszerzését, hanem a hatalom ellenőrzését akarják. Mert sokszor találkoznak a közönnyel, és továbbra is nyugodtan próbálnak párbeszédet indítani a polgárokkal, a rendfenntartókkal, a politikusokkal. Mert ugyanez a csapat van elsőként jelen, ha a hajléktalanoknak kell enni adni, ha szolidarizálni kell a szomszéd állam polgáraival, s mindezt nem az íróasztalok mögül teszik. Mert akkor sem csüggednek, ha te már nem vagy tagja a csapatnak, helyetted is kint vannak. Jó időkben, ha vannak jó idők. De rossz időkben is.


Az év neve: Victor/Viktor

A név kötelez. A minket leginkább érdeklő két országot ő vezeti, és az év végén a nemzetközi porondon is nagyot domborított azzal, hogy Európa helyett Oroszországot választotta.Az év választása: Ferenc

Aki pápaként érkezik, bíborosként távozik: a pápaválasztó konklávén soha senki nem tudhatja bizonyosan, ki lesz az új pápa. Alig kilenc hónapja lett megválasztva, az argentin Jorge Mario Bergoglio máris mindenki kedvence, és egyben a legek pápája.Ő az első Európán kívüli származású, jezsuita pápa, egyszersmind ő az első Ferenc, a legegyszerűbb, legközvetlenebb, és legrokonszenvesebb. Gesztusai nem pusztán pózok: nagyon komolyan veszi a katolikus egyház reformját.

Leszámol a vatikáni bank homályos ügyleteivel, empátiával nyilatkozik a melegekről, megszólítja az ateistákat és bizottságot alakít a pedofília áldozatainak védelmében. Nem gondoltuk volna, de még mi is örvendünk neki, hogy egy egyházi méltóság sorra nyeri az év embere díjakat.


Az év témája: a decentralizáció


Az USL kormány lavírozásból jelesre vizsgázott, de a kétharmados többség is kevésnek bizonyult arra, hogy komolyan megfontolt, nagy horderejű döntéseket hozzon. Az egyetlen kivétel a decentralizációs törvény, amelyet a kormány felelősségvállalással fogadott el novemberben. A PDL az ügyben alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte nem az ország érdekeinek figyelembe vétele, a közigazgatási átszervezés, hanem a PSD hatalomátmentése, a helyi “kiskirályok” hatalmának növelése a cél. Egyelőre kétes, hogy mi lesz a decentralizáció kimenetele, az alkotmánybírák csak januárban hoznak döntést.


Az év teljesítménye: félmillió új magyar állampolgár

Ha a gyermekvállalási kedvet nem is sikerült megnövelnie, a magyar kormány mégis nagy bravúrt ért el, hiszen röpke egy év alatt félmillió külhoni magyar kapta meg az állampolgárságot. Ezt a számot más módszerrel csak úgy lehetett volna elérni, ha mindenik tizedik magyar állampolgárságú nő szült volna 2013-ban. Vagy úgy, mint Románia, ahol a népszámlálás végleges eredményei szerint egymillióval többen élnek, mint az előzetes eredmények szerint.
Az év konfliktusa: Szíria

Legutóbb szeptemberben, a Damaszkusz külvárosa ellen intézett szaringáz-támadás miatt került címlapra a szíriai konfliktus, mely civilek, köztük sok gyermek halálát okozta. Akkor az USA beavatkozással fenyegetett, majd miután Aszad megígérte, hogy nemzetközi felügyelet alá helyezi vegyifegyver-arzenálját, a szíriai téma teljesen háttérbe szorult – az erről szóló híreket a hírszerkesztők általában tölteléknek használják, ha épp nem történik semmi izgalmasabb a világon.A szíriai konfliktusban ma már nincs jó és rossz szereplő: már nem a demokráciáért tüntető, fegyvertelen fiatalokat mészárolnak Aszad csapatai, hanem többé-kevésbé jól szervezett és felfegyverzett felkelőket, akik közül sokan iszlamista szervezetekhez tartoznak, és akik a kormányhoz hasonlóan nem kímélik a civil lakosságot.

Egy ember halála: tragédia. Egymillióé: statisztika – mondaná erre Sztálin.


Az év hőse/antihőse: Edward Snowden

Az egész világot lehallgatja az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA): röviden ezt bizonyítják azok az adatok, amelyeket az NSA egyik alvállalkozójánál dolgozó Edward Snowden tett közzé a brit The Guardian segítségével.Minden jel arra mutat ugyanakkor, hogy az NSA által működtetett PRISM, XKeyscore és Tempora programok csak a jéghegy csúcsát képezik: nem kizárt, hogy Snowdennek még sok információ van a tarsolyában. A hősnek, hazafinak, árulónak, kémnek egyaránt nevezett Snowden jelenleg szökésben van: Oroszország adott neki ideiglenes mentelmi jogot.


Az év rémmeséje: bevándorlás Nagy-Britanniába

Idén a vérfarkasok nyugdíjba mentek, a szörnyek sem bújnak elő az ágyak alól a brit otthonokban. A horroréhes kirándulók a tábortűz mellett sem kísértetekről mesélnek, hanem sejtelmesen annyit suttognak: Romanian and Bulgarian immigrants. David Camerontól tanulták, aki kétnaponta kiállt, és elmondta, hogy jönnek a románok, aztán mi elmondtuk, hogy nem megyünk, aztán kitalálta, hogy szigorít, aztán összeszidták. Még nem tudjuk pontosan, mi lesz a mese vége, holnap viszont egy munkáspárti képviselő korán fog felkelni.


Az év kérdőjeles ítélete: öt év Nagy Zsoltnak

Első fokon öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Nagy Zsolt volt informatikai minisztert az ún. „stratégiai privatizációs” perben. A volt tárcavezetőt a hét éve folyó perben bűnszervezethez való társulás miatt találták bűnösnek, a hazaárulási váddal kapcsolatosan viszont felmentették.

>> Nagy Zsolt az elmúlt hét évről >>

Az ügyészek szerint Nagy támogatott egy olyan bűnszervezetet, amelyik titkos információk és adatok megszerzésére szakosodott különböző romániai stratégiai vállalatok (energetikai és kommunikációs) privatizálásával kapcsolatosan. A tárgyalás emberjogi kérdéseket is felvet: a vádlottnak nem mutatták meg a bizonyítékokat, és a védelem tanúit nem hallgatták meg.

Nagy vádlottársai: Kerekes Gábor, Codruț Șeres volt gazdasági és kereskedelmi miniszter, Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea és Mihai Radu Donciu.


Az év kiegészítője: a hajpánt

A trikolór hajpántos kislány lett a szimbóluma a kovásznai év eleji konfliktusnak. Egyesek számára a román nemzeti értékek melletti bátor kiállás megtestesítője, mások számára csak tömeghiszti-generátor. Akárminek is skatulyáznánk be, a hajpántos kislány az év elejét meghatározó nacionalista retorika újbóli kirobbantójának számít.


A kilencedik osztályos Sabina Elena Kovászna város egyik vegyes tannyelvű középiskolájának diákja március 15-én homlokát piros-sárga-kék színű szalaggal átkötve ment iskolába. Az osztályfőnöknője elvette a szalagot tőle, az igazgatóság pedig kérdőre vonta a szalag viselése miatt. Ekkor indult el a lavina: közlemények, Sabinát támogató Facebook-oldalak, nyilatkozatok tucatjai osztották meg a közvéleményt, a Sabinával szimpatizálók pedig országszerte tiltakozási akciókat szerveztek. A rendőrség is vizsgálódni kezdett, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig megbüntette az iskola igazgatóját és az osztályfőnököt, augusztusban pedig leváltották a vezetőséget.


Az év kézfogása: Orbán-Kelemen


A Fidesz és az RMDSZ vezetői nyilván nem először fogtak kezet. De az idén először ez nem csak a kameráknak szólt.
Az év összefogása: az egybanis akció

Példátlan összefogás keretében gyűjtöttek egybanisokat az erdélyi magyarok azt követően, hogy Lakó Péterfi Tünde civil aktivistát megbírságolta a marosvásárhelyi rendőrség, mert a jegyzőkönyv szerint engedély nélkül osztogatott kétnyelvű árcédulákat a November 7 piacon. Lakó Péterfi Tünde úgy döntött, hogy az 1500 lejre rúgó bírságnak a felét fogja kifizetni a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 48 órán belül, egybanisokban. A banis akció bejelentésének másnapján több magyarlakta megyében is elkezdődött a gyűjtés, a banisokat többnyire helyi kocsmákba lehetett bevinni, Marosvásárhelyen egy fehér kutyás hölgy gyűjtötte az adományokat. Az akció végére az egybanisokból 850 kilogrammnyi gyűlt össze, ezenkívül öt és tízbanis címletek is érkeztek az aktivistához. A pénzt kalákában számolták meg a marosvásárhelyiek, a 750 lej többszöröse gyűlt össze, összesen 8420 lej.

Az év baklövés-sortüze: kultúrpolitika


2013 nem kedvezett az ICR megítélésének és általában a kultúrpolitikának. Románia imidzse meglehetősen gyűrötten került ki két könyvkiállításon való botrányos részvétel, kultúrkülképviseleti csetepaték és a levitézlett rektor és miniszter, Andrei Marga avítt kultúrpolitikai felfogásainak össztüzéből.

Andrei Marga személye miatt fulladt kultúrdiplomáciai botrányba Románia részvétele a március végén megszervezett 33. Párizsi Könyvszalonon. A helyzetet súlyosbította, hogy Románia az idén a könyvszalon díszvendégeként szerepelt a világhírű rendezvényen. Számos hangzatos nevű író – többek között Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu is visszamonta részvételét, mert nem akarták nevüket összefüggésbe hozni az Andrei Marga vezette ICR-vel. Cartarescu kulturális primitivizmussal és amatőrizmussal vádolta meg a Marga-vezetőséget.

Júniusban Marga már az USL számára is vállalhatatlanná vált, a hivatalos verzió szerint azért menesztették, mert nem kapták meg az intézmény 2012-re szóló pénzügyi helyzetéről szóló jelentést. Az utolsó baklövés Marga menesztése után következett be, amikor “slápban és háziköntösben” vett részt Románia a frankfurti könyvvásáron.

Mintha ez a tavalyi videó a kultúra idei helyzetét akarta volna előrevetíteni:
Az év Caragiale-darabja: Az elveszett Bechtel-szerződés

Szereplők: Dan Şova miniszter és az Ismeretlen Tettes. Rendező: a Zélet. Cselekmény: A májusban felbontott autópálya-építési szerződés részleteit azért nem tudták nyilvánosságra hozni, mert a kormány egyszerűen nem találta a dokumentumot. A módosításokat láthattuk, de azt, hogy mihez képest módosult, még mindig keresik. Şova feljelentést tett az Ismeretlen Tettes ellen, aki eddig még nem került elő, pedig már mennénk lassan haza a színházból. Tanulság: talán el kellett volna kérni a Bechtelnél maradt példányt, fénymásolásra.


Az év lehetősége: az RMDSZ Nőszervezete

A 2013-ban megalakult nőszervezetről valószínűleg mindenkinek egészen más elképzelései vannak. Ami rendben is van, hiszen nyilván nem ugyanazt a szerepet kell betöltenie egy faluban, mint egy nagyvárosban, így az üzenetének is elég sokrétűnek kell lennie. Van, amikor elég, ha csak kimozdítja a nőket a házból és közös tevékenységre ösztönzi őket, és van, amikor női kvótát kell követelnie. De egy biztos: a nőszervezet hamarosan az RMDSZ legfontosabb közösségszervezője lehet, és ezzel egy olyan eszköz lesz kezükben, amellyel sikeresen felvehetik a harcot a lappangó hímsovinizmus ellen. Az általános közhangulatot nehéz lenne lemérni, de nekünk nagyok az elvárásaink.


Az év vállalkozása: székely zászló gyártás

Két megarendezvény és a prefektusi bírságok sorozata elég is volt ahhoz, hogy az is akarjon magának székely zászlót, aki eddig magasról tett az egészre. És arra is, hogy elfelejtsük: ez az ősi szimbólumunk alig pár éves.
Az év felfedezése: Kerekes Károly és a román vasúttársaság


Kerekes Károly év végére felfedezte magának a román állámi vasúttársaság szerelvényeit. Nem tudni, hogy a képviselő máskor vagy eddig mivel utazott, de gyors körkérdésünkre kapott válaszokat és személyes tapasztalatainkat összevetve arra a következtetésre jutottunk, nem emlékszünk arra, hogy valaha is jobb körülmények uralkodtak volna a vonatokon a képviselő által emlegetett „világháborús körülményeknél”. A szállításügyi tárcára valószínűleg jól ráijesztett a Maros megyei képviselő, akinek az interpellációja nyomán minden bizonnyal javulni fognak az utazási körülmények. Az interpellációban ugyanis arra kérdez rá Kerekes, hogy milyen intézkedéseket fog bevezetni a Közlekedési Minisztérium annak érdekében, hogy a kényelmetlen utazási viszonyok megszűnjenek.


Futottak még:

Daniel Barbu a bányaellenző tüntetők elől;

Remus Cernea a bányapárti tüntetők elől;

Juhos Gábor a Székelyföldért;

A székelyek nem futottak. Ők meneteltek.

A TRANSINDEX LEGJEI

» 2004 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2005 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2006 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2007 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2008 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2009 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2010 legjei – a leghitelesebb forrásból

» 2011 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2012 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - könnyű kategória

» 2013 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» 2014 legjei a leghitelesebb gazdasági forrásból

» TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

» 2014 legjei a leghitelesebb forrásból - súlyos kategória

» A legek, amitől könnyű volt 2014

» Transindex Awards: 2015 legjei a leghitelesebb forrásból

» 2016 legjei a Transindex szerint: minden, ami könnyű

» 2016 legjei a Transindex szerint: súlyos év volt

» Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

» Ezek voltak 2017 legjei a Transindex szerint

» 2017 legjei a Transindex szerint: könnyű kategória

» Ezek voltak 2017 legjei a Pénzcsinálók szerint

» 2018 legjei a Transindex szerint: minden, amitől egy kicsit könnyebb volt az idén

» 2018 legjei a Transindex szerint: a lejjebben a határ a csillagos ég

» Sportlegek: a Lelátó 2018-as erdélyi válogatottja

» Ezek voltak az év legjei 2018-ban a Pénzcsinálók szerint

» 2019 legjei a Transindex szerint: mire fogunk emlékezni az idei évből?

» Ezek voltak 2020 legjei a Transindex szerint – nehézsúlyú kategória

» Visszatekintünk 2020-ra: íme 5+1 „leg” a sport világából

» Ezek voltak 2020 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

» Filmek, könyvek, mémek és csendes gyilkosságok - 2020 könnyedebb legjei

» 2021 LEGjei a sport világából

» 2021 legjei a Transindextől: amire biztosan emlékezni fogunk az idei évből

» Ezek voltak 2021 gazdasági legjei a Pénzcsinálók szerint

további közviták »


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS