2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marosvásárhely: megállítja-e a civil tiltakozás a parkolóház építését?

2014. január 22. 16:04, utolsó frissítés: 2014. január 24. 08:46

Marosvásárhelyen ötemeletes parkolóházat terveznek a Kultúrpalota mögé. Kovács István Dávid szobrász petíciót indított, és egyre több magyar politikus is tiltakozik.


„Hogyan tovább Kultúrpalota?” teszi fel a kérdést az a beszélgetés, amelyet a Magyar Kultúra Napja Marosvásárhelyen nevű rendezvénysorozat keretében belül ma 18:00 órától fognak szervezni a szóban forgó épület kistermében. A civil kezdeményezésre létrejött beszélgetés egy konkrét beruházástól félti a város szimbolikus jelentőségű épületét, arra szeretne ugyanis választ kapni, hogy a Marosvásárhelyi Városi Tanács által a Baross Gábor (Horea) utca 11-13. szám alá megépíteni kívánt, a Kultúrpalota mögé tervezett parkoló mennyiben fogja károsítani az épületet.photo by Stephen Finn via shutterstock.com

A hír szeptemberben jelent meg, amikor a kozpont.ro egy cikkében helyi politikusokat kérdeztek meg a beruházásról. Soós Zoltán RMDSZ-es önkormányzati képviselő, a Maros Megyei Múzeum igazgatója akkor arról beszélt, a múzeum telekszomszédként sem egyezne bele az építkezésbe."Erre nem kerülhet sor"

“A múzeum kérésére több információt sikerült begyűjteniük a Kultúrpalota mögé tervezett parkolóház kapcsán, és kiderült, hogy ez ebben a formában nem törvényes. Egyrészt több A-kategóriás műemlékház lebontását eredményezi, másrészt, mivel nincs szerkezettani tanulmány, nem lehet tudni, hogy mennyiben károsítaná ez a palota szerkezetét, és a laza talajjal számolva, ami a főtér környékén van, ez igen magas veszélyforrást jelent.

A szebeni regionális bizottság tárgyalta ezt az engedélykérést, amit a beruházó terjesztett elő, viszont mi úgy véltük, hogy a törvény értelmében erre egyáltalán nem kerülhet sor, hiszen a regionális bizottságnak nincs kompetenciája A-kategóriás műemlékek ügyében döntéseket hozni. De azért felhívtuk a kulturális minisztérium figyelmét az ügyre. A szebeniek előzetesen tárgyalták már az ügyet, de pontosításokat kértek a marosvásárhelyi polgármesteri hivataltól, és január 27-én tárgyalják újra” - nyilatkozta Soós később az Erdély Fm-nek.

Az ügyben akkor megszólalt Smaranda Enache, a Pro Europa Liga elnöke is, aki egyenesen törvénytelennek nevezte az építkezést, hiszen a jogszabályok értelmében kiemelt műemlékek körzetében tilos bárminemű építkezést folytatni.

Az azóta megfogalmazódott civil tiltakozást nagyjából a Kovács István Dávid szobrász által elindított aláírásgyűjtési akció körvonalazza, amelyet tavaly decemberben indítottak el. Egyrészt saját kezűleg gyűjtött össze 2000 aláírást (ennyi volt a kitűzött cél), de sokan aláírták az online petíciót is, és a különböző csatlakozó szervezeteknél is sok aláírás gyűlt.Kovács István még decemberben hívott össze sajtótájékoztatót illetve szervezett a témáról kerekasztal-beszélgetést helyi műépítész szakemberekkel, történészekkel és politikusokkal. Úgy véli, politikai játszmák húzódnak a háttérben.

„Én csak egy szobrász, kőfaragó, restaurátor vagyok, nincs mögöttem politikai párt, egyedül vállaltam fel a város és a közérdek nevében. Két évvel ezelőtt szavazta meg a helyi tanács, akkor egyedül Peti András ellenezte. A helyi lakosok nincsenek megfelelően informálva - az aláírások ugyan szépen gyűlnek, bőven át is lépték a kétezret, és a helyi sajtó a találkozó után felkapta a témát, ez is meghozta a hatását -, mindazonáltal még mindig nincs olyan civil nyomás, ami miatt a helyi polgármester át ne vigye, amit akar” fejtette ki Kovács.

„Nem vették figyelembe, hogy másik helyszín is van - például a Nemzeti Színház mögött, oda is lehetne építeni, nem kell ahhoz szecessziós épületeket lerombolni a Baross Gábor utcában, nem beszélve arról, hogy a Kultúrpalota Európa-szerte világhírű épület, A-kategóriás műemlék. A megyei Műemlékvédelmi Bizottság megadta ugyan az engedélyt, hogy oda építsenek, az országos azonban még nem.”
A parkolóhely-hiány problémáját meg kell oldani

Peti András, Marosvásárhely alpolgármestere a Transindexnek elmondta, az évek során többször is felmerült a parkolóház ötlete, de először földalatti parkolóként. Az ötemeletes épület tavaly februárban került megszavazásra, ő már akkor is ellenezte a tervezetet (egyedüliként az RMDSZ-ből). Ugyanakkor szerinte a procedúra leállítása bonyolult folyamat lenne, mivel a város nem rendelkezett az építkezést lehetővé tevő forrásokkal, ezért magánvállalkozókhoz fordult egy közbeszerzési pályázat révén. A nyertes, aki a területrendezési engedélyt meg is kapta, valószínűleg azóta előmunkálatokat is végzett, így visszamondás esetén kártérítést követelhetnek a polgármesteri hivataltól.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a parkolóhely-hiány problémáját meg kell oldani, csakhogy ő legalább öt olyan helyszínt tud nem messze a főtértől, amelyek nem veszélyeztetnék egyetlen kulturális építmény integritását sem. Peti András ugyanakkor úgy tudta, hogy az RMDSZ-nek egységes álláspontja van az ügyben: a probléma sürgős megoldásra vár, de a helyszín nem szerencsés.

Az elmúlt időszakban sorra szólaltak fel Marosvásárhelyhez köthető közéleti személyiségek, legutóbb például Borbély László szenátor jelentette be, hogy a Bernády Alapítvány elnökeként ellenzi a tervet. Borbély megkeresésünkre azt mondta, a városvezetést minősíti, hogy évek óta nem képesek egy földalatti parkolót létrehozni, és hogy ilyen ötletekkel állnak helyette elő.

„Bernády egyik legjelentősebb megvalósításának 100. évfordulóján honi és nemzetközi vonatkozásban is sokan kiemelték e rendkívüli kulturális létesítmény, szecessziós műremek felbecsülhetetlen értékét. Egy ilyen beruházás kivitelezési munkálatai, illetve mindaz a környezetkárosítás és más ártalmas következmény, ami egy méreteiben is túlzó parkolóház létrehozásával, működtetésével jár, veszélyeztetné, károsíthatná Marosvásárhely egyik jelképnek is tekintett, folyamatosan megújuló műemléképületét.

Az oda szánt parkolóház miatt több értékes, szép lakóházat is lebontanának a Horea utcában, ezzel megbontanák a központi rész hagyományőrző egységét, rontanák a harmonikus városképet is. Az egész kezdeményezés sok embert érintene negatívan. Meggyőződésünk, hogy a tervezett többszintes parkoló nem szolgálja Vásárhely kulturális örökségének megóvását, ezért ellenezzük a kivitelezését” - áll abban a közleményben, amelyet a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány tegnap bocsátott ki.


Volt, aki meggondolta magát

Bakos Levente-Attila városi tanácsos 2012. februárjában megszavazta a parkolóház-építésre vonatkozó indítványt, azóta azonban ő is az ellenzők közé állt. Megkeresésünkre elmondta, azóta dokumentálódott, és rájött, hogy ez nem megfelelő módja a probléma elrendezésének.

Törzsök Sándor tanácsos viszont nem tartja rossz ötletnek a helyszínt, bár nem kardoskodik a megvalósításáért sem. „Nem vagyok harcosa a parkolóháznak, de Kovács István listáját nem voltam hajlandó aláírni. Ez nem jelenti azt, hogy melléállok az ügynek. Egyszerűen szeretném, ha ezeket a kérdéseket szakmailag tárgyalnánk. Ez egy beruházás, és mint ilyen, végig kell menni egy hivatalos, Románia törvényeinek megfelelő folyamaton. Most éppen ebben a fázisban vagyunk, én szeretném megvárni az engedélyeztetési folyamat végét, és akkor az engedélyeztető szervek határozatai alapján lehet majd dönteni, hogy építünk vagy sem. Jelenleg az építtető cégnek legalább három engedélye hiányzik: a kulturális minisztérium engedélyei, a forgalmi tanulmány és a magánszemélyek engedélye.”

Törzsök ugyanakkor nem tart attól, hogy ha minden engedélyt megkapnak, akkor a civilek nem tehetnének már semmit: „A civileknek jogukban áll tiltakozásukat kifejezni, aláírásgyűjtést szervezni, bejárni a törvényes utat, és közölni a véleményüket a hivatalos szervekkel, akik ezt majd vagy figyelembe veszik, vagy nem. Ha holnap a kulturális minisztérium azt mondja, hogy ezt meg lehet építeni, akkor a civilek, amennyiben ezzel nem értenek egyet, nyugodtan megtámadhatják jogilag. Ennek ez az útja. A terv ismeretében nem tartom szerencsétlennek a helyszínt. Budapesten például a Bazilika-tér alatt parkolóház van, és az ott senkit sem zavar.”


Az Energoplus cég építené, de vannak furcsaságok

A közbeszerzést nyerő Energoplus nevű cég ismerős lehet a marosvásárhelyiek számára, hiszen az utóbbi években többször is végeztek építkezési vagy restaurálási munkálatokat a polgármesteri hivatal számára. A hivatal honlapján található területrendezési javaslatból kiderül, a Horea utca 11. és 13. szám alatt található épületek magántulajdonban vannak még, részben ezek helyére építenének egy 400 férőhelyes épületet. Sietnek leszögezni, hogy környezetromboló hatás nem várható, ugyanakkor nem világos, hogy zárt, vagy nyitott épületet terveznének, holott a Kultúrpalotára nézve ez az egyik leglényegesebb információ. (Vizuális terv itt.)

Bár Marosvásárhelyen sokan azt beszélik, hogy az Energoplus Claudiu Maiornak (Dorin Florea személyi tanácsadójának) az érdekeltségébe tartozik, ennek a kereskedelmi kamara adataiban semmi nyoma. Maior ellen egyébként nem is olyan rég egy másik beruházás kapcsán vizsgálatot folytatott az Összeférhetetlenségi Ügynökség (ANI).

Másrészt a cég az utóbbi években több helyi közbeszerzési pályázaton is sikerrel szerepelt, olyannyira, hogy az eddigi körülbelül 40 millió lejes befektetéséből 28 millió lejt így szerzett meg. Ennek ellenére a pénzügyi mutatói csöppet sem pozitívak, a 2012-es adatok szerint 7 és fél millió lejes tartozást halmoztak fel (2004 óta építenek). Több per is zajlik/zajlott ellenük, nemrégiben csődeljárási és végrehajtási pereket is indítottak ellene. Mindez valószínűleg nem a polgármesteri hivatal által ki nem fizetett összegek miatt történt, Kiss Imola, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója azt nyilatkozta, a könyvelési adatok szerint mindössze 2-300 ezer lejnyi tartozása van a hivatalnak a cég felé.

A projekt jelenleg még három engedélyre vár: a Maros Megyei Tanács mellett működő urbanisztikai és területrendezési műszaki bizottság engedélyére, a Kulturális Minisztérium műemlékvédelmi bizottságának engedélyére, illetve egy forgalmi tanulmányra. Amennyiben mindezek megszületnek, illetve megvásárolják a két lebontásra ítélt ingatlant, hamarosan öt szinten parkolhatnak majd a vásárhelyiek. Ha akarnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS