2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kisrepülő-járatokkal kötnék össze Csíkszeredát Budapesttel

K. M. K. M. 2014. január 21. 14:56, utolsó frissítés: 14:56

Az üzletemberek, turisták számára üzemeltetnének járatokat a magyar, vagy akár a román főváros és Csík térsége között, de katasztrófaelhárításra is alkalmaznák a kisgépeket.


Csíkszeredának, Csík térségének Budapesttel, vagy akár Bukaresttel történő összekötését helyezte kilátásba Hargita Megye Tanácsa. A terv szerint a meglévő Hargita megyei kis repterek tevékenységét hangolnák össze, illetve fejlesztenék a Csíkszereda mellett működő kis repülőtér leszállópályáját. Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint erre a fejlesztésre azért lenne szükség, mert az autópályák Hargita megyét továbbra is el fogják kerülni, és ahhoz, hogy a beruházókat, a több pénzt elkölteni hajlandó turistákat odavonzzák, szükség lesz arra, hogy fogadhassák a kisméretű repülőgépeket.


A Transindex megkeresésére a tanácselnök hangsúlyozta, már jelenleg is működik ez a szolgáltatás, azonban van még helye a fejlesztésnek. "Van Csíkszereda és Csíkcsicsó határában egy működő kisrepülőtér, magántulajdonban. Ha valaki most oda kimegy, akkor lát majd három-négy repülőt a hangárban, illetve egy újabb hangár építése is folyamatban van. Ezt a gyepes kifutópályát egy gyimesfelsőloki vállalkozó saját pénzből építette ki, ezt a kis repteret kellene továbbfejleszteni" - mondta el Borboly Csaba.

A tanácselnök a hétvégén a megyébe látogató Zákonyi Botondnak, Magyarország bukaresti nagykövetének is segítségét kérte abban, hogy felvehessék a kapcsolatot a magyarországi szakértőkkel, és kiemelte: ez a reptérfejlesztési projekt a Hargita megyei érdekelteknek kell a fejlesztése legyen.

A magyar nagykövettől azt kérték, járuljon hozzá ahhoz, hogy Hargita megye kapjon szakmai segítséget a projekt szakmai megalapozásához, és annak a felméréséhez, hogy mekkora az utasforgalom-igény.Borboly elmondta, a magyar kormánynak vannak jó szakemberei, emellett a magyarországi tapasztalatokat is lehet hasznosítani, hiszen ott rengeteg kisreptér működik - például a Balaton környékén, Debrecen mellett - amely fogadja a nem menetrend szerinti járatokat.


"Szakemberek segítségével fel kell mérni, hogy milyen kihasználtsága lenne ennek a reptérnek, tehát egy előtanulmányra lenne szükség. Nem arról lenne szó, hogy innen utazzanak az emberek Párizsba, Rómába, Londonba vagy Milánóba.


A fő célpont Budapest,

egy mellékcélpont Bukarest lehet. A kereskedelmi szempontok mellett létezik egy sor katasztrófavédelmi szempont is: sürgősségi esetekben, például betegszállításra, vagy erdőtüzek oltására, hegyi mentésre is lehetne használni a kisreptert. De nekünk előbb fel kell mérni, hogy milyen igények lehetnek, hiszen idén, jövőtől indulnak uniós kiírások is, és elképzelhető, hogy lesz egy olyan kiírás, amely lehetővé teszi, hogy akár PPP-rendszerben (magán- és közszféra közötti partnerségben) induló projektre lehessen pályázni" - mondta a tanácselnök.


Hozzátette, egyelőre nem tudni, hogy a megyei tanács ebben a vállalkozásban részt tud-e vállalni, mert meg kell találni a megfelelő törvényes keretet, jogi formát ahhoz, hogy a társulás létrejöhessen.

A megyei tanács elnöke hangsúlyozta, nem arról szól ez a terv, hogy a Marosvásárhelyi Repülőtéren üzemelő repülőtársaságokkal, vagy a vasúti, közúti közszállítással vegyék fel a versenyt. Elsősorban arról szólna, hogy az üzletemberek, a befektetők ne kerüljék el Hargita megyét, lehessen a létező kapcsolatokat felgyorsítani.

Az árakról elmondta, a kis létszámú repülések világszerte drágábbak, tehát nem lesznek ugyanolyan hozzáférhetők, mint a menetrend szerinti járatok. "Azzal együtt, hogy a szolgáltatást nem mindenki engedheti meg magának, már most is sokan érkeznek ilyen járatokkal a megyébe, például vadászni, vagy üzleti tevékenység miatt. Most is le tudnak szállni, hiszen működik a csicsói kisreptér, amely úgy tűnik,


az országból másodikként

fog engedélyt kapni, ami elég nagy aduász lesz a térség számára" – mondta a megyei tanács elnöke.


Hozzátette, a térségben még vannak kisrepterek, Gyimesfelsőlokon, Kibéd-Makfalva térségben, Csíkmindszenten, a Cenked-tetőn, kétszemélyes gépekkel a megye több pontján most is le lehet szállni. Elmondta, az üzemeltetőkkel már többször is egyeztettek arról, hogy miként lehet összehangolni a tevékenységet, de további adatokra van szükség.

A megye rendezési tervében a repterekkel is számolnak, ezek a fejlesztési stratégia részét képezik. "Amikor a érdembeli szakmai anyagok elkészülnek, akkor sorra kerülnek a konkrétabb egyeztetések is, de egyelőre azokon az anyagokon kell dolgozni, amelyek mentén a konkrétumokról lehet majd beszélgetni" - mondta a megyeitanács-elnök.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS